fbpx

Microsoft lade ner ebokhandeln och raderade alla kundernas eböcker

Äger du dina digitala böcker och kan du flytta dem till en annan app/läsare än den du köpte dem i? Microsoft tömmer nu kundernas digitala bokhyllor. Foto: iStock.

I veckan har Microsoft börjat tömma bokhyllorna hos sina ebokskunder. En påminnelse om att DRM-skyddade eböcker inte är ett säkert köp.

I april meddelade Microsoft att de skulle sluta sälja eböcker (Microsoft började sälja eböcker så sent som 2017). Inte nog med det – alla eböcker kunderna köpt skulle försvinna. Microsoft var visserligen generösa nog att återbetala köpesumman men Wired konstaterar ändå att det är en påminnelse om att böckerna du har i din Kindle eller din Iphone inte är dina, du har bara köpt en licens som kan återtas när som helst.

I alla fall när de är DRM-skyddade. Här i Sverige säljs de flesta digitala böcker som download med endast vattenmärke, vilket innebär att säljaren inte kan radera en köpt bok i efterhand. En epub- eller MP3-fil kan läsas av alla appar som har stöd för formatet.

ANNONS

Med streamingtjänsterna är det förstås uppenbart att böckerna aldrig är kundens. Även om vi faktiskt sett i Facebooktrådar att långt ifrån alla abonnenter har förstått att när de avslutar sin prenumeration på Storytel eller någon annan tjänst så försvinner också alla böcker de lagt i sin digitala bokhylla.

När det gäller Microsofts återköp av eböcker påpekas även i Wired-artikeln att för dem som gjort bokmärken eller understrykningar i sina eböcker så är det en klen tröst att få pengarna tillbaka.

Digital Rights Management (DRM), även benämnt Digital Restrictions Management, är en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker som har som mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt material såsom film, musik, ringsignaler och liknande. (Wikipedia)

Syftet med DRM var förstås ursprungligen att hindra piratkopiering men har nu utvecklats till ett sätt att låsa in kunderna i ett ekosystem snarare än att tillåta dem att läsa/lyssna/titta på sitt innehåll på valfritt sätt.

Här har pappersböckerna en klar fördel gentemot sina digitala kusiner. Det är betydligt svårare att återkräva en såld bok.

https://www.wired.com/story/microsoft-ebook-apocalypse-drm/❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny