ANNONS

BOKREA utropar stortavlorna just nu (som här på Järnvägsgatan i Helsingborg). Under några dagar är det högtryck i bokhandeln. Men samtidigt är det rea på hela bokhandlar som gått i konkurs eller är till salu. Foto: Sölve Dahlgren.

Rea på både böcker och bokhandlar just nu

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Igår såldes det fler böcker än någon dag tidigare i år. Bokrean lockar nya och gamla kunder till bokhandlarna. Men tyvärr är det inte bara rea på böcker utan även på bokhandlar just nu.

Även om många bokhandlare konstaterar att Bokrean inte längre är vad den en gång varit så är det årets viktigaste kampanj och för många butiker nästan lika betydelsefull som julhandeln.

Boktugg har pratat med några bokhandlare för att höra vad man faktiskt tjänar på Bokrean, inom olika kedjor. En bokhandel som en vanlig dag säljer för 25-30 tkr kanske sålde för 180-220 tkr igår, på första readagen. Men det ska jämföras med att man under toppdagarna i julhandeln, helgerna och vardagen närmast julafton, ligger på 200-250 tkr.

– För tio år sedan var vi uppe och nosade på 300 tkr under en enda dag i julhandeln, det var väl den 23:e. Dit når vi inte riktigt. Men för femton år sedan gjorde vi över 500 tkr på reans första dag. Så ska man jämföra så har rean tappat betydligt mer än vad julhandeln har gjort, säger en bokhandlare till Boktugg.

ANNONS

Så har Bokrean spelat ut sin roll? Det är fortfarande lika mycket jobb att flytta undan och göra plats för en massa rea-böcker (de flesta butiker får alltså flera pallar med böcker speciellt inköpta för rean, färdigmärkta med röda prislappar men som måste packas upp och läggas snyggt på bord eller i hyllor) och sälja nästan nya böcker alldeles för billigt?

Nej, även om försäljningen har minskat rejält under reaveckorna (merparten av reaförsäljningen sker de första två veckorna och sjunker därefter rejält) så är det fortfarande mycket pengar för en bokhandel. Uppåt 1-2 Mkr i omsättning. Så även om det var en miljon mer för tio eller femton år sedan så är det fortfarande otroligt mycket pengar.

Ett alternativ är förstås att rea de böcker man redan har i hyllorna och kanske där bak på lagret. Speciellt när man vet att bokhandlare returnerar en del böcker i januari som sedan dyker upp igen på rean. Exakt hur vanligt och hur många exemplar det handlar om är mer oklart, beroende på om du frågar förlag eller bokhandlare.

Men om man ska sänka priset selektivt på sina titlar innebär även det ett stort jobb att dels bestämma pris och dels gå runt med prismärkaren. Samt givetvis att ändra priserna i kassasystemet. Att köra rea på hela sortimentet är förstås ett alternativ, det finns oberoende bokhandlare som Söderbokhandeln som kör 40 procents rabatt på hela ordinarie sortimentet första dagen. Eller som Akademibokhandeln gjorde på sina reatitlar och erbjöd fyra för tre de första timmarna (kl 07-10 första readagen).

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Så Bokrean är inte perfekt och inte vad den en gång var. Men fortfarande en av årets viktigaste försäljningsperioder.

Köp en hel bokhandel – just nu till reapris

Mer allvarligt är då att det just nu verkar vara rea inte bara på böcker utan på hela bokhandlar (eller boklådor som man sa förr). Just nu försöker konkursförvaltare i Halmstad och Katrineholm sälja varsin bokhandel som gått i konkurs. Samtidigt är Sörlins Bokhandel i Rättvik till salu och idag skriver SvB att även Bokhandeln i Alingsås anno 1848 är till salu med förhoppningen att hitta en ny ägare till våren. Ronneby Bokhandel som varit till salu sedan förra året lyckades inte hitta en köpare och stänger därför till helgen. I sommar slår Alfa Antikvariat igen.

Så för den som vill ha kvar sin lokala bokhandel gäller det att handla under rean, men framför allt under resten av året. På vissa håll kan man till och med slå till och köpa en hel bokhandel, men då får man vara beredd att investera både tid och pengar.

Fotnot: Boktugg kommer att följa upp hur det gått i årets rea när bokhandlarna summerat den första veckans försäljning. Rapporterna hittills har varit positiva och många gläds åt att vädret varit bättre i år än förra året då vissa butiker nästan blev insnöade.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL