ANNONS

Elva böcker prisades på Ester Bonniers Guldboksgala

Några av Guldboks-pristagarna. Fr v: Mons Kallentoft, Jenny Warsén, Anders Hansen, Denise Rudberg, Stefan Ahnhem, Mia Clase, Anna Lindelöw, Mattias Edvardsson. Foto: Stefan Tell

Ester Bonnier för vidare Bokförlaget Forums tradition att dela ut guldböcker till förlagets bästsäljande titlar. Nytt för i år är en fackboksklass.

Elva böcker och deras författare prisades för exceptionella försäljningsframgångar vid Ester Bonniers årliga Guldboksgala. 

– Med Guldboksgalan vill vi på ett enkelt men glittrande sätt fira tillsammans med våra författare och hela teamen bakom böckerna. Både Bokförlaget Forum och Bonnier Fakta har under många år nått stora framgångar på facksidan, så det känns extra roligt att i år få hylla hela sex fackböcker, säger Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier, i ett pressmeddelande.

Guldböcker och diamantböcker. Foto: Stefan Tell

Sedan 2015 delar Bokförlaget Forum ut Guldboken som en utmärkelse till de författare vars böcker har haft exceptionella försäljningsframgångar och i år tar Ester Bonnier över stafettpinnen. I och med det kan titlar från alla varumärken inom Ester Bonniers kvalificera till Guldboken.

Försäljningen mäts inom två år från utgivningsdatum och utmärkelsen finns i tre valörer: för skönlitteratur får man Guldbok för över 100 000, Platinabok för över 200 000 och Diamantbok för över 300 000 sålda exemplar i Sverige. För fackböcker får man Guldbok för över 50 000, Platinabok för över 100 000 och Diamantbok för över 150 000 sålda exemplar i Sverige.

– I år har vi för första gången fått dela ut två Diamantböcker. En till Anders Hansen, för hans enorma framgång med Hjärnstark, som sålt över en halv miljon. Och en till Thomas Erikson, som för andra gången fick ta emot en Diamantbok, för Omgiven av psykopater, säger Adam Dahlin i pressmeddelandet.

ANNONS

Flera av pristagarna är återkommande, däribland Mons Kallentoft, Denise Rudberg, Stefan Ahnhem, Viveca Sten och Anders de la Motte som tidigare har prisats på Guldboksgalan.

Baksidan av guld- och platinaböcker. Foto: Stefan Tell

Alla vinnare på Ester Bonniers Guldboksgala 2020

Diamant fack

Hjärnstark – Anders Hansen

Omgiven av psykopater – Thomas Erikson

Platina fack

Food Pharmacy – kokboken – Mia Clase, Lina Aurell

Guld fack

Jag är fotboll – Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson

Middagstipset – Jenny Warsén

Guld skön

En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson

I fel sällskap – Viveca Sten

Vintereld – Anders de la Motte

Åtta steg bakom – Denise Rudberg

Motiv X – Stefan Ahnhem

Himmelskriket – Mons Kallentoft

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se