ANNONS

Maria Edsman: ”Positiv utveckling för vår digitala försäljning”

Maria Edsman, tillträdde som vd för Akademibokhandeln den 14 april 2018 och efterträdde då Maria Hamrefors.

Utan leveransproblem hade Akademibokhandeln gjort ett mycket bättre resultat. Spel och lek gick allra bäst av non-books och den digitala försäljningen utvecklas positivt, enligt VD Maria Edsman.

Vi skrev tidigare idag om Volatis helårsrapport för 2019 där Akademibokhandeln ingår som ett affärsområde. Där framgår att leveransproblemen hos Bokus slog mot resultatet det fjärde kvartalet. Men rörelseresultatet blev ändå 99 Mkr (100 Mkr).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Ja, vi hade gjort ett betydligt mycket bättre resultat utan leveransproblemen. Jag kan tyvärr inte gå ut med hur mycket vi tappade, men eftersom en positiv utveckling i Akademibokhandeln har vägt upp så är den negativa effekten större än det som syns i totalen, säger Maria Edsman till Boktugg.

Bokförsäljningen minskar i både fysiska bokhandel och nätbokhandel, hur har ni lyckats kompensera för detta? Vilka produkter är det som går bäst?
— All vår non-books går bra, men allra bäst går spel&lek. Vi har dessutom en ökning av bokförsäljning i våra e-handelskanaler. Det är bara butik som minskar något, men inte lika mycket som marknaden.

Och hur går Bokus Play?
– Vi har haft en positiv utveckling av försäljning av digitala format, både i styckförsäljning som nedladdning och i abonnemangsform genom Bokus Play.

På Branschdagen visade Maria Edsman den tråkiga utveckling som skett för fysisk bokhandel under många års tid. Boktugg har också tidigare skrivit om hur över hundra bokhandlar försvunnit på tio år.

ANNONS

Hur ser det ut på butiksnivå, har ni fortfarande några butiker som har det tufft? Är det planerat några nya eller avvecklingar under 2020?
— Vi stängde tre butiker under 2019. Vi har stängt en i januari 2020 och kommer stänga Karlskoga i vår, men den kommer dock troligtvis leva kvar i privat regi. I vår öppnar vi en ny butik i Gallerian i Stockholm. Jag tror att mindre bokhandlare utanför vår kedja kommer ha det tuffare än vi framöver, säger Maria Edsman.

En stor kostnad för alla butiker är hyrorna som under många år bara fortsatt stiga – men nu menar många experter att det är dags för hyrorna att gå åt andra hållet.

Märker ni någon attitydförändring hos fastighetsägare när det gäller hyresnivåer?
— Det är olika beroende på hur stark marknadsplats de sitter på. De med mindre attraktiva lägen har absolut en ändrad attityd. Andra inte.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se