fbpx

Ljudböcker och e-böcker av Jo Nesbø borttagna från Storytel

Häromdagen försvann plötsligt Jo Nesbøs alla vuxenböcker från Storytel och andra streamingtjänster. Ljudböckerna går inte längre att lyssna på och inom kort försvinner även e-böckerna. Anledningen: rättigheterna till hans böcker övergick från Piratförlaget till Bonniers 1 juli.

Flera läsare hörde av sig och undrade upprört varför den Jo Nesbø-bok som de börjat lyssna på och kommit halvvägs i plötsligt inte längre var tillgänglig hos Storytel.

En snabb kontroll med Piratförlaget som gett ut Jo Nesbø på svenska visar att ljudböckerna och e-böckerna mycket riktigt avaktiverades vid månadsskiftet. Rent tekniskt kan det finnas en eftersläpning på någon dag på olika streamingtjänster och återförsäljare.

ANNONS

Från och med 1 juli äger nämligen Bonniers rättigheterna till Jo Nesbøs vuxenböcker i Sverige då norrmannen byter förlag.

För den som ändå vill lyssna på Jo Nesbø som ljudbok så finns fortfarande Nesbøs barnböcker om Doktor Proktor (som ges ut av Lilla Piratförlaget) tillgängliga.

Det här blir också en påminnelse om hur den nya streamingvärlden fungerar i praktiken. De som varit kunder hos Spotify eller någon av filmtjänsterna Netflix och Viasat eller varit inne på SVT Play långt efter att en tv-serie visats har alla råkat ut för att rättigheterna gått ut eller bytt ägare. Över en natt så går det inte längre att se den film eller tv-serie som var tillgänglig igår.

ANNONS

– Det är lite ironiskt. Med den nya tekniken får man tillgång till tusentals böcker, men samtidigt kan förlaget med en knapptryckning dra tillbaka den bok som redan finns i din telefon. En fysisk bok har de lite svårt att komma hem och beslagta, konstaterar en besviken läsare som sett fram emot att lyssna på Jo Nesbø under semestern.

Det är oklart när ljudböckerna på exempelvis Sonen, Huvudjägarna och de populära Harry Hole-böckerna åter blir tillgängliga. Bonniers har nämligen ännu inte köpt loss de inläsningar som Piratförlaget gjort, erfar Boktugg.

Bonnier Pocket släpper nu i juli hela Harry Hole-serien i pocketformat. Samtidigt som Piratförlaget släpper Midnattssol i pocket. Enligt hemsidan släpps Harry Hole som eböcker den 2 augusti. På Bonnier Audio finns däremot ännu inga uppgifter om några kommande Nesbø-titlar.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Jo Nesbø gav ut sina första fem böcker på Bonnierägda Forum innan hans agent Niclas Salomonsson gjorde en deal med Piratförlaget 2007 som därefter gett ut den norske bestsellerförfattaren. I höstas meddelades överraskande att Jo Nesbø skulle återvända till Bonniers, denna gång Albert Bonniers förlag. Ett rejält tapp för Piratförlaget som hade sålt över 2,2 miljoner exemplar av hans böcker.

Å andra sidan fyllde Piratförlaget luckan med Fredrik Backman som likt Jo Nesbø också fått ett internationellt genombrott.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.