ANNONS

Ljudböcker – Stort test 2019: Storytel vs Bookbeat vs Nextory vs Bokus Play – jämför och välj ljudbokstjänst/app

Sommarläsning? Välj en ljudbok. Bild: Istockphoto

Lyssna på ljudböcker i mobilen – vilken app är bäst? I detta stora test jämför vi Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play för att se vilken svensk ljudbokstjänst som är bäst.

Uppdatering: Nytt test 2020 jämför alla appar för ljudböcker i mobilen – bästa ljudbokstjänsten

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel, Bookbeat, Bokus Play och Nextory]

Det tog några år innan det satte sig hos läsarna, men numera är ljudböcker lika vanligt förekommande som de vanliga fysiska romanerna. Och det är inte så konstigt: de är föredömligt enkla att ta med sig, du har många att välja på och kostnaden är numera överkomlig med tanke på vad du får för priset.

Kanske blir det här sommaren när du fastnar i trenden du också? Det finns en ljudbok för varje tillfälle, det kan vi garantera, frågan är bara vilken tjänst du ska välja när du packat väskan för stranden och sedan sjunker ner i den där solstolen i skuggan.

LÄS ÄVEN: Nytt test jämför alla appar för ljudböcker i mobilen 2020

Tur då att vi har gjort det här testet, för dig och alla andra. Sommaren 2019 ska det vara enklare än någonsin att välja ljudbokstjänst. Vi har också individuella test av alla dessa tjänster, som återfinns på separata sidor hos Boktugg. Om du hellre vill läsa dem var för sig, gör du det här: Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play.

Annars har du vårt fullskaliga test nedan – mycket nöje.

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Prova Bookbeat gratis i 14 dagar

Prova Bokus Play i 14 dagar utan kostnad

Prova Storytel i 30 dagar kostnadsfritt

Registrering och abonnemang

Det man snart märker när man går igenom ljudbokstjänsterna på den svenska marknaden är att de sneglat på varandra i flera avseenden. Så också när det gäller registreringen. Hos alla måste du lämna ifrån dig dina kortuppgifter, och får sedan två veckors provperiod, under vilken du kan avsluta abonnemanget helt kostnadsfritt.

Vi hade inga problem med någon av tjänsterna när vi skulle registrera oss, men vi vet att en del har haft bekymmer med sina kort hos samtliga leverantörer. Inte något fel i sig, utan det beror på att bankerna ofta höjt säkerheten och blivit mer vaksamma. Skulle det inte fungera första gången, så prova igen. Oftast är det ett temporärt fel.

Storytel

Där det skiljer sig åt hos ljudbokstjänsterna är i frågan om abonnemangen och kostnaden för dessa. Om man tittar på Storytel kan du välja på tre varianter, som börjar på 169 kr/månad och slutar på 259 kr/månad. Skillnaden består i hur många konton du vill ha kopplade till ditt abonnemang. I den enklaste varianten får du bara ett konto, och i den dyraste tre konton, som ni kan dela på i familjen. Kostnadseffektivt, då ni i så fall bara betalar 86 kr per konto, en löjligt låg summa för obegränsat lyssnande. I alla versionerna får ni tillgång till alla ljudböcker och eböcker – en superdeal.

Hos Bookbeat utgår man ifrån ett grundabonnemang som kostar 149 kr månaden. Vill du utöka det får du ett familjeabonnemang, som kostar dig 49 kronor extra i månaden per användare och du kan teckna upp till fyra personer utöver grundabonnemanget.

Hos Nextory kan du välja mellan ett flertal abonnemang, men det gäller att läsa på ordentligt. Det billigaste kostar 139 kr/månad, men där får du inte tillgång till de senaste böckerna. Du kan lyssna så mycket du vill, bara inte på det allra senaste materialet. Väljer du istället Guld, får du tillgång till hela katalogen och betalar för det 169 kr i månaden. Här ingår ett konto som är personligt. Är ni flera i familjen som ska lyssna så måste du välja Familj, och där börjar priset på 199 kr i månaden, för två personer. Vill du ha fler konton kopplade till abonnemanget så kostar det 40 kr per person, upp till fyra stycken för 279 kr/månad.

Det minsta abonnemanget hos Bokus Play heter Play Bas och kostar 89 kr/månad, men då får du bara lyssna på en bok varje månad. Går du upp ett steg till Play Premium kostar det i skrivande stund 139 kr/månad, och då har du obegränsad lyssning. Med det priset är det vår billigaste kandidat i hela testet, vilket är värt att notera. Något familjeabonnemang finns inte hos Bokus Play.

Det är värt att notera en del skillnader mellan de olika leverantörerna. Bookbeat, Storytel och Nextory har ett system som låter dig skapa barnkonton, där bara barnböcker kan streamas och du kan på så sätt vara säker på att de små inte lyssnar på något olämpligt. Det är bara Bokus Play, som inte har detta i sin tjänst. En annan skillnad är att samtliga, utom Bokus Play, har eböcker inkluderat i priset, vilket gör att du även kan läsa på vanligt sätt om du vill det.

Tänk på att du alltid betalar i förväg, via ditt kontokort, och en eventuell uppsägning alltid gäller från nästa månad. Du får alltså inte tillbaka halva avgiften om du säger upp ditt abonnemang mitt i månaden.

Samtliga tjänster är prisvärda och ger dig mycket valuta för pengarna.

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Prova Bookbeat gratis i 14 dagar

Prova Bokus Play i 14 dagar utan kostnad

Prova Storytel i 30 dagar kostnadsfritt

Gränssnittet & användning i appar

Som sagt, de har sneglat rätt mycket på varandra. Samtliga appar är uppbyggda ganska snarlikt och det första som möter dig är en sorts översikt, med kategorier och tips på vad du kan läsa framöver. Hittar du något fint där, lägger du bara till det i din läslista. De har allihop lagt mycket krut på att skapa snygg design och tydliga menyer, som du hela tiden når med ett par snabba knapptryckningar.

Alla tjänster låter dig lägga till böcker i en lista, som i de flesta fall är rätt stelbent och bara placerar titlarna efter varandra. Inte helt ultimat för de storläsare som kanske skulle vilja utarbeta ett mer sorterat system. Bäst i det här avseendet blir därför Bokus Play, som har infört ett helt nytt listsystem där du kan skapa hur många listor du vill och döpa dem fritt. Mycket bra, och något de andra borde ta efter.

I alla apparna kan du söka snabbt och effektivt efter samtliga titlar. Du kan också filtrera mycket av innehållet, och finjustera ditt sökresultat. Inte mycket skiljer leverantörerna åt här heller, och de tillhandahåller samtliga välfungerande appar på det sättet.

Uppspelning och utbud

Oavsett tjänst så kan du strömma boken direkt via ditt telefonabonnemang, eller ladda ner den så att du har den offline på din mobil. Numera är uppkopplingen via telefonerna så pass bra att det oftast inte spelar någon roll, men om du vet med dig att du ska ut i ödemarken där täckningen är sämre kan det vara en god idé att förbereda sig.

Boken pausas där du slutar, och du har alltid möjligheten att sätta ut bokmärken. Det gör det enkelt att gå till en annan bok och sedan fortsätta där du var. Ska du sova så har du en så kallad sleep-timer, som räknar ner från ett visst antal minuter och sedan stängs av. Därmed slipper du spola tillbaka på morgonen om du somnar ifrån boken.

Naturligtvis kan du också sänka och höja hastigheten efter din egen smak. Spola fram och bak fungerar på samma sätt, och låter dig skrolla genom innehållet. Och trots att jag skrivit det flera gånger tidigare i det här testet, så pockar det åter igen på vår uppmärksamhet: apparna är oerhört lika varandra, du får god valuta för dina pengar och funktionaliteten är fullgod hos dem allihop. Du kommer inte att sakna något.

När det gäller själva utbudet är det dock vissa skillnader. Nextorys ena abonnemang låter dig inte lyssna på de nyaste böckerna, så det bör du vara medveten om. Gillar du att följa de senaste romanerna ska du välja deras större variant.

Det enda som man annars behöver nämna är att Bokus Play inte tillhandahåller några eböcker på samma sätt som de övriga. Och Bookbeat är strået vassare här, med innehåll på engelska, finska, tyska, spanska och italienska. Men flera av de andra är på gång och letar lösningar för fler språk. Antagligen har det mest med rättigheter att göra.

Sammanfattning jämförelse ljudbokstjänster

Alla tjänster i Sverige fungerar bra och de är alla väldigt prisvärda. Betänk att du ofta får både ljudböcker och eböcker i en och samma app, och kan välja om du vill läsa eller lyssna på en bok. Du har dessutom minst två språk att välja på.

Barnkontot är en fin idé, men om du vill använda just det behöver du välja ett alternativ som ger dig den funktionen (samtliga förutom Bokus Play). Vill du ha extra funktion när det gäller listorna, är Bokus Play utan tvekan bäst, där du kan skapa egna listor. Men, som sagt, det är småpotatis i sammanhanget.

Du får massor för pengarna, och har alltid tusentals böcker i din hand.

Vem kan leva utan ljudböcker när det är så här smidigt?

Prova Nextory gratis i 14 dagar >>
Prova BookBeat gratis i 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)
Prova Bokus Play fritt i 14 dagar >>
Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se