ANNONS

Fredrik Strömholm: ”Jag blev väldigt överraskad av Johans besked”

Fredrik Strömholm, styrelseordförande i Stiftelsen Natur & Kultur. Foto: Pressbild.

Johan Svedjedal meddelade att han lämnar sin plats i styrelsen för Natur & Kultur. Styrelseordförande Fredrik Strömholm beklagar det och säger sig vara överraskad av beskedet.

SvB var först med att rapportera om att Johan Svedjedal, som suttit i Stiftelsen Natur & Kulturs styrelse i över tjugo år (längre än någon annan av de nuvarande ledamöterna), bestämt sig för att lämna sin plats i styrelsen med omedelbar verkan. I ett mejl till tidningen uttryckte Svedjedal att anledningen var att han ”inte längre tror på den nuvarande ledningens förmåga att bedriva kärnverksamheten enligt stadgarna och donators intentioner”.

– Jag fick beskedet via mejl klockan tjugo över nio i morse [på måndagen] och blev själv väldigt överraskad. Jag beklagar att han väljer att lämna. Johan har varit en uppskattad ledamot i styrelsen under många år, säger Fredrik Strömholm som valdes in i styrelsen i april 2017 och blev styrelseordförande den 10 juni 2017.

ANNONS

I en intervju med SvB kritiserar Johan Svedjedal de personalnedskärningar som genomfördes på förlaget före jul och kallar dem drastiska och att de kunde gjorts på andra sätt.

– En sådan process är naturligtvis inte enkel eller rolig för någon men min bild är att det skötts på ett bra sätt. Men Natur & Kultur, precis som många andra förlag, är satta under press när marknaden är svag och mixen förskjuts från print till digitalt och ljudböcker, säger Fredrik Strömholm till Boktugg.

Svedjedal är även kritisk till företagsledningen.

– Jag tycker det finns en kortsiktighet i tänkandet, och min åsikt är att förlagsverksamhet bör bedrivas på lång sikt. Det tar lång tid att bygga upp författarskap och författares relationer till förläggare, säger Johan Svedjedal till SvB.

Strömholm menar att styrelsen arbetar systematiskt med flerårsplaner och uppföljning och att den varit enig om strategier och mål.

– Jag vill också framhålla att jag har fullt förtroende för ledningen i Natur & Kultur, säger Fredrik Strömholm.

Hur ser det ut ekonomiskt för Natur & Kultur?
– Bokslutet tas formellt i april och helårssiffrorna är inte färdiga ännu, men 2019 var klart svagare än 2018. December är dessutom en ganska viktig månad för ett bokförlag. Generellt har vi en stabil ekonomi med en stark balansräkning. Stiftelsen har en stor förmögenhet. Men samtidigt har en enig styrelse satt som mål att alla förlagsdelarna över en treårsperiod ska visa svarta siffror, dock på olika nivåer beroende på vilken del det gäller.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Han påpekar också att en stiftelse inte har några möjligheter att ta in nytt kapital från en ägare och därför inte ska täcka upp underskott under längre tid.

Eftersom det är en stiftelse så sker inval till styrelsen inte på någon stämma eller årsmöte utan det är styrelsen som förbereder och beslutar om inval.

– Vi ska naturligtvis söka någon med väldigt goda kunskaper om litteratur för att ersätta Johan i styrelsen. Det arbetet behöver vi gå igång med nu, säger Fredrik Strömholm som själv inte pratat med Johan Svedjedal ännu om anledningen till hans val att lämna.

Natur & Kultur meddelade nyligen att Anna Tranell, som även sitter i styrelsen (vald av personalen), utsetts till ny CTO och på måndagen gick man ut med en omorganisation inom den allmänlitterära delen av förlaget där Richard Herold blir publicistisk chef och Annika Welinder blir tillförordnad förlagschef. Och förra veckan stod det klart att förläggaren Stephen Farran-Lee lämnar och går till Polaris.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se