ANNONS

Förlagen minns Margit Sandemos berättarglädje och humor

Författaren Margit Sandemo. Foto: Ingela Olofsson/Boknöje

Margit Sandemo var en högt älskad författare med 184 titlar i bagaget och mer än 37 miljoner sålda böcker världen över. Vi pratar med två av hennes svenska förlag.

Den 1 september 2018 avled Margit Sandemo i sitt hem i Skillinge på Österlen, 94 år gammal. Miljontals läsare har slukat och älskat hennes böcker och hon hade en exceptionell förmåga att producera långa serier som trollband läsarna. Den mest kända är serien Sagan om isfolket som med sina 47 delar blev banbrytande på flera sätt, men hon skrev även flera andra serier som Häxmästaren, Legenden om ljusets rike, De svarta riddarna och Sandemo-serien.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Jag pratade med henne för bara ett par veckor sedan och hon var precis lika pigg i huvudet som vanligt. Då berättade hon att hon höll på att skriva en ny bok. Och hon har alltid sagt att hon skulle sluta sitt liv med pennan i handen, berättar Ingela Olofsson som driver Boknöje, förlaget som gav ut Margit Sandemos böcker i Sverige.

Margit, som var halvnorsk, bodde stora delar av sitt liv i Sverige och skrev på svenska. Trots det var hennes huvudförlag norskt, och böckerna fick översättas till norska innan de gavs ut. Men det allra mesta hon skrev kom ut även i Sverige på förlaget Boknöje, som fram till för ett par år sedan var ett dotterbolag till Sandemos norska förlag Bladkompaniet.

Bara i Sverige har Margit Sandemos böcker tryckts i runt 8 miljoner exemplar (knappt 6,6 miljoner ex i pocket och 1,4 miljoner i inbundet, enligt det svenska förlaget). På 70- och 80-talet när hennes böcker rullades ut på löpande band, ofta flera om året, kom de direkt i pocketformat. Men efter önskemål från de svenska läsarna släpptes Margit Sandemos böcker även i inbunden form som spreds via Boknöjes egen bokklubb.

Varför tror du att Margit Sandemo blev så stor?
– Hon var först på så många sätt, säger Ingela Olofsson. Jag tror att hon skrev på ett sätt som upplevdes som lite förbjudet. I och med Sagan om isfolket så tog sig fantasy och det övernaturliga in i folks hem. Fast nog var det så på den tiden att många köpte böckerna och sedan kastade dem för man inte ville visa vad man läste … det var lite annorlunda förr.

ANNONS

Margit Sandemos allra sista bok, De oskyldiga, gavs på svenska ut så sent som i juni 2018 (den släpptes i Norge ett par år tidigare). Den titeln och den näst sista, Skogens barn, gav Ingela ut sedan hon fått tillstånd att själv fortsätta driva Boknöje i egen regi.

– Margit var enormt stor, även om det inte var helt enkelt för henne till en början, säger Ingela. En del menade att hon skrev kiosklitteratur och andra menade att det var lättillgänglig litteratur som tilltalar alla. Det tog lång tid innan biblioteken tog in hennes böcker eller innan hon tog sig in ”i finrummet”.

Men enligt Ingela upplevde Margit själv att hon till slut blev fullt accepterad. Idag finns hennes böcker tillgängliga på många bibliotek och i många olika medier, även om majoriteten av de tidigare böckerna inte finns i tryck längre.

För några år sedan släppte Storytel en bejublad ljudboksserie av Sagan om isfolket på Storytel inläst av Julia Dufvenius. Ljudböckerna blev en stor succé och låg länge på topplistorna, och Storytel meddelar att serien har lyssnats på i 3 280 988 timmar (eller 374,5 år).

Margit Sandemo. Foto: Storytel

I ett uttalande skriver Storytel att Margit Sandemo har en speciell plats i deras hjärtan då samarbetet med Julia Dufvenius och inläsningen av Sagan om isfolket som ljudböcker öppnade upp dörren för en helt ny publik och en ny generation läsare.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot nyheten om Margits bortgång. Våra tankar är med hennes familj och nära vänner. Margit var en underbar person med ett stort hjärta och en aldrig sinande berättarglädje, säger Cecilia Fredriksson, Publisher på Storyside som arbetade med Margit under inspelningen av ljudböckerna.

ANNONS

Vidare skriver Storytel att Margit Sandemo var en av de första som på svenska kombinerade fantasy och romance. ”Hon hade ett driv i berättandet som gör det omöjligt att inte ryckas med. Margits sprakande fantasi lät sig aldrig hämmas av vad man ”borde” skriva; hon skrev om det hon själv älskade. Margits böcker kännetecknas av starka kvinnoporträtt och innehåller alltid klassiska teman om gott och ont.”

– Vi som har fått chansen att arbeta tillsammans med Margit minns hennes drastiska humor och sprudlande personlighet, säger Anna Öqvist Ragnar, Creative Director på Storytel, som också besökte Margit i hennes hem i Skillinge i samband med arbetet med att spela in böckerna för ljud.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se