ANNONS

Halmstad Bokhandel i konkurs efter 30 år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På fredagen försattes Halmstad Bokhandel i konkurs. Trots att de lyckats förhandla ner hyran har konkurrensen från nätbokhandeln gjort det omöjligt att överleva, menar Hans Carlsson.

– In i det längsta har vi försökt hålla fast vid ett stort sortiment och personlig service, men nu gick det inte längre. Vi kan inte konkurrera med de priser som folk googlar fram hos Adlibris eller Bokus. Då blir det ingen marginal över till personal och lokalhyra, säger Hans Carlsson, som drivit bokhandeln sedan 1989 tillsammans med sönerna Mats och Thomas, till Hallands-Posten.

Den 7 februari 2019 begärdes Halmstad Bokhandel AB i konkurs. Konkursförvaltaren kommer att driva verksamheten tills vidare, att stänga direkt före Bokrean vore givetvis vansinne. En bättre tidpunkt att sälja av lagret finns förstås inte. Frågan är om någon vågar ge sig på att köpa konkursboet och ta över?

ANNONS

Boktugg har tidigare varit inne på de höga hyrorna i centrala lägen och alltfler experter spår nu att dessa kan komma att falla med 20 till 70 procent de kommande åren i takt med att ehandel konkurrerar ut fysiska butiker i allt fler branscher.

Hans Carlsson, 83, har själv jobbat i butiken för att hålla nere kostnaderna. Trots att Halmstad Bokhandel lyckats förhandla ner hyran något så är hyrorna fortfarande för höga i Halmstad City.

För fem år sedan omsatte Halmstad Bokhandel nästan 9 Mkr och gjorde en liten vinst på 190 Tkr. De två senaste årens bokslut (per 30 april 2017 respektive 2018) hade omsättningen sjunkit till först 7,7 och därefter 6,9 Mkr. Dessutom en total förlust på 300 Tkr.

Halmstad Bokhandel kämpade på in i det sista och säger till Hallands-Posten att de inte hade några obetalda räkningar som hann förfalla före konkursen. Trots att de försökt minska inköp och lager såg de ingen ljusning och tvingades ta beslutet att begära sig själva i konkurs.

Halmstad Bokhandel startades 1989 då de köpte inkråmet och tog över lokalerna efter Meijels Bokhandel som flyttade in där 1962. Efter 57 år är det alltså slut. Om nu inte någon annan modig kliver in förstås?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL