Ellens café och bokhandel släpper in nya litteraturvindar i Ronneby

Ellens café och bokhandel är ett nytt bokhandelskoncept i Ronneby Foto: Sofie Andersson / Dear Dreamer Photography

Inspirerad av bokcafé i utlandet ska Anna Ekberg få Ronnebyborna att fika, koppla av och läsa på en och samma gång i sin nyöppnade verksamhet. 

Det är bara några månader sedan Ronneby förlorade sin enda bokhandel när anrika Ronneby Bokhandel slog igen för gott. Ägaren Ulf Hellberg hade enligt SvB gjort tappra försök att sälja bokhandeln utan att lyckas och till slut bestämde han sig istället för att avveckla helt. Nu, bara några månader senare, öppnar ett helt nytt bokhandlarkoncept i staden en bit ner på samma gata där Ronneby Bokhandel en gång låg.

För medan Ronneby Bokhandel så sakteliga stängdes ner gick Anna Ekberg i tankarna på att starta ett bokcafé. Hon funderade, räknade och tog till slut kontakt med hyresvärdarna i en lokal som hon förälskat sig i och efter att ha lyssnat till Annas tankar bestämde sig hyresvärdarna för att låta henne hyra lokalen. På påskveckans första dag, ungefär ett år efter att idén slagit rot, öppnade Anna dörrarna till Ellens café och bokhandel och välkomnade kunder från när och fjärran.

Inspirationen till bokcaféet har Anna hämtat från hela världen. Som tidigare anställd på Utrikesdepartementet har hon rest mycket och besökt bokcaféer på alla möjliga platser i olika kulturer.

— Under mina resor såg jag flera bokcaféer utomlands men aldrig något liknande i Sverige, även om jag vet att det finns ett i Göteborg, säger Anna. I Ronneby finns inte så många ställen att fika på och själva caféet är nog egentligen vad som intresserar folk här mest. Min vision är att skapa en plats med mycket känsla där man vill sitta länge – det är viktigt med en inbjudande miljö. Jag blir förvisso inte rik på någon som dricker en kopp kaffe i fem timmar men trivs man kommer man igen, kan upptäcka böckerna eller ta med en kompis.

Anna menar att nätet idag kan erbjuda mycket för den köpsugna, men bra atmosfär och gemenskap kräver en fysisk plats. Däri ligger konkurrenskraften mot de snabba klicken och hemleveranserna:

— Bokcaféet blir en helt ny sorts kombination och jag tror det är så man måste tänka, säger Anna. Det räcker inte att bara kunna erbjuda en vara som säljs över disk, det måste till något mer. Miljön här ska vara inbjudande och lockande, som ett vardagsrum. Det tänket var med redan när vi renoverade utan att täcka för fönstren. Då kunde folk titta in och bli nyfikna på vad som hände.

Bokcaféet har influerats av Annas resor till jordens alla hörn.
Foto: Sofie Andersson / Dear Dreamer Photography

Lokalen är inte så stor, ca 119 kvm, och de ungefär 1200 böckerna är medvetet integrerade i cafédelen för att det ska kännas som ett. Innan öppning rådfrågade Anna en man som driver bokcafé i Köpenhamn om vad hon borde tänka på kring just utbudet. Han sa att hon skulle börja med att fundera på vad hon inte ville ha och begränsa antalet genrer och titlar därefter. Anna valde att satsa på pocket och begagnat i genrer som tilltalar många.

— Ronneby är en liten stad och jag har gått på det allmänpopulära, säger Anna. Mest är det deckare, romaner och skönlitteratur. Men det kanske skiftar framöver, det beror på efterfrågan. För mig är litteraturen och maten lika viktiga i bokcaféet, men jag tror att det är för att äta som folk i första hand kommer hit. Jag satsar på en bred fikameny, idag måste man kunna erbjuda både glutenfritt, sockerfritt och rawfood för att alla ska hitta vad de vill ha. Så här kan man äta allt från klassiska wienerbröd till rawfood-rutor, matpaj och smörgåsar gjorda på lokalproducerade råvaror.

Anna tillreder själv smörgåsar och sallader i bokcaféets kök. Arbetsdagarna är långa, det är mycket som ska hinnas med. Målet är att varje ätande kund ska vilja kika runt bland böckerna och i förlängningen köpa en, antingen för att ta med sig eller läsa medan de äter sin måltid. En pocketbok eller begagnad roman är lagom billig för att man ska kunna spontanköpa den utan att tveka på priset. På så vis blir matupplevelsen och trivseln i bokcaféet steget in i litteraturen:

Efter många år på resande fot i tjänsten på UD har Anna Ekberg slagit sig till ro i Ronneby.
Foto: Jens Svensson, Sydöstran

— Mitt bokcafé är mer vardagsrum än något annat jag sett, säger Anna. Jag har bott i Bukarest och inspirerades av en jättefin liten bokhandel där när jag inredde min egen. Över lag är det just atmosfären i olika bokcaféer som jag tilltalas av. Längre fram vill jag ha olika aktiviteter här vilket kommer innebära att vi även har öppet på kvällstid någon dag i veckan. Bokcaféet har bara varit öppet i några dagar men redan har några kunder frågat efter skrivarkurser och bokcirklar och det är jätteroligt.

Anna är världsvan och såg många platser på jorden innan just lilla Ronneby blev platsen där hon slog sig ner. De låga hyrorna och känslan av att det är lätt att få tag på människor var avgörande faktorer när hon bestämde sig för att öppna bokcafé just här. Hon är övertygad om att influenserna från hela världen ska göra staden gott och fylla ett tomt hål på stadskärnans karta:

— Innan jag bestämde mig för att öppna var jag i kontakt med olika bokhandlare som var tveksamma till min idé men jag var envis, säger Anna. Jag älskar både mat och bokhandlar, det som är vackert och hemtrevligt. I Ronneby finns redan så mycket pizzerior och sådant och jag tror att människor vill ha något annat. Att finna en plats att slå sig ner en stund i lugn och ro omgiven av böcker kan vara vägen in till litteraturen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.