ANNONS

Akademibokhandeln ökade försäljningen Q1-2019

Maria Edsman, tillträdde som vd för Akademibokhandeln den 14 april 2018 och efterträdde då Maria Hamrefors.

Akademibokhandeln lämnar inte längre någon egen kvartalsrapport, men ägarna Volatis rapport visar att omsättningen för kedjan inklusive nätbokhandeln Bokus ökade till 453 Mkr (436 Mkr) och rullande omsätter 1,8 miljarder kr.

Idag släppte investmentbolaget Volati sin rapport för det första kvartalet. Akademibokhandeln brukar också släppa sin rapport samtidigt men eftersom bokhandelskoncernen inte längre är noterade (vilket man var med sitt obligationslån som Volati löste i februari) så slipper man det.

– Avnoteringen tar bort lite rapportering, det vill säga den som var mot marknaden, men det var bara en liten del av det vi rapporterar löpande internt, säger Akademibokhandelns VD Maria Edsman till Boktugg.

ANNONS

Volati skriver i sin rapport om affärsområdet Akademibokhandeln:
”Akademibokhandeln fortsätter att utvecklas positivt efter de åtgärder vi initierade förra året. Det fjärde kvartalet 2018 utgjorde ett trendbrott som nu följdes upp av ett första kvartal där både omsättning och resultat förbättrades. Kunderbjudandet är starkt och efterfrågan från kunderna har varit god. Samtidigt har de åtgärder som vidtagits för att effektivisera verksamheten och minska kostnaderna fortsatt att ge önskade resultat.”

Omsättningen blev 453 Mkr (jämfört med 436 Mkr samma period 2018) och resultatet EBITDA blev 5 Mkr. Efter nedskrivningar blir det ett litet minus på 8 Mkr (-13 Mkr). Rullande på 12 månader anges omsättningen till 1800 Mkr (1784 Mkr helåret 2018) och en lite högre vinst än för helåret 2018.

– Den allmänna kommentaren är att året börjat bra och glädjande nog för alla delar av verksamheten, men största effekten kommer från e-handeln, säger Maria Edsman.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Akademibokhandeln stängde en butik i Frölunda Torg i mars.

– Vi var kvar med en dubbeletablering där efter samgåendet med Bokia 2013. Vi har länge behållt båda för vi önskade hitta en lösning med fastighetsägaren där vi kunde byta de båda mot en bättre. Efter många vändor med fastighetsägaren har vi givit upp den tanken och valde att stänga den lilla butiken. Kvar har vi den ursprungliga Bokiabutiken på bästa läge, men med en lite olycklig utformning på tre plan, säger Maria Edsman.

Akademibokhandeln har även aviserat att man stänger butiken i Trollhättan C i maj.

– Vi har kämpat med att hålla den butiken kvar trots bristande lönsamhet i många år, men när fastighetsägaren ville flytta oss till ett sämre läge i gallerian gav vi upp och beslutade att stänga butiken och försöka flytta över så många kunder som möjligt till de närliggande butikerna i Överby och Vänersborg, säger Maria Edsman.

Hur går det för streamingtjänsten Bokus Play?
– Jag ger inga siffror på det, men det går stadigt framåt, säger Maria Edsman.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL