ANNONS

Microsoft lade ner ebokhandeln och raderade alla kundernas eböcker

Äger du dina digitala böcker och kan du flytta dem till en annan app/läsare än den du köpte dem i? Microsoft tömmer nu kundernas digitala bokhyllor. Foto: iStock.

I veckan har Microsoft börjat tömma bokhyllorna hos sina ebokskunder. En påminnelse om att DRM-skyddade eböcker inte är ett säkert köp.

I april meddelade Microsoft att de skulle sluta sälja eböcker (Microsoft började sälja eböcker så sent som 2017). Inte nog med det – alla eböcker kunderna köpt skulle försvinna. Microsoft var visserligen generösa nog att återbetala köpesumman men Wired konstaterar ändå att det är en påminnelse om att böckerna du har i din Kindle eller din Iphone inte är dina, du har bara köpt en licens som kan återtas när som helst.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I alla fall när de är DRM-skyddade. Här i Sverige säljs de flesta digitala böcker som download med endast vattenmärke, vilket innebär att säljaren inte kan radera en köpt bok i efterhand. En epub- eller MP3-fil kan läsas av alla appar som har stöd för formatet.

Med streamingtjänsterna är det förstås uppenbart att böckerna aldrig är kundens. Även om vi faktiskt sett i Facebooktrådar att långt ifrån alla abonnenter har förstått att när de avslutar sin prenumeration på Storytel eller någon annan tjänst så försvinner också alla böcker de lagt i sin digitala bokhylla.

När det gäller Microsofts återköp av eböcker påpekas även i Wired-artikeln att för dem som gjort bokmärken eller understrykningar i sina eböcker så är det en klen tröst att få pengarna tillbaka.

Digital Rights Management (DRM), även benämnt Digital Restrictions Management, är en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker som har som mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt material såsom film, musik, ringsignaler och liknande. (Wikipedia)

ANNONS

Syftet med DRM var förstås ursprungligen att hindra piratkopiering men har nu utvecklats till ett sätt att låsa in kunderna i ett ekosystem snarare än att tillåta dem att läsa/lyssna/titta på sitt innehåll på valfritt sätt.

Här har pappersböckerna en klar fördel gentemot sina digitala kusiner. Det är betydligt svårare att återkräva en såld bok.

https://www.wired.com/story/microsoft-ebook-apocalypse-drm/

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se