Enklare för en svensk att bli NHL-proffs än leva på sitt författarskap

Utsålt i Globen, förlåt Avicii Arena, då 13 300 hockeyfans kom för att se Detroit vs Toronto. Foto: Boktugg.

Fler svenskar är NHL-proffs än författare som kan leva på royaltyintäkter. Rent statistiskt är det alltså enklare än att leva på hockey än att skriva böcker som svensk.

Det är fler som drömmer om att bli författare än det är som drömmer om att bli hockeyproffs. Eller rättare sagt, det är många som drömmer om att skriva en bok och många som drömmer om att skriva på heltid. De allra flesta vet lika lite vad det innebär som den sjuåring som drömmer om att spela i NHL vet vad det innebär i uppoffringar.

Den gångna helgen var NHL-cirkusen på besök i Sverige eller mer bestämt Stockholm. Gamla Globen, numera Avicii Arena men fortfarande lika hopplöst omodern invändigt, förvandlades till NHL-arena och stockholmarna fick chans att se elithockey igen. På läktarna fanns förstås många ditresta från både Skåne och nordamerika.

Börje Salming öppnade dörren

Fyra NHL-lag flögs in från nordamerika för att spela fyra riktiga seriematcher i NHL Global Series. Uppemot 100 NHL-spelare och säkert ännu fler funktionärer och ledare fanns på plats, varav ett tiotal svenska spelare. Samma vecka var det premiär för tv-serien om Börje Salming.

Just Börje Salming är intressant. Inte bara för att hans självbiografi var anledningen till att jag befann mig i Stockholm eftersom jag började följa Toronto Maple Leafs efter att ha läst den.

Salming öppnade nämligen dörren för svenskarna i NHL när han flyttade från Brynäs till Toronto 1973. Han tjänade inte de summor som dagens NHL-spelare får. Ingångslönen i NHL, det lägsta beloppet på ett rookiekontrakt, är denna säsong 750 000 … dollar.

På jumbotronen förkunnades att redan nu har 100 svenskar spelat match i NHL – den här säsongen. Förra säsongen spelade 107 svenskar matcher i NHL. Och ännu fler spelade dessutom i klubbarnas farmarlag eller juniorligor.

Färre heltidsförfattare än heltidshockeyspelare

Vad har då detta med författare att göra? Jo, nu är det många år sedan Författarförbundet presenterade en inkomstundersökning men jag skulle bli överraskad ifall det finns så många som 100 svenska författare som tjänar mer än en genomsnittlig svensk. Alltså inte genomsnittlig NHL-svensk, utan en vanlig löntagare.

Medellönen i Sverige är nämligen 38 300 kronor (SCB 2023) vilket i sin tur motsvarar royalties på åtminstone 666 000 kronor per år (månadslön x 12 och så lägg på 45 procent för arbetsgivaravgifter och tjänstpension och semester). Eller egentligen ännu högre eftersom författaren ska täcka kostnader för telefon, dator, kontor, resor och allt annat som en anställd aldrig ser.

Så rent statistisk har vi alltså fler hockeyspelare än författare som kan leva på vad de gör. Utöver de som spelar i NHL och dess farmarlag finns ytterligare några hundra hockeyspelare hemma i Sverige som kan leva på att spela hockey och tjänar mer än en genomsnittlig svensk. Plus en del ute i Europa.

Inga hockeyspelare som fyllt 90

Men det finns förstås en klar fördel för oss författare. Den äldste spelaren på isen i Stockholm heter Mark Giordano. Han fyllde 40 år i oktober. Han är ett undantag. Mats Sundin slutade när han var 38. Peter Forsberg spelade sin sista NHL-match som 37-åring. Många slutar före 30.

Den äldste NHL-spelaren genom tiderna var Gordie Howe som spelade sin sista match vid 52 års ålder. Som författare kan du fortsätta skriva även efter att du fyllt 90.

Sen räcker det förmodligen inte för att hinna ikapp hockeyspelarna lönemässigt ens när man jämför livslång lön. Torontostjärnan William Nylander förhandlar nu om ett nytt kontrakt och förväntas få minst 10 miljoner dollar per säsong (idag tjänar han 6 miljoner dollar per säsong).

Men, författare kan ju tjäna pengar på annat än sina böcker och royalties kanske du invänder. Ja, det är sant. Men ett skolbesök eller ett biblioteksframträdande går ändå inte att jämföra med de sponsoravtal som Nylander och andra spelare kan skriva – utöver sina löner från klubbarna.

Inte ens Camilla Läckberg når upp till samma inkomster som William Nylander.

Förresten, under mitt stockholmsbesök passerade jag en 70 meter lång signeringskö utanför en butik i city. Och det var ändå över en timme innan signeringen skulle börja. Nej, det var inte Akademibokhandeln och ingen författare. De väntade på William Nylander som skulle sitta i sportbutiken XXL och signera tröjor och annan merchandise.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Lästips om Börje Salming

Legenden : självbiografin

Legenden : självbiografin

  • Förlag: Volante
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-05-02
  • ISBN: 9789179653019
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL