Vems nya bok sålde mest 2019 - Camilla Läckberg (foto: Magnus Ragnvid) eller David Lagercrantz (foto: Anna-Lena Ahlström) - det tvistar nu de två stora förlagen om.

Vems nya bok sålde mest 2019 – Läckberg eller Lagercrantz?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonniers vs Norstedts. Inofficiell vs officiell statistik. Läckberg vs Lagercrantz. Nu är det bråk igen, denna gång om vilken som var Sveriges mest sålda deckare alla format 2019.

Det har surrats i korridorerna sedan Bonniers för en vecka sedan meddelade att den mest sålda boken i Sverige 2019 var Camilla Läckbergs nya En bur av guld. Det skedde i ett pressmeddelande.


ANNONS


– Jag är mäkta stolt över att vi ännu en gång (not: Kepler, Lazarus 2018) har årets mest sålda nyhetstitel. En bur av guld av Camilla Läckberg är den mest sålda nyhetstiteln totalt sett när vi räknar alla format som utkommer under utgivningsåret 2019, d.v.s. inbunden bok, e-bok och ljudbok, säger försäljningsdirektör Göran Wiberg i pressmeddelandet.

Det här plockades inte upp av nyhetsmedier. Boktugg liksom många andra ställde sig frågan: Men hur har de räknat då? Med tanke på att den officiella försäljningsstatistiken från Förläggareföreningen hade David Lagercrantz Hon som måste dö som den mest sålda skönlitterära boken 2019. Där var Läckberg ”bara” trea, men tvåan Lazarus var inte ny utan en 2018-titel som låg där mest i kraft av bokrean. På de andra två officiella listorna (för eböcker och ljudböcker, ej inräknat streaming) toppade Läckberg före Lagercrantz, men styckförsäljning av ljud- och eböcker har normalt sett betydligt mindre volymer än streaming.

Vilket för oss in på prenumerationstjänsterna. Som inte ingår i de officiella topplistorna och där varje aktör gör sin egen topplista. Detta komplicerades dessutom av att Läckberg var utestängd från Storytel under hela sommaren på grund av bråket mellan Bonnierförlagen och Storytel samtidigt som Lagercrantz bara fanns på Storytel exklusivt. Därmed toppade Läckberg Bookbeats lista (Lagercrantz inte på topp 15) och Lagercrantz toppade Storytels lista (där Läckberg bara var nia). Då ska man förstås tänka på att Storytel har betydligt fler abonnenter.

Innan vi hann skriva något så publicerade GP idag en artikel om den nya ”sålt mest i Sverige”-fajten. Problemet är just att det inte finns några officiella siffror att jämföra när det gäller prenumerationstjänsterna, och möjligen andra delar av försäljningen som inte gått via de vanliga kanalerna. Även om det är mindre troligt med skönlitterära författare om man inte haft speciella samarbeten kring något format och sålt stora volymer till lågpris. Vilket är möjligt med exempelvis eböcker och ljudböcker för nedladdning idag.

ANNONS

– 222.000 exemplar. Om någon ifrågasätter mitt påstående är de välkomna att syna mig. Jag vet med säkerhet att Läckberg slår Lagercrantz om man jämför alla format, säger Göran Wiberg till GP.

Från Norstedts svarar Olle Lidbom: ”Hon som måste dö är den mest sålda skönlitterära boken 2019 enligt Förläggareföreningens statistik. Det är också den mest lyssnade boken på den största streamingtjänsten. Vi har inte någon mer information, har Bonniers det? Vi kommenterar bara officiell och verifierad statistik. Allt annat blir pajkastning.”

Alla efterlyser en topplista för skönlitteratur på verksnivå, som väger samman alla format. I dagsläget rapporterar alltså inte prenumerationstjänsterna in försäljningsstatistik på verksnivå som underlag för Förläggareföreningens topplistor (som också är de som Boktugg brukar publicera varje månad).

Men något som skulle underlätta vore förstås om Sverige anammade den amerikanska och brittiska modellen och även rapporterade antalet sålda exemplar av böckerna på topplistorna. Både under veckan eller månaden och ackumulerat. Då hade man kanske sluppit en del av de här diskussionerna och även lösryckta påståenden om att en viss bok sålt 50 000 eller 100 000 exemplar, vilket förekommer regelbundet. (Bonnierförlagen är dock ett av de förlag som har bäst koll på sin försäljning med omfattande statistikverktyg som mäter alla olika kanaler och format.)

En given slutsats av siffran på Läckbergs försäljning är dock att vi kan förvänta oss att försäljningen av tryckt skönlitteratur sjunker rejält när 2019 års siffror presenteras. För fem-tio år sedan hade hon förmodligen sålt lika många exemplar enbart i inbundet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.