Microsoft lade ner ebokhandeln och raderade alla kundernas eböcker

Äger du dina digitala böcker och kan du flytta dem till en annan app/läsare än den du köpte dem i? Microsoft tömmer nu kundernas digitala bokhyllor. Foto: iStock.

I veckan har Microsoft börjat tömma bokhyllorna hos sina ebokskunder. En påminnelse om att DRM-skyddade eböcker inte är ett säkert köp.

I april meddelade Microsoft att de skulle sluta sälja eböcker (Microsoft började sälja eböcker så sent som 2017). Inte nog med det – alla eböcker kunderna köpt skulle försvinna. Microsoft var visserligen generösa nog att återbetala köpesumman men Wired konstaterar ändå att det är en påminnelse om att böckerna du har i din Kindle eller din Iphone inte är dina, du har bara köpt en licens som kan återtas när som helst.

I alla fall när de är DRM-skyddade. Här i Sverige säljs de flesta digitala böcker som download med endast vattenmärke, vilket innebär att säljaren inte kan radera en köpt bok i efterhand. En epub- eller MP3-fil kan läsas av alla appar som har stöd för formatet.

Med streamingtjänsterna är det förstås uppenbart att böckerna aldrig är kundens. Även om vi faktiskt sett i Facebooktrådar att långt ifrån alla abonnenter har förstått att när de avslutar sin prenumeration på Storytel eller någon annan tjänst så försvinner också alla böcker de lagt i sin digitala bokhylla.

När det gäller Microsofts återköp av eböcker påpekas även i Wired-artikeln att för dem som gjort bokmärken eller understrykningar i sina eböcker så är det en klen tröst att få pengarna tillbaka.

Digital Rights Management (DRM), även benämnt Digital Restrictions Management, är en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker som har som mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt material såsom film, musik, ringsignaler och liknande. (Wikipedia)

Syftet med DRM var förstås ursprungligen att hindra piratkopiering men har nu utvecklats till ett sätt att låsa in kunderna i ett ekosystem snarare än att tillåta dem att läsa/lyssna/titta på sitt innehåll på valfritt sätt.

Här har pappersböckerna en klar fördel gentemot sina digitala kusiner. Det är betydligt svårare att återkräva en såld bok.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

https://www.wired.com/story/microsoft-ebook-apocalypse-drm/
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL