ANNONS

Microsoft lade ner ebokhandeln och raderade alla kundernas eböcker

Äger du dina digitala böcker och kan du flytta dem till en annan app/läsare än den du köpte dem i? Microsoft tömmer nu kundernas digitala bokhyllor. Foto: iStock.

I veckan har Microsoft börjat tömma bokhyllorna hos sina ebokskunder. En påminnelse om att DRM-skyddade eböcker inte är ett säkert köp.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

I april meddelade Microsoft att de skulle sluta sälja eböcker (Microsoft började sälja eböcker så sent som 2017). Inte nog med det – alla eböcker kunderna köpt skulle försvinna. Microsoft var visserligen generösa nog att återbetala köpesumman men Wired konstaterar ändå att det är en påminnelse om att böckerna du har i din Kindle eller din Iphone inte är dina, du har bara köpt en licens som kan återtas när som helst.

I alla fall när de är DRM-skyddade. Här i Sverige säljs de flesta digitala böcker som download med endast vattenmärke, vilket innebär att säljaren inte kan radera en köpt bok i efterhand. En epub- eller MP3-fil kan läsas av alla appar som har stöd för formatet.

ANNONS

Med streamingtjänsterna är det förstås uppenbart att böckerna aldrig är kundens. Även om vi faktiskt sett i Facebooktrådar att långt ifrån alla abonnenter har förstått att när de avslutar sin prenumeration på Storytel eller någon annan tjänst så försvinner också alla böcker de lagt i sin digitala bokhylla.

När det gäller Microsofts återköp av eböcker påpekas även i Wired-artikeln att för dem som gjort bokmärken eller understrykningar i sina eböcker så är det en klen tröst att få pengarna tillbaka.

Digital Rights Management (DRM), även benämnt Digital Restrictions Management, är en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker som har som mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt material såsom film, musik, ringsignaler och liknande. (Wikipedia)

Syftet med DRM var förstås ursprungligen att hindra piratkopiering men har nu utvecklats till ett sätt att låsa in kunderna i ett ekosystem snarare än att tillåta dem att läsa/lyssna/titta på sitt innehåll på valfritt sätt.

Här har pappersböckerna en klar fördel gentemot sina digitala kusiner. Det är betydligt svårare att återkräva en såld bok.

https://www.wired.com/story/microsoft-ebook-apocalypse-drm/
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL