Akademibokhandeln lanserar Bokomloppet – ska ta emot returböcker

Bokomloppet är Akademibokhandelns nya tjänst som låter kunderna lämna in böcker och få presentkort i utbyte.

Det slängs för mycket böcker. Akademibokhandeln lanserar därför Bokomloppet för att öka återanvändning och återvinning av böcker. Kunder kan lämna in böcker till sin lokala bokhandel i utbyte mot ett presentkort. Boktuggs analys är både ris och ros.

– Att sälja begagnade böcker som privatperson kan vara svårt. På det här sättet kan kunderna på ett enkelt sätt få ut något av böcker de inte längre vill behålla. Samtidigt bidrar vi till att böckerna får ett längre liv, antingen genom att de säljs vidare, doneras till välgörenhet eller i sista hand går till återvinning, säger Johan Junehed, försäljningschef på Akademibokhandeln och Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.

Bokomloppet, Akademibokhandelns nylanserade tjänst, gör det möjligt för Akademibokhandelns kunder att lämna in böcker på sin lokala Akademibokhandel i utbyte mot ett presentkort.

Boktugg har tidigare skrivit om liknande idéer. Bland annat hur amerikanska bokhandlare säljer både nya och begagnade böcker och återköper med tillgodokvitton. Dessutom intervjuade vi en ehandlare som föreslog att nätbokhandlare borde ta emot begagnade böcker och sälja dem en gång till.

Böckerna som lämnas in till Akademibokhandeln säljs dock vidare via en samarbetspartner (Zeercle som verkar vara ett brittiskt bolag verksamt i flera länder), inte i Akademibokhandelns butiker. De böcker som inte kan säljas vidare lämnas in till välgörenhet eller återvinning.

”Tjänsten bidrar förutom till kundnytta också till ökad återanvändning och återvinning av böcker, något som är en viktig del i Bokusgruppens hållbarhetsarbete. Kunden kan enkelt värdera böckerna online och får därefter ett värderingskvitto. I butiken bekräftas böckernas skick och kunden får sedan ett digitalt presentkort”, skriver Akademibokhandeln i pressmeddelandet.

Zeercle säljer alltså böckerna via bland annat Tradera. Värderingen (som görs automatiskt online) verkar ligga mellan 13 och 18 kr per bok och inte bygga på någon djupare analys av verkligt begagnatpris. Därefter försöker Zeercle sälja böckerna för 2-5 ggr inköpspriset.

I det finstilta framgår även att Akademibokhandeln inte godkänner böcker som är skadade och visar tecken på överdrivet slitage, är smutsiga, spruckna, trasiga eller missfärgade, saknar eller har lösa sidor, är limmande, spruckna och veckade, har missfärgade, lösa eller böjda omslag, har synliga märkningar som ej går att ta bort.

Liksom att inlämning i butik är begränsat till max 20 böcker per inlämningstillfälle så det funkar inte att parkera släppet utanför bokhandeln och börja bära in hundra kartonger med böcker som du fick när du städade ur ditt föräldrahem. Men en kartong om dagen i ett år kanske?

Boktuggs analys

Först: Bokomploppet är ett kul namn på ett återbruksprojekt.

Själva projektet är vi kluvna till. För att verkligen bli en cirkulär ekonomi borde förstås begagna böcker säljas i Akademibokhandelns butiker och på Bokus. Men då hade böckerna direkt konkurrerat med nya böcker, vilket hade fått leverantörerna (bokförlagen) att gå i taket än mer än de kan tänkas göra nu. Ur den lokala bokhandelns perspektiv är det mer osäkert vad effekten skulle bli av att sälja storsäljare billigare begagnat inom några veckor (?) efter utgivningsdagen och likt amerikanska (och förmodligen några svenska) butiker ha både nytt och begagnat under ett tak.

För klimatet och våra gemensamma resurser är det givetvis sunt att vi istället för att slänga böcker låter dem cirkulera och återanvändas. Och säljas på nytt.

Men Bokomlopplet gynnar bara två parter: läsare och bokhandlare. Förlag och författare får ingenting betalt då deras bok säljs på nytt.

Kanske indirekt ifall den där läsaren som lämnar in en bok – eller framför allt tömmer hyllorna hemma – använder det digitala presentkortet för att köpa författarens nya bok. Men en uppenbar risk är att de istället tappar nyförsäljning när någon köper deras bok begagnad istället för ny.

Ett spännande steg mot cirkulära böcker. Men någonstans behöver förlag och framför allt författare ta del av kakan när begagnatmarknaden växer. En pusselbit saknas.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.