Mats Sundin släpper självbiografi i Sverige och Kanada samtidigt

Originalomslaget till Mats Sundins självbiografi, som i Kanada kommer att ha titeln Home and Away. Författarfoto: Karl Nordlund

Den 22 oktober 2024 släpper tidigare hockeystjärnan Mats Sundin sin självbiografi Home and Away. Skriven av kandadensiska författaren Amy Stuart och översatt till svenska. Boken släpps samtidigt i Kanada och Sverige.

– När jag började skriva min självbiografi visste jag att jag ville att den skulle handla om mer än bara hockey. Jag har spelat 18 säsonger i NHL, så hockey är tveklöst ryggraden, men min berättelse handlar också om ett barn som växte upp i Sverige med arbetarklassföräldrar, ett barn som aldrig kunde drömma om att en dag hitta ett hem långt borta i Toronto, säger Mats Sundin i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Efter mer än två decennier som hockeyproffs är alltså Mats Sundin redo att berätta sin historia. Även produktionen av boken speglar det faktum att Mats Sundin kallar Toronto sitt hem lika mycket som Stockholm.

Mats Sundins självbiografi med den engelska titeln Home and Away är skriven tillsammans med Amy Stuart som är en bästsäljande författar,e tillika en av de få kvinnliga chefscoacherna i världens största ungdomshockeyliga. Boken släpps samtidigt på Bookmark förlag i Sverige och på Simon & Schuster i Kanada. För översättning till svenska står Cecilia Berglund Barklem.

Mats Sundin skrev historia när han som förste europeiska spelare blev vald som nummer 1 i NHL-draften 1989. Han är också den europeiska spelare som varit kapten i Toronto Maple Leafs allra längst och den som gjort flest mål och samlat flest poäng i ligan. Han har varit en nyckelspelare i det svenska landslaget och medverkat i tre vinter-OS där han var en avgörande faktor bakom det olympiska guldet 2006. 2012 valdes han in i Hockey Hall of Fame.

I självbiografin berättar Mats Sundin för första gången om vägen till framgången. Från barndomen utanför Stockholm och tiden som spelare i Djurgården till livet som proffs på andra sidan Atlanten. Han avslöjar hur snacket gått i omklädningsrummen och tipsen han fått från spelare som Börje Salming, Joe Sakic, Tie Domi och Guy Lafleur. Boken innehåller aldrig tidigare publicerade bilder och avslöjar varför han valt att spela med #13 på ryggen.

– Vi är stolta över att ge ut biografin för en av Sveriges största idrottslegendarer. Mats Sundin är en stor inspiration för många och hans berättelse intressant på flera olika plan, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson.

Boktuggs fotnot: Jag har själv varit Toronto-supporter ända sedan jag läste Börje Salmings första självbiografi (Blod, svett och hockey) då jag på allvar förstod hur stor hockeyn var och är i Toronto och Kanada. Frågan är om Sundins bok kommer att få någon annan att fastna för just Maple Leafs? När NHL-laget var på besök i Stockholm i höstas så fick svenskarna en liten aning om hur stor Mats Sundin fortfarande är i Toronto. När hans självbiografi kommer ut är den ganska exakt 15 år sedan han meddelade att han skulle sluta spela hockey.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.