Bokhandelsdöden: 102 färre butiker i Sverige på tio år

De senaste tio åren har över 100 bokhandlar lagts ner eller gått i konkurs. I grafen ser du hur vi mellan 2002 och 2009 fick fler nya bokhandlar än vad som försvann. Men från 2010 och framåt är nettot negativt. Graf: Leif Olsson. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sedan 2010 har det startats 51 nya bokhandlar i Sverige. Men 153 stycken har lagts ner. På tio år har var fjärde bokhandel försvunnit och det är de minsta bokhandlarna som främst hotas av nedläggning.

– Det talas inte så mycket om att de här små bokhandlarna lägger ner. Men för de här orterna som blir av med sin bokhandel är det allvarligt, säger Leif Olsson som har följt bokhandelns utveckling i Sverige under många år.

Han har gjort flera undersökningar och rapporter genom åren och samlat på sig historisk information om alla bokhandlare som startats, lagts ner eller bytt namn. Som komplement till att rapportera om trista enskilda nedläggningar och sprida positiva nyheter om nystartade bokhandlar så är det nyttigt att stanna upp och se den större bilden. Har vi en bokhandelsdöd i Sverige?

Ja, räknat i antalet butiker har vi utan tvekan det. För lite mer än ett decennium sedan så hade vi runt 400 bokhandlar runtom i Sverige. På den tiden hade vi dessutom två stora kedjor: Akademibokhandeln och Bokia som båda gick dåligt ekonomiskt och därför gick samman vid årsskiftet 2012/2013.

Kvar var två mindre kedjor: JB och Ugglan som förra året beslutade att gå samman under namnet Ugglan. Idag (början av juni 2019) har Akademibokhandeln 105 butiker och Ugglan 87. Därutöver finns de små kedjorna Klackenbergs med 8 butiker och Pocketshop med 15 butiker. Ja, även SF-Bokhandeln med tre butiker kan nämnas.

Kanske är det här läge att visa hur utvecklingen har sett ut i Sverige över tid. Studera den här grafen som visar nettot (startade minus nedlagda butiker) respektive år sedan 2002 fram till idag. Notera alltså att nettot för 2019 avser fram till början av juni och helåret kan bli bättre – eller sämre.

Hur har antalet bokhandlar i Sverige utvecklats på senare år? Faktum är att från 1970 (då fria priser infördes) sjönk antalet bokhandlare varje år fram till 2002 (då momsen på böcker sänktes och skapade en positiv inställning till att starta bokhandel). Under åtta år (2002-2009) såg det sedan ganska bra ut. Därefter har vi tappat över 100 butiker netto på tio år. Statistik: Leif Olsson.

I år har antalet bokhandlar i Sverige sjunkit under 300. Just nu finns det 296 stycken. Åren 2010-2019 startades 51 butiker samtidigt som 153 stycken lades ner. Nettot är alltså hela hundra färre bokhandlar. Så varför hör vi inget ramaskri i branschen?

Ja, en viktig förklaring är förstås att när man tittar på omsättningen för alla dessa 296 butiker så står (av den sorterade allmänbokhandeln) Akademibokhandeln för 75 procent, Ugglan har 16 procent och övriga 10 procent.

När det gäller försäljning av allmänlitteratur i fysisk bokhandel har Akademibokhandeln tre fjärdedelar av marknaden. Källa siffror: SvB:s Bokhandelsspecial 2019 nr 10.

– Sanningen är ju att många av de här små bokhandlarna har så låg omsättning att det inte räcker till för att betala ens en heltidslön till ägaren själv. Det är små företag som drivs av passionen för böcker snarare än att tjäna pengar. Många av de bokhandlar som startats de senaste tio åren har lagts ner igen efter bara några år, säger Leif Olsson.

Eftersom nätbokhandeln står för 54 procent av den totala bokförsäljningen så blir betydelsen av enskilda små bokhandlare utanför Akademibokhandeln väldigt liten i antalet sålda exemplar. Addera dessutom streamingtjänsterna som gjort att den digitala bokförsäljningen för vissa förlag nu utgör 40-50 procent av omsättningen så förstår ni att delen som utgörs av de 191 icke-Akademibokhandelnanslutna butikerna är försvinnande liten.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Om man studerar SvB:s Bokhandelsspecial 2013 och jämför med 2018 så kan man se skiftet från fysisk butik till nätbutik då marknadsandelarna för fysisk/nätbokhandel förändrats från 53,4 % respektive 36,5 % (2013) till 35,8 % och 54,0 % (2018).

Det stora skiftet från fysisk butik till ehandel på fem år. I princip har de två kanalerna bytt plats med varandra storleksmässigt. (Utöver dessa finns försäljning via bland annat dagligvaruhandel.)
Källa siffror: SvB:s Bokhandelsspecial 2014 nr 10 och 2019 nr 10

Vad händer 2019? Ja, det är ingen vild gissning att bokhandeln får det fortsatt tufft och fortsätter tappa till nätbokhandeln – samtidigt som nätbokhandeln tappar till streamingtjänsterna när fysiska böcker blir digitala.

Om nu inte svenska oberoende bokhandlare kan göra en lika storstilad comeback som sina amerikanska kollegor och vända utvecklingen? Det finns efter alla nedläggningar de senaste åren hela 133 kommuner som saknar bokhandel. Ytterligare 116 kommuner har endast en bokhandel. Inom några få år kommer varannan kommun i Sverige inte att ha någon bokhandel längre.

Här ser man tydligt var det försvunnit flest bokhandlar de senaste fem åren. (Graf: Leif Olsson)
Förändringar av antalet bokhandlar, fördelat per grupp.

Leif Olsson är bokhandelsekonom och bokhandelshistoriker. Han har regelbundet redovisat statistik och strukturanalyser om svensk bokhandel sedan slutet av 70-talet. Senast medverkade han med ett kapitel i Johan Svedjedals antologi Böckernas Tid (utgiven december 2018) under rubriken ”Den svenska bokhandelns struktur 1943-2017.”

Bokhandeln i Trollhättan gick i graven

En av de senaste bokhandlarna som försvunnit är Akademibokhandeln i Trollhättans centrum (Odenhuset) som stängde 11 maj. En snabb historik: År 1945 etablerades Trollhättans Bokhandel av Karl-Gösta Pontusson på Kungsgatan 18 som blev huvudbutik med filialer i såväl Trollhättan som Uddevalla. Bokhandeln flyttades till Oden 1978. Drevs av familjen Pontusson fram till 2010 då rörelsen såldes till Bokia AB som 2013 blev Akademibokhandeln. Akademibokhandeln stänger butiker i maj 2019. Företaget grundades redan 1917 som ren pappershandel och fick bokhandelsrättigheter 1945. 


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL