ANNONS

Nytt 3-årsavtal ger åter Storytel tillgång till Bonnierförlagens nya ljudböcker

Så här glad blir en Storytelkund över att Bonnierförlagen skrivit ett nytt avtal med Storytel som åter ger tillgång till Camilla Läckberg - och andra nya titlar från 1 september 2019. Foto: iStock.

Nu har Bonnierförlagen och Storytel kommit överens om ett nytt treårigt avtal och därmed får 400 000 kunder åter tillgång till alla nya titlar som varit spärrade sedan 1 april.

Storytel har sedan den 1 april 2019 inte kunnat erbjuda nya titlar från Bonnierförlagen på grund av oenighet mellan parterna kring hur ett nytt samarbetsavtal skulle se ut. Idag har ett nytt och treårigt avtal ingåtts som innebär att Storytels svenska kunder åter kan ta del av nya titlar från Bonnier, skriver Storytel och fortsätter:

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

De titlar från Bonnierförlagen som lanserats sedan den 1 april 2019 och fram till idag, kommer att göras tillgängliga på Storytel-plattformen så snart som möjligt, och allra senast från den 1 september 2019. 

– Jag gläds enormt åt att Storytels kunder åter kan läsa och lyssna på hela Bonnierförlagens katalog, inklusive alla nya böcker. Storytel och Bonnierförlagen har haft intensiva förhandlingar under sommaren som slutligen utmynnade i att vi kunde ingå avtalet idag, säger Storytels VD Jonas Tellander i ett pressmeddelande.

– Det har varit ett givande och ett tagande där vi nu hittat en långsiktig lösning som även skingrar eventuell osäkerhet kring Storytels erbjudande i Sverige, och som båda parter är nöjda med. Genom avtalet kommer Storytel ha en rimlig marginal på Bonnierförlagens böcker, vilket varit ett avgörande villkor. Det är ett bra avtal för båda parter, och där de stora vinnarna är våra kunder och författarna.

Bonnierförlagen som skickade ut sitt pressmeddelande samtidigt skriver att avtalet omfattar Bonnierförlagens hela digitala utgivning som innehåller 2 000 ljudböcker och 7 000 e-böcker – samt framtida utgivning. Utgivningen rymmer nya böcker och backlisttitlar inom alla genrer – från barn och ungdomsböcker till skön- och facklitteratur från Bonnierförlagens samtliga förlag.

ANNONS

– I och med detta avtal har vi säkrat förutsägbara och långsiktigt hållbara ersättningsnivåer för oss och alla våra författare, vilket har varit helt avgörande för oss. Samtidigt gör detta avtal att vi kan lägga all energi på att fortsätta investera i och utveckla nya berättelser, författarskap och litteratur. Jag är väldigt glad över att alla våra författares böcker återigen erbjuds Storytels läsare och lyssnare. Det är min övertygelse att det här samarbetsavtalet är bra för hela den svenska bokbranschen, säger Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen.

Storytels kunder och Bonniers författare gladast

Boktuggs analys: Gladast över dagens besked är givetvis Storytels abonnenter och Bonnierförlagens författare. Det är de som kommit kläm under konflikten. En del kunder har bytt till eller åtminstone provat Storytels konkurrenter under de här månaderna.

Men det finns fortfarande många frågetecken kvar. Hur bra är egentligen avtalet för Bonnierförlagen respektive Storytel? Den stora skiljelinjen har gått mellan revenue share och fast ersättning per bok. Att det nu är ett avtal på plats tyder på att båda parter behövde det. Bonnierförlagens stora titlar och författarskap har effekt i form av missnöjda Storytelkunder som förväntat sig att kunna hitta böcker de läser om i tidningar och som de ser i bokhandeln.

Samtidigt har Bonnierförfattare som släppt nya böcker beklagat sig över att ersättningen från ljudboken sjunkit rejält när Storytels potentiellt hundratusentals lyssnare inte haft möjlighet att lyssna på deras nya bok. Läckberg och Backman kanske kan leva med att de tappar lite intäkter men för författare längre ner och utanför topplistorna så svider det i plånboken, vilket deras agenter säkerligen påpekat.

Men det alla är mest nyfikna på nu är förstås vem som fick kompromissa mest. Hur mycket bättre är Bonnierförlagens avtal än övriga förlags?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se