God julhandel 2019 för svenska bokhandlare

Bokförsäljningen gick bra under julen. Arkivbild: Hasse Holmberg/TT.

Julhandeln satte fart på bokförsäljningen i år, precis som förlagen och bokhandlarna hade hoppats på. I tider då antalet sålda fysiska böcker minskar har högtiden blivit allt viktigare för bokbranschen.

Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris, hör till en av dem som är nöjda i år.

– Det blev tillväxt jämfört med åren 2016–2018, och det gick bättre än vad vi hade prognostiserat. Jag vill inte prata om procent men det är en klar förbättring, säger han till Svensk Bokhandel.

I tidskriftens rundringning är Pocketshop också nöjda, liksom flera bokhandlar, som Akademibokhandelns franchisebutik i Mora och Ericssons bokhandel i Ljusdal. Flera rapporterar om att det fanns en bredd på de böcker som såldes.

Några titlar sticker ändå ut. Till julens storsäljare hör den Augustprisbelönade ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson, ”Löparna” av Nobelpristagaren Olga Tokarczuk, ”Skärmhjärnan” av Anders Hansen och ”Klubben” av Matilda Gustavsson, liksom Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf samt Alfred Nobel-biografin ”Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”.

Förutom böcker tjänar bokhandlarna också på försäljning av familjespel och liknande varor under jul.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.