Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Foto: Ewa-Marie Rundquist.

Lazarus redan årets mest lyssnade ljudbok 2018 på Bookbeat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den ljudbok från 2018 som svenska användare har lyssnat på i flest antal timmar hos Bookbeat är Lazarus av Lars Kepler. Bookbeat räknar med att strömma över 20 miljoner timmar ljudbok under året.

– Det har gått oerhört snabbt för Lazarus att klättra på våra listor. Boken släpptes i mitten av oktober och har redan blivit ett riktigt ljudboksfenomen, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Lazarus är den sjunde delen i Lars Keplers populära serie om kommissarien Joona Linna. Hela serien beräknas, med nuvarande takt, att lyssnas på i över 800 000 timmar hos Bookbeat i år.


ANNONS


– Det här gör oss väldigt glada. Vi älskar själva att lyssna på böcker eftersom man då kan läsa i situationer där det annars har varit omöjligt, säger författarparet Alexandra och Alexander Ahndoril som står bakom pseudonymen Lars Kepler.

Tvåa på listan över mest lyssnade böcker i år är Mikael Persbrandt – Så som jag minns det av Carl Johan Vallgren. Boken är inläst av Mikael Persbrandt själv.

– Både Lazarus och boken om Mikael Persbrandt är exempel på den typ av berättelser som fungerar riktigt bra i ljudboksformat. Båda böckerna har fått väldigt höga betyg hos oss och vi ser att de flesta som börjar lyssna på de här böckerna lyssnar klart på dem, säger Anna Riklund.

När man studerar listan är det dock tydligt hur den domineras fullständigt av spänningslitteratur. Undantagen är Persbrandt, Rosling och faktiskt Leif GW Persson.

ANNONS

Totalt beräknas Bookbeats svenska användare, med nuvarande takt, lyssna på och läsa böcker i närmare 20 miljoner timmar under 2018. Det kan jämföras med att Storytel tidigare uppgett att deras svenska kunder under 2017 lyssnade på nästan 100 miljoner timmar i samband med att de passerade 300 000 abonnenter. Mycket ljudbokslyssnande blir det.

Bookbeat Topp 15 ljudböcker 2018 – lyssnad tid

1. Lazarus, Lars Kepler
2. Mikael Persbrandt, Carl-Johan Vallgren
3. En helt vanlig familj, Mattias Edvardsson
4. Se till mig som liten är, Dag Öhrlund
5. Syndabocken, Sofie Sarenbrant
6. Kejsaren, Dag Öhrlund, Dan Buthler
7. En andra chans, Jojo Moyes
8. Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv, Leif G. W. Persson
9. Ett mörker mitt ibland oss, Mari Jungstedt
10. Domaren, Dag Öhrlund
11. I fel sällskap, Viveca Sten
12. Hur jag lärde mig förstå världen, Fanny Härgestam, Hans Rosling
13. Vittne till mord, Nora Roberts
14. I betraktarens öga, Susan Casserfelt
15. Kvinnan på bänken, Anna Jansson

Ljudböcker släppta 2018 – lyssning flest antal timmar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …