Barack och Michelle Obama får 589 miljoner kronor för att skriva memoarer

White House and grounds are covered with snow beneath a bright blue sky.

Penguin Random House vann auktionen om rättigheten till böckerna som det tidigare amerikanska presidentparet Barack och Michelle Obama ska skriva. Världsrättigheterna kostade 65 miljoner dollar (ca 589 milj kr), enligt Financial Times.

– Vi är otroligt glada över att fortsätta vårt samarbete med presidenten och mrs Obama. Med sina ord och sitt ledarskap förändrade de världen, sa Markus Dohle, vd för Penguin Random House i ett pressmeddelande.

PRH berättar inte vad de har betalat för rättigheterna men Financial Times hänvisar till källor som menar att slutbudet landade på 65 miljoner dollar. Med dagens dollarkurs på över 9 kr motsvarar det uppåt 589 miljoner kronor.

Förlaget har tidigare gett ut tre böcker av Barack Obama. Nu kommer Barack och Michelle att skriva varsin bok, men rättigheterna har sålts i ett paket.

Tidigare presidenter har också fått bra betalt för sina memoarer – Bill Clinton fick 15 miljoner dollar för My Life (2004) och George W Bush uppges ha fått 10 miljoner dollar för sina, enligt Financial Times.

Obama uppges ha tjänat minst 15 miljoner dollar i royalties på sina tidigare böcker så det var väntat att rättigheterna till hans berättelse om sina åtta år som president skulle få förlagen att driva upp budgivningen till nya rekordnivåer. Det spekulerades i att paketet med det tidigare presidentparets båda böcker skulle gå för mer än 30 miljoner dollar.

PRH kommer att donera en miljon böcker i paret Obamas namn till projektet First Book och Open eBooks – ett digitalt utbildningsinitiativ lanserat av Vita Huset 2016. De båda författarna kommer också att donera en ansenlig del av sina royalties till Obama Foundation och andra välgörenhetsprojekt.

Frågan är vilket svenskt förlag som kommer att köpa de svenska rättigheterna – och vad det kommer att kosta? Barack Obamas Min far hade en dröm (2008), Att våga hoppas (2008) och Tron på förändring (2009) är utgivna av Albert Bonniers Förlag så det är ingen vågad gissning att Bonniers ligger bra till för att ge ut även de nya böckerna av en före detta president och presidentfru som är betydligt mer populära än sina efterträdare.

 

Bilden: Nu ska Obamas åtta år i Vita Huset bli inte bara en utan två böcker. Foto: Fotolia.com

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL