Bonniers stoppar alla nya titlar på Storytel

Sara Börsvik, vd Bonnierförlagen. Foto: Pressbild

Förhandlingarna om ett nytt avtal mellan Storytel och Bonnierförlagen har kört fast. Nu väljer Bonniers att inte släppa sina nya titlar till Storytel.

Ända sedan SvB i somras avslöjade att Bonnierförlagen hade ett avtal som var mycket bättre än alla andra förlags och fick mycket högre ersättning från Storytel har förhandlingar pågått på högsta nivå mellan de båda. Storytel vill ha revenue share för alla förlag medan Bonnierförlagen föredrar en fast ersättning per bok.

Förhandlingarna kärvar, om man uttrycker det milt. Nyligen tog därför Bonnierförlagen beslutet att inte släppa sina nya titlar till Storytel, vilket Svensk Bokhandel var först att rapportera om. Två aktuella exempel är Regnmannen av Jonas Karlsson och En bur av guld, den senaste förväntade storsäljaren av Camilla Läckberg som nu inte finns hos Storytel men däremot hos exempelvis Bookbeat. Men det kommer fler tunga titlar i april, bland annat av Fredrik Backman som alltså Storytelkunder riskerar att gå miste om.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Camilla Läckbergs En bur av guld och alla våra kommande nyheter kommer att finnas som vanligt hos alla andra återförsäljare, till exempel Bookbeat, Nextory, Adlibris och Bokus så att titlarna når ut till lyssnarna, säger Sara Börsvik, operativ chef på Bonnierförlagen.

Hon utvecklar resonemanget:

– Just nu är vi på Bonnierförlagen inte överens med Storytel om vare sig ersättningsnivåer framåt eller hur vi ska arbeta tillsammans med våra titlar. Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare, skriver hon till Boktugg.

Hur länge har ni förhandlat om det nya avtalet med Storytel?
– Vi har fört diskussioner med Storytel om ett nytt avtal under en längre tid.

Har ni helt stoppat alla nya titlar på obestämd tid eller är det en karenstid ni infört?
– Vi har stoppat alla nya titlar tills vidare, tills vi har hittat en lösning, säger Sara Börsvik.

Berörs några äldre titlar eller de ligger kvar som tidigare hos Storytel?
– Inga äldre titlar berörs och alla nyheter finns där böcker säljs, förutom hos Storytel. Att arbeta aktivt med våra titlar är en förutsättning för ett bra samarbete med alla återförsäljare.

Hos Storytel har man givetvis fått ta emot en del upprörda kommentarer från kunder som inte kommer åt Camilla Läckbergs nya (och av många) efterlängtade bok. Om det främst är Bonniers eller Storytel som får ta kritiken överlåter vi åt andra att bedöma.

– Bonniers är den största förlagsgruppen i Sverige sedan över hundra år tillbaka och de har makten att öppna eller strypa tillgången till många älskade berättelser och författarskap. Det är deras rättighet och deras beslut. Nu har de tagit beslutet att stoppa nya titlar på Storytel, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Konflikten handlar givetvis i slutändan om pengar, Bonnierförlagen tycker att Storytel betalar för dåligt per lyssning i revenue share-modellen. Vilket säkert alla förlag har förståelse för. Men från Storytels sida ser man saken på ett annat sätt:

– Just nu kräver de [Bonnierförlagen] att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning av en ny titel från Bonnier. Lite förenklat vill Bonniers ha en exklusiv gräddfil och att Storytel, övriga förlag och våra kunder ska ta notan, säger Dan Panas.

Det är ett stort steg som Bonniers tar. Visst har det förekommit att ljudböcker funnits exklusivt hos en streamingtjänst i samband med lansering, under kortare tid liksom exklusiva avtal som då Storytel köpte Harry Potter-serien med ensamrätt under ett år. Storytel har även sin egen utgivning under Storytel Original. Men att Sveriges största förlag stoppar en ny titel av en bästsäljande, kanske flera, författare har inte hänt tidigare vad vi känner till.

– Vi tycker inte att det är juste att konsumenter, författare och berättelser kommer i kläm för att Bonniers väljer att skapa nya begränsningar och blockera oss. Från Storytels sida kommer vi att göra vårt yttersta för att vi och hundratusentals lyssnare och läsare ska få till ett bra avtal med Bonnier. Vår dörr till seriösa och konstruktiva förhandlingar står öppen, säger Dan Panas.

Den stora frågan är förstås hur långt de båda parterna är beredda att gå – vem får vika sig? Går det att hitta en kompromiss eller är detta första steget mot att Bonniernyheter inte kommer att finnas på Storytel?

Finns det en risk att ni på Bonnierförlagen flyttar alla era titlar från Storytel?
– Vi arbetar för och hoppas att det inte ska bli så. Det viktiga för oss är att säkra en långsiktighet både för förlag och författare, idag men också imorgon. Vi måste värna vår utgivning, våra författares intäkter och vår affär, säger Sara Börsvik.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.