ANNONS

Henrik Einarsson, en i personalen på Alfa Antikvariat. Foto: Privat

Alfa Antikvariat stänger i sommar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Att bokstavligt vara stora har alltid varit Alfa Antikvariats fjäder i hatten. Men när kundunderlaget började svikta för några år sedan blev deras styrka till en svaghet och nu tvingas de stänga. 

Att vara stora till både yta och innehåll har alltid varit Alfa Antikvariats nisch. När antikvariatet hade sin storhetstid i början på 2000-talet hade de omkring 1 500 kvadratmeter lokalyta, 12 anställda och en stor kundkrets som visste att de alltid kunde hitta vad de sökte i det ständigt uppdaterade sortimentet. Sedan dess har omständigheterna i branschen förändrats.

Näthandeln gjorde sitt intåg några år efter Alfas storhetstid och i kombinationen minskade intäkter men bibehållen lokalhyra har det till slut blivit omöjligt att få det att gå runt. Som Svensk Bokhandel var först med att berätta i början av februari stänger nu antikvariatet i sommar efter att ha reat ut sitt mer eller mindre gigantiska sortiment av litteratur.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Redan 2009 lämnade Alfa Antikvariat en del av sina lokaler på Drottninggatan och personalstyrkan har till dags dato krympt till en tredjedel trots att ägarparet Staffan och MajBritt – idag 87 år gamla – kämpat med näbbar, klor, uppfinningsrikedom och stort engagemang. Nu ska allt bort och den 30 juni är förhoppningen att 10 000 hyllmeter gapar tomma.

Efter nästan 30 år stänger Alfa Antikvariat i Stockholm 30 juni 2019. Foto: Henrik Einarsson

Henrik Einarsson har arbetat på Alfa sedan 1994. Det är nära 25 års arbetsliv som förseglas när Alfa Antikvariat lägger ner. Han har många minnen från sin tid på Alfa och har varit en del av att driva upp verksamheten under åren det gick som bäst:

— Det var ett slitsamt men väldigt roligt arbete, berättar Henrik. Vi var runt överallt, i stora våningar och små kyffen, på vindar och i källare och köpte böcker. Staffan var en visionär utan gräns och vi köpte in en fruktansvärd massa böcker. Man blev hemmablind för hur mycket det var till slut. Jag minns en gång när jag var i München och gick in på ett mindre antikvariat – det var först då insåg jag hur stora vi var hemma.

Innan Alfa Antikvariat drev Staffan Bengtsson en stor elektronikfirma. Men när datorerna gjorde genombrott på marknaden i mitten av 80-talet bytte han område.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

— Han tyckte inte att han hängde med i den tekniska utvecklingen, berättar Henrik. Då startade han – utan att kunna något om det – antikvariat och lärde sig branschen från grunden. Alfa öppnades 1990 och sedan expanderade det gradvis när Staffan tog över fler och fler lokaler i huset.

Henrik berättar att Alfa Antikvariat varit välkänt för sitt ständigt uppdaterade och välsorterade sortiment. Här fanns i princip allt och det var det som höll igång verksamheten i de stora lokalerna. Men det blev samtidigt det stora som gjorde att det till slut gick utför när kundunderlaget började svikta.

— Vårt koncept att vara stora har både varit en styrka och en svaghet, konstaterar Henrik. Vi skulle behöva ha in dubbelt så mycket i månaden som vi får nu för att få det att gå runt. Även om vi sluppit höjda hyror skulle vi behöva få in dubbelt så mycket i månaden – bara lokalhyran är 68 000 kronor i månaden. Det är mycket pengar.

Under rean har massor med folk besökt antikvariatet, Henrik tycker att trycket från kunderna plötsligt påminner om hur det var på den gamla, goda tiden igen.

— Många av dem uttrycker sin sorg över att vi ska lägga ner så det är känslosamt, säger Henrik. Vi vill verkligen kunna avsluta på ett bra sätt utan att det blir abrupt, och med lite uppoffringar verkar det som att vi kommer slippa konkurs och kan ha öppet ända till slutet. Personalen slutar den 30 juni och då vill vi kunna säga: ”Nu är det färdigt, nu tackar vi och går.”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL