ANNONS

Hjalmar Petterssons bokhandel i Katrineholm går i konkurs

Hjalmar Petterssons bokhandel i Katrineholm. Foto: Privat

Efter 116 år tvingas Hjalmar Petterssons i Katrineholm att stänga. Ägaren Jan Helmér måste skiljas från sin bokhandel efter 40 år på samma arbetsplats.

Minskande omsättning och skyhög hyra har lett till konkurs för Katrineholms bokhandel Hjalmar Petterssons, trots försök att dra ner på kostnader.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Bokhandelns omsättning har gått nedåt de senaste åren och de har redovisat ett tapp från 8,4 Mkr 2014 till 6,7 Mkr 2018. Resultatet för 2017 slutade på -312 Tkr och under julhandeln 2018 sjönk försäljningen med drygt 10 procent. I början av februari 2019 var konkursen ett faktum.

– Vi har nog öppet omkring en månad till, för att tömma lokalen, säger Jan Helmér till Boktugg.

De påbörjade sin utförsäljning lite försiktigt de tre första dagarna, med erbjudandet tre böcker för två. Intresset är hyfsat och en hel del folk kommer förbi.

– Kunderna tycker det är sorgligt. Katrineholm behöver en bokhandel, tycker de flesta, och det tycker jag med. Men går det inte så går det inte.

ANNONS

När Hjalmar Petterssons försvinner förlorar Katrineholm sin enda bokhandel. Närmaste fysiska boklåda för Katrineholmsborna blir i Flen, tre mil bort. Många i Katrineholm åker dock till närliggande Norrköping och handlar. Även Eskilstuna och Västerås ligger relativt nära med sina stora köpcentrum.

– Konkursen är en sammanslagning av olika orsaker, säger Jan och hänvisar till konkurrens från bland annat näthandeln.

– Alla säljer böcker idag. Det är inte så lätt för en bokhandel att klara sig.

Hyran i köpcentret Violen där butiken ligger är också tuff. Det är ett litet köpcentrum med sex butiker, och samtliga har det svårt. Vissa av de andra handlarna överväger att minska sin butiksyta för att ha råd att finnas kvar.

– Till viss del har vi butiksägare försökt gå ihop för att få en röst, men fastighetsägarna är som musslor, säger Jan och berättar att det finns en centrumsammanslutning, Citysamverkan, där bland annat Katrineholm Handel och Katrineholms kommun arbetar tillsammans med fastighetsägare för att främja handeln i city och en levande stadskärna.

Detta har dock inte lett någon vart.

– Lite skuld kanske man också kan lägga på förlagen. De premierar alldeles för mycket mängd istället för bredd när det gäller rabatter, säger han.

Bokrean väntar runt knuten, men Jan och hans fru Ann-Sofi visste om den stundande konkursen i tid och valde att inte ta hem några reatitlar.

Vi har skrivit om Hjalmar Petterssons förut, år 2016 då de – liksom flera andra bokhandlar – valde att lämna Akademibokhandeln när kedjan stärkte sitt franchisekoncept. De blev då en del av JB-gruppen och sedermera en del av nya Ugglan när JB-gruppen och Ugglan slogs ihop under förra året. Men Hjalmar Petterssons har funnits sedan 1903 och alltid varit etablerad i sig själv. Även under tiden som medlem i Akademibokhandeln hette bokhandeln Hjalmar Petterssons.

Jan Helmér började själv arbeta i bokhandeln år 1979, och han har jobbat på samma företag sedan dess – förutom när han gjorde en avstickare i början av 00-talet. År 2005 tog han över ägandeskapet tillsammans med sin fru Ann-Sofi Helmér.

Men efter 40 år har vägen med andra ord nått sitt slut, och vad Jan och Ann-Sofi nu ska ta sig för återstår att se.

– Det här får landa först. Men jag är inte främmande för att göra lite vad som helst. Fast när man är runt 60 är man inte så värst sugen på att starta egen rörelse igen.

Att lyckas sälja bokhandeln vore förstås en ljusning.

– Konkursförvaltaren har lagt ut krokar, men med tanke på hur branschen ser ut finns det väl inga större förhoppningar, konstaterar Jan Helmér krasst. Vi kör en utförsäljning nu så får vi se vad som händer.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se