Camilla Läckberg mest lyssnad på Bookbeat 2019 – även här syns styrkan i långa serier

Mest lyssnad på Bookbeat under 2019 var Camilla Läckberg, både som författare och enskild titel. Foto: Bookbeat pressbild.

Camilla Läckberg dominerar på Bookbeat under 2019. Kanske en effekt av Bonnier-Stortel-konflikten men hon är både den mest lyssnade författaren totalt och har den mest lyssnade titeln. Tvåa på topplistan är en författare med väldigt lång backlist.

Författarfenomenet Camilla Läckberg är i topp både för årets mest lyssnade bok och som årets mest lyssnade författare hos BookBeat 2019. ”En bur av guld”, den första delen i Läckbergs nya serie, gjorde henne till dubbel vinnare, skriver Bookbeat.

– Jag blir oerhört glad över detta. Att så många har lyssnat på Fayes berättelse – i bilen, i kollektivtrafiken, vid diskberget, under promenaden eller lördagsstädningen – är helt fantastiskt. Det känns väldigt fint att med mina böcker kunna hålla människor sällskap. Tack!, säger Camilla Läckberg i ett pressmeddelande.

En bur av guld är den första delen i en ny serie av Camilla Läckberg. Med den nya boken tar Läckberg klivet från deckargenren till spänningsroman. Den andra delen i serien Fayes hämnd släpps under 2020. Ljudboken är inläst av Mirja Turestedt och utgiven av Bonnier Audio.

Så långt pressmeddelandet. Vi skrev nyligen om Storytels topplistor över de mest lyssnade böckerna och författarna och det är läge för en jämförelse. Det finns ett par faktorer som ligger bakom skillnaderna.

En är konflikten mellan Bonniers och Storytel som innebar att nya titlar från Bonnierförlagen inte släpptes till Storytel från 1 april vilket drabbade bland andra Camilla Läckberg. Inte förrän i augusti slöts fredsavtal och Läckbergs nya blev tillgänglig på Storytel. Det räckte ändå för att Läckbergs En bur av guld skulle nå en nionde plats hos Storytel. Frågan är hur många Läckbergfans som provade eller rentav bytte till Bookbeat i somras?

Hur skiljer sig topplistorna annars åt? Jo Nesbøs Kniv som är tvåa på Bookbeat finns inte alls med på topp 10 hos Storytel, inte heller fyran Jag ser dig av Mari Jungstedt. Även här kan man misstänka att det är ett resultat av att böckerna inte släpptes på Storytel på grund av avtalskonflikten. Den allra mest lyssnade boken på Storytel, Hon som måste dö av David Lagercrantz, är exklusiv där och finns därför inte heller på Bookbeats topplista.

Topp 15 – Årets mest lyssnade bok på Bookbeat 2019

  1. En bur av guld – Camilla Läckberg
  2. Kniv – Jo Nesbø
  3. Skamvrån – Sofie Sarenbrant
  4. Jag ser dig – Mari Jungstedt
  5. Broder Jakob – Emelie Schepp
  6. Kastanjemannen – Søren Sveistrup
  7. Jamåhonleva – Anders Roslund
  8. Allt jag fått lära mig – Tara Westover
  9. Offer 2117 – Jussi Adler-Olsen
  10. Dotter saknad – Anna Jansson
  11. Folk med ångest – Fredrik Backman
  12. Överlevaren – Nora Roberts
  13. När alla klockor stannat – Ninni Schulman
  14. Mitt hjärta är ditt – Anna Jansson
  15. Hypnotisören – Black edition – Lars Kepler

Ljudböcker utgivna 2019, lyssning flest antal timmar, böcker på svenska.

När vi sedan tittar på de enskilda författare som lyssnats mest så blir listan annorlunda. Camilla Läckberg toppar fortfarande vilket kan vara ett tecken på att hennes nya bok lyssnats enormt mycket hos Bookbeat – men även det faktum att hon faktiskt har en bra backlist. Värt att notera: Camilla Läckberg finns inte med bland de tio mest lyssnade författarna på Storytel 2019.

Det har funnits en kritik mot Bookbeat som menar att de lyfter fram Bonnierförlagens titlar mer än övriga förlag. Kanske framför allt att man gör fler kampanjer tillsammans med Bonnierförlag, vilket inte är så konstigt när man sitter på innergården och dagligen träffar Bonnierkollegor? Åtta av författarna på Bookbeats topp 15 är utgivna på Bonnierförlagens (men två av dem byter förlag nästa år) olika förlag.

Men det är tydligt att topplistorna skiljer sig en del åt mellan Bookbeat och Storytel. Författare som Lars Kepler och Jo Nesbø är inte med på Storytels topp 10. Nora Roberts som är trea hos Bookbeat är nia hos Storytel (och den enda Bonnierförfattaren på deras topp 10).

Hon är faktiskt också ett exempel på det som vi tog upp i samband med Storytels topplista, nämligen backlistens storlek och dess betydelse i prenumerationstjänster. Det finns nu över 50 titlar av Nora Roberts tillgängliga i ljudboksformat. Hon lär har skrivit över 225 kärleksromaner men alla är inte översatta till svenska ens.

Förra årets mest lyssnade författare på Bookbeat var Dag Öhrlund. Han faller i år till tolfte plats, men är trea på Storytel. Även där var det i somras en liten ”strid” då Lind & Co valde att släppa Öhrlunds nya bok exklusivt på Storytel i våras. Om det är detta som är orsaken till att Öhrlund tappat eller andra faktorer är förstås omöjligt att svara på.

Topp 15 – Årets mest lyssnade författare på Bookbeat 2019

  1. Camilla Läckberg
  2. Lars Kepler
  3. Nora Roberts
  4. Jo Nesbø
  5. Sofie Sarenbrant
  6. Mari Jungstedt
  7. J.K. Rowling
  8. Michael Hjorth,Hans Rosenfeldt
  9. Emelie Schepp
  10. Jan Guillou
  11. Jussi Adler-Olsen
  12. Dag Öhrlund,Dan Buthler
  13. Anna Jansson
  14. Denise Rudberg
  15. Ninni Schulman

Lyssning antal timmar 2019, böcker på svenska.

Totalt beräknas BookBeats svenska användare, med nuvarande takt, lyssna på och läsa böcker i över 30 miljoner timmar under 2019.

LÄS ÄVEN: Stort test av Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play >>

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,