JK Rowling mest lyssnad på Storytel – men Laila Brenden visar värdet av långa bokserier 2019

Den mest lyssnade författaren på Storytel 2019 är JK Rowling (Foto: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018) medan David Lagercrantz (foto: Anna-Lena Ahlström) skrivit den enskilt mest lyssnade boken.

Årets mest lyssnade ljudbok på Storytel 2019 är Hon som måste dö av David Lagercrantz och mest lyssnade författaren är JK Rowling. Mer överraskande: den näst mest lyssnade författaren (utan någon bok på topp 10) heter Laila Brenden.

Precis som de två senaste åren domineras topplistan av deckare – men den mest lyssnade författaren av dem alla är Harry Potter-skaparen JK Rowling. Dag Öhrlund på tredje plats är också ett välkänt namn i ljudbokssammanhang.


ANNONS


Men på topp 10 över de mest lyssnade författarna så är det två andra namn som sticker ut av ett helt annat skäl. På andra plats Laila Brenden och på fjärde plats Margit Sandemo. Ingen av dem har någon bok på topp 10 över de mest lyssnade.

Du har säkerligen hört talas om Margit Sandemo som skrivit den 47 böcker långa bokserien Sagan om isfolket och ytterligare ett par serier och en mängd fristående böcker.

Laila Brenden är en norsk författare (född 1956) som likt Sandemo skrivit en lång serie, Hannah, som består av 40 böcker. Dessa är inlästa av Storyside och är alltså en mycket populär serie på Storytel. Så populär att de i somras började ge ut ytterligare en serie av henne, Fjällrosor, som består av 43 böcker. Notera alltså: i dessa serier är varje bok 8-10 timmar, det går alltså inte att jämföra med Original-seriernas avsnitt.

Årets mest lyssnade författare i alla kategorier är just Harry Potter-författaren Rowling. Det kan också noteras att Anders Jacobsson och Sören Olsson lyssnas flitigt – de har för övrigt skrivit över 40 böcker om Sune och ytterligare runt 30 böcker i spinoff-serien om lillebror Håkan Bråkan. Ursprungligen sändes berättelserna om Sune först som en radioserie, där totalt 90 avsnitt producerades i svensk radio under åren 1983-1993. Med andra ord är det logiskt att de nu fungerar väldigt bra som ljudböcker.

– Det är underbart att se att både stekheta nyheter och älskade klassiker tar för sig starkt på Storytel. Listan med årets mest lyssnade böcker är laddad med nervkittlande titlar från det senaste året, och listan över de mest lyssnade författarna visar hur användarna upphäver tiden och hittar favoriter som berör och förför bland de hundratusentals titlar som finns i Storytels utbud, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i ett pressmeddelande.

David Lagercrantz Millennium-deckare Hon som måste dö toppar listan över årets mest lyssnade böcker hos Storytel. Boken är inläst av Stefan Sauk, som också är ljudboksföretagets mest lyssnade inläsare 2019.

123-483 18 71

– Det gläder mig särskilt nu när vi tycks stå i ett litet skifte och allt fler hittar till litteraturen via ljudböcker. Jag tror högtidligt på den goda berättelsen och dess kraft  – oavsett format. Och förstås; tack till Stefan Sauk, som ju är en särskilt skicklig uppläsare, säger David Lagercrantz i ett pressmeddelande.

Liksom föregående år domineras årslistan av deckare, med Sofie Sarenbrants Skamvrån inläst av årets näst mest lyssnade inläsare Katarina Ewerlöf på andraplats. På tredjeplatsen återfinns Dag Öhrlunds Ingen lämnas kvar, även den inläst av Stefan Sauk.

Bland barnböckerna är den uppmärksammade godnattsagan Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin årets mest lyssnade, följd av Handbok för superhjältar av Agnes och Elias Våhlund och Harry Potter och de vises sten av JK Rowling.

Boktuggs analys: Långa serier har alltid varit en framgångsfaktor i bokbranschen. Med prenumerationstjänsterna blir det än mer uppenbart hur stort värdet är av en backlist och serier som håller ihop. Lyckas du fånga en läsare är det enkelt för denne att fortsätta lyssna på nästa bok i serien, tröskeln är eliminerad. Tidigare har man talat om författare som kan få ur sig en ny bok varje år – i framtiden letar vi kanske efter dem som kan skriva tre eller fyra. Oavsett om det är vuxen- eller barnböcker.

Årets tio mest lyssnade böcker på Storytel 2019

 1. David Lagercrantz, Hon som måste dö. Inläsare: Stefan Sauk. Norstedts.
 2. Sofie Sarenbrant, Skamvrån. Inläsare: Katarina Ewerlöf. Bookmark Förlag.
 3. Dag Öhrlund, Ingen lämnas kvar. Inläsare: Stefan Sauk. Lind & Co.
 4. Emelie Schepp, Broder Jakob. Inläsare: Gunilla Leining. Harper Collins Nordic.
 5. Anna Jansson, Mitt hjärta är ditt. Inläsare: Marie Richardson. Norstedts.
 6. Samuel Karlsson, Morden på Mörkö. Inläsare: Gunilla Leining. Lind & Co.
 7. Stina Jackson, Silvervägen. Inläsare: Marie Richardson. Bonnier Audio.
 8. Lars Kepler, Lazarus. Inläsare: Jonas Malmsjö. Bonnier Audio.
 9. Camilla Läckberg, En bur av guld. Inläsare: Mirja Turestedt. Bonnier Audio.
 10.  Tara Westover, Allt jag fått lära mig. Inläsare: Katharina Cohen. Natur & Kultur.

Årets tio mest lyssnade barnböcker på Storytel 2019

 1. Carl-Johan Forssén Ehrlin, Kaninen som så gärna ville somna. Inläsare: Lars ”Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh. Ehrlin Publishing.
 2. Agnes och Elias Våhlund, Handbok för superhjältar del 4: Vargen kommer. Inläsare: Frida Hallgren. Rabén & Sjögren.
 3. JK Rowling, Harry Potter och de vises sten. Inläsare: Björn Kjellman. Pottermore Publishing.
 4. Agnes och Elias Våhlund, Handbok för superhjältar del 1: Handboken. Inläsare: Frida Hallgren. Rabén & Sjögren.
 5. Anders Jacobsson och Sören Olsson, Sune i Ullared. Inläsare: Anders Jacobsson. Barnbolaget.
 6. Carl-Johan Forssén Ehrlin, Elefanten som så gärna ville somna. Inläsare: Lars ”Lisa” Andersson. Ehrlin Publishing.
 7. JK Rowling, Harry Potter och Hemligheternas kammare. Inläsare: Björn Kjellman. Pottermore Publishing.
 8. Agnes och Elias Våhlund, Handbok för superhjältar del 2: Röda masken. Inläsare: Frida Hallgren. Rabén & Sjögren.
 9. JK Rowling, Harry Potter och fången från Azkaban. Inläsare: Björn Kjellman. Pottermore Publishing.
 10.  Agnes och Elias Våhlund, Handbok för superhjältar del 3: Ensam. Inläsare: Frida Hallgren. Rabén & Sjögren.

Årets tio mest lyssnade författare på Storytel 2019

 1. JK Rowling
 2. Laila Brenden
 3. Dag Öhrlund
 4. Margit Sandemo
 5. Anders Jacobsson och Sören Olsson
 6. Jan Guillou
 7. Sofie Sarenbrant
 8. Anna Jansson
 9. Nora Roberts
 10.  Lee Child
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.