Microsoft säljer e-böcker direkt i webbläsaren

book on a screen. More>>

Microsoft var tidigt ute med att sälja e-böcker, men sedan de lade ner sitt eget format för fem år sedan har de inte gjort mycket. Nu verkar det dock som om de är på väg att blanda sig i branschen igen.

När Microsoft efter tolv år lade ner formatet Microsoft Reader 2012 verkade det som om de gav upp den branschen. Amazon dominerade då e-boksbranschen medan alla andra distributörer gått över till EPUB-formatet, och det gamla .lit-formatet som Microsoft byggde sin lösning på var gravt föråldrat och efterfrågat av i princip ingen.

Att Microsoft nu håller på att lansera en ny e-boksbutik med ett specialinriktat utbud på en miljon titlar borde få en del att höja på ögonbrynen. Dels för att Microsoft inte nödvändigtvis är kända för att sälja media direkt till konsumenterna, men också för att lösningen de valt verkar vara direkt inriktad mot läsning direkt i webbläsaren Edge, en funktion som just nu ligger ute för testanvändare.

Möjligheten att kunna öppna e-boksfiler direkt i webbläsaren är inget nytt, det har Chrome kunnat i åratal med rätt plugin, men om de gjort sin hemläxa kan man anta att de dessutom har byggt upp en smidig butikslösning för att handla och läsa böcker. Detta går i så fall hand i hand med att e-böcker i allt högre grad läses direkt i telefoner och surfplattor, snarare än i dedikerade läsplattor, och att e-böckerna precis som film och musik går allt mer läsning direkt online så att du alltid har med dig ditt bibliotek var du än befinner dig. …Så länge du förblir Microsoftkund, förstås.

Om sedan Microsoft lyckas med detta är en annan fråga; varken Apples iBooks eller Google Books har blivit någon stor utmanare till Amazon, och bokförsäljning är ganska långt från Microsofts expertområde. Kanske är detta snarare ytterligare ett grepp för att knyta användarna lite närmare till just Microsoft Surface-miljön, snarare än att ta över bokmarknaden. Men både EPUB-läsning i Edge och själva butiken kommer att lanseras under de närmaste månaderna, så snart vet vi.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired7@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL