ANNONS

Författaren Dag Öhrlund. Foto: Bengt Alm (Bildmontage: Nils Olsson)

En miljon lyssnade timmar på Dag Öhrlund-böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Redan innan året är slut står det klart att Dag Öhrlund är fortsatt populär bland ljudbokslyssnare. Över en miljon timmar har Bookbeats kunder spenderat med någon av hans böcker i lurarna.

Årets mest lyssnade författare 2018 är Dag Öhrlund. Totalt har Dag Öhrlunds böcker, som han skriver själv eller tillsammans med Dan Buthler, lyssnats på i över en miljon timmar hos Bookbeat.

– Dag Öhrlund är omåttligt populär hos ljudbokslyssnarna. Silverbielke-serien, som han skriver ihop med Dan Buthler, är en av de mest populära serierna hos BookBeat någonsin. Dag är ju dessutom en väldigt produktiv författare och har släppt två bästsäljare i serier han skriver själv under 2018, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på Bookbeat, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Under 2018 släppte Dag Öhrlund sex nya ljudböcker. Förutom nya delar av de populära Silverbielke- och Truut-serierna kom i augusti Domaren, som är den första boken i en helt ny serie. Slår man ihop antalet timmar som svenskarna har lyssnat på böckerna han skrivit själv och tillsammans med Dan Buthler blir Dag Öhrlund Sveriges mest lyssnade författare 2018 i Bookbeats tjänst. Totalt har böckerna lyssnats på över en miljon timmar under året. Mest lyssnad av de böcker Dag Öhrlund släppte under året var Se till mig som liten är i serien om kommissarie Ewert Truut, en bok som hamnade på fjärde plats över Bookbeats mest lyssnade böcker 2018.


ANNONS


– När jag får veta att jag är Sveriges mest lyssnade författare 2018 känner jag en blandning av glädje och stor tacksamhet mot alla mina lyssnare. Mina karaktärer reagerade lite annorlunda. Den innerst inne varmhjärtade men utåt bufflige kommissarie Ewert Truut muttrade: ”Öhrlund? Vem fan kunde tro det?” Den psykopatiske domaren Suzanne Eriks log svagt, stoppade ner isyxan i handväskan och viskade: ”Då så, dags att jobba vidare”, säger Dag Öhrlund i pressmeddelandet.

Intressant är också hur Bookbeat alltmer kommunicerar lyssningstid i sin tjänst. Detta samtidigt som man rullar ut en ny avtalsmodell där förlagen får ersättning enligt en timtaxa istället för som tidigare en fast ersättning per bok som innebar att en bok på nio timmar gav samma ersättning som en på arton timmar. Det nya systemet kommer att gynna författare som skriver längre böcker – förutsatt att de kan hålla lyssnaren intresserad såklart eftersom ersättning endast utgår för den del av boken som lyssnats. Dag Öhrlunds Domaren är förresten ungefär tolv timmar lång.

Både Bookbeat och Storytel har antytt att förlagen börjat anpassa längden på böcker efter systemet och producerat fler kortare böcker på bara några enstaka timmar. Vilket var fullt logiskt eftersom det är dyrt att producera ljudböcker med kostnad för studio och skådespelare som innebär att varje timme ljudbok kostat åtskilliga tusenlappar.

När man tittar på den framgångsrika Silverbielke-serien exempelvis så har längden på dessa också sjunkit, från första boken till den nionde så är böckerna ungefär så här långa i timmar: 22 – 17 – 15,5 – 15,5 – 13 – 11 – 10,5 – 9 – 10. Keplers nya Lazarus är å andra sidan 17,5 timmar lång, vilket faktiskt är längre än den första boken i serien (16 h).

Topp 20 2018 – lyssnad tid på Bookbeat

1. Dag Öhrlund, individuellt och med Dan Buthler
2. Lars Kepler
3. Nora Roberts
4. Sofie Sarenbrant
5. Camilla Läckberg
6. Simona Ahrnstedt
7. Mari Jungstedt
8. Jussi Adler-Olsen
9. Carl-Johan Vallgren
10. Jo Nesbø
11. Jan Guillou
12. Susan Casserfelt
13. Jojo Moyes
14. Malin Persson Giolito
15. Leif G. W. Persson
16. Thomas Erikson
17. Anna Jansson
18. Denise Rudberg
19. Mattias Edvardsson
20. Viveca Sten

Lyssning flest antal timmar 2018 (till och med 10 december).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Sveriges glömda historia, Väringasagan

I slutet på 970 lämnade flertalet män Svitjod, senare kallat Svearike, för att slåss för Vladimir, mot sin bror Jaropolk. Utsikterna för seger var stor. Vladimir hade fler krigare från Norden.

Vladimir var ättling till Rurik, den nordiska fursten över landet Rus, som regerat landet sedan ca 850.

”Vladimirs nordiska krigare, var de verkligen skillnaden mellan seger och förlust?”

”Ja” säger Leif Selander, författare till Väringasagan. ” På den tiden var de nordiska krigarna överlägsna allt motstånd. Nordmännen var fostrade sedan barnsben till krigare, något som inte fienden var.”

Efter att ha uppfyllt sitt löfte Vladimir, fortsatte nordmännen till Miklagård för att hjälpa den Romerska kejsaren mot generaler som gått över till fienden.

Segern över dem gjorde att nordmännen fick bilda Väringagardet. Ett livvaktsgarde som bestod till Romarrikets fall 1453.

”Livvakt och elitgarde i dåtidens främsta civilisation”, avslutar Leif. ”Det är stort. Då var Konstantinopel det absolut mäktigaste riket.”

(...) Läs hela artikeln »