ANNONS

Akademibokhandelns vinst 99 Mkr 2019 – trots Bokus leveransproblem

Flaggskeppsbutiken på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Foto: Sölve Dahlgren.

Bokus leveransproblem slog mot omsättning och resultat för det viktiga fjärde kvartalet, skriver Volati i sin rapport. Akademibokhandeln gjorde dock ett rörelseresultat på 99 Mkr för hela 2019 trots minskad omsättning.

”Affärsområde Akademibokhandeln har utvecklats mycket positivt under året med växande försäljning och stora framgångar i non-books sortimentet. Det är därför särskilt tråkigt att e-handelsbutiken Bokus drabbades av temporära leveransproblem under det viktiga fjärde kvartalet. Bolaget har under året ställt om logistikhanteringen hos sin 3PL-leverantör för att erbjuda kunderna ännu snabbare leveranstider”, skriver Volati i sin bokslutskommuniké för fjärde kvartalet och helåret 2019 och fortsätter:

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Omställningen gick dock inte enligt plan för leveranserna under julhandeln. Förutom att det skapade problem för kunderna, påverkades försäljningsvolymerna negativt samtidigt som kostnaderna relaterat till kundtjänstbemanning ökade. Affärsområdet har arbetat intensivt för att hantera leveransproblemen och vi bedömer att dessa successivt kommer att klinga av.”

Akademibokhandelns ägare (sedan 2017), investmentbolaget Volati, är börsnoterat och därför offentliggörs mer siffror tidigare än med privatägda bolag. Men samtidigt är Akademibokhandeln bara ett av många affärsområden och därför får vi inte siffrorna på djupet på samma sätt som under den period då Akademibokhandeln själva tvingades rapportera (på grund av ett obligationslån som numera lösts).

Volati skriver vidare i rapporten att julhandeln ute i butikerna annars var ett glädjeämne:

”Utmaningarna i Bokus innebar att såväl omsättning som resultat minskade under fjärde kvartalet jämfört med samma period förra året, trots en i övrigt god utveckling för Akademibokhandeln. Jag vill särskilt lyfta fram att försäljningen i butik var god under kvartalet och inte minst under julhandeln.”

ANNONS

Nettoomsättningen i Akademibokhandeln uppgick till 1793 Mkr (1784) och rörelseresultatet EBITDA till 99 Mkr (100 Mkr). På sista raden, EBIT, blev rörelseresultatet 47 Mkr (48). Men det fjärde kvartalet var alltså sämre än föregående år, omsättningen 595 Mkr (634) och rörelseresultatet 91 Mkr (109). Det är alltså perioden oktober-december som levererar i stort sett hela vinsten för hela affärsområdet, vilket är fallet för många bokhandlar.

I rapporten visas inte hur Bokus respektive Akademibokhandeln presterat omsättningsmässigt men med tanke på försäljningsstatistiken för hela bokbranschen så är det ingen vild gissning att Bokus tappat i omsättning medan butikerna lyckats kompensera minskad bokförsäljning med non-books som exempelvis anteckningsböcker.

Hur gick det då för hela Volati? Det är ju inte helt ointressant för en bokhandelskedja att ha en stabil ägare där inte övriga affärsområden blöder. Som var fallet under KF. Jodå, nettoomsättningen ökade med 12 procent till 6 833 Mkr (6 084) och rörelseresultat före avskrivningar och nedskrivningar (EBITDA) ökade till 909 Mkr (552). Affärsområdet Akademibokhandeln står för 13 procent av koncernens EBITA.

”Vid utgången av året hade koncernen en nettoskuld om 1 646 Mkr jämfört med en nettoskuld om 949 Mkr per 31 december 2018. Nettoskulden har ökat på grund av införandet av IFRS 16, återköp av egna aktier och optioner, lämnad utdelning, förvärv samt normala säsongvariationer i verksamheterna”, skriver Volati.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se