ANNONS

Maggie O’Farrell får Women’s Prize for Fiction 2020

Maggie O'Farrell (foto: Murdo Macleod) och hennes svenska förläggare Johanna Daehli (foto: Ola Kjelbye).

Det är för den Sverigeaktuella romanen Hamnet (Sekwa, september 2020) som den brittiska författaren Maggie O’Farrell tilldelas Women’s Prize for Fiction.

Women’s Prize for Fiction 2020 går till Maggie O’Farrell från Storbritannien för romanen Hamnet, som passande nog ges ut på svenska av Sekwa i slutet av september.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Vilken timing, är det er goda intuition som ligger bakom eller?
– Helt klart! Samt att Internationell författarscen hade bjudit in Maggie O’Farrell till Stockholm i oktober, så vi har hela tiden jobbat mot att ha boken klar i slutet av september. Nu blev det ju inte så – men det passade ju istället perfekt med priset, säger Johanna Daehli, förlagschef på Sekwa.

Vad betyder det här priset för er lansering, hinner ni lägga till en puff på omslaget eller är boken redan tryckt?
– Vi skickade boken till tryck så sent som igår eftermiddag, så det första vi gjorde när vi fick de glada nyheterna var att slänga in en sista minuten-ändring av omslaget, säger Johanna.

ANNONS

Enligt The Bookseller sa O’Farrell själv att det var ”helt fantastiskt” att hon vann.

– Listan över finalister var så anmärkningsvärd att det aldrig föll mig in. Det känns som att jag vill springa ut i trädgården och yla mot månen – jag ber alla kvinnor i Edinburgh om ursäkt, det finns inga vargar, det är bara jag, sa Maggie O’Farrell.

Övriga nominerade var Dominicana av Angie Cruz, Girl, Woman, Other av Bernardine Evaristo, A Thousand Ships av Natalie Haynes, The Mirror and the Light (Spegeln och ljuset) av Hilary Mantel och Weather av Jenny Offill.

Sekwa förlag har gett ut Maggie O’Farrell på svenska sedan 2014, och Maggie har besökt Sverige ett flertal gånger – senast under förra årets bokmässa. Så fort omständigheterna tillåter det så kommer hon hit igen för att möta de svenska läsarna och prata om Hamnet, meddelar förlaget i ett pressmeddelande.

– Jag föll pladask när jag läste Maggie O’Farrells debut After you’d gone, och en dröm gick i uppfyllelse när jag blev hennes svenska förläggare 2014. Efter många fantastiska böcker och flera Sverigebesök är hon även en kär vän, säger Johanna Daehli i pressmeddelandet.

Hon utvecklar för Boktugg: 

– Hennes största styrka är att hon är en sådan fenomenal berättare. Som läsare dras man i berättelsen direkt och lever i historien. Språket är fantastiskt och vi har en lysande översättare i Malin Bylund Westfelt. Maggie O’Farrell lyckas skriva både litterärt och tillgängligt på samma gång.

Romanen Hamnet utspelar sig 1596 och handlar om de händelser som inspirerade William Shakespeares Hamlet. Den gavs ut på originalspråk i mars 2020.

Hamnet är en enastående läsupplevelse, en skildring av en familj i sorg och en kvinna som inte lever som andra, säger Johanna.

– Det är den femte boken vi ger ut av henne. Hittills har Sommaren utan regn sålt bäst, men nu håller vi tummarna för att Hamnet tar över den kronan.

Vad händer annars på Sekwa just nu?
– Vi har en riktigt stark höstutgivning med nya böcker av Sekwa-favoriter som Claire Castillon, Anne Youngson och Monica Sabolo, och flera författarskap som är nya för oss. Josie Lloyds feelgoodroman Löparklubben för cancersystrar har precis landat i butikerna, det är något så ovanligt som en varm och underhållande roman om bröstcancer. Edward Careys Petite har också precis släppts, det är den (nästan) helt sanna berättelsen om Madame Tussaud. En charmig, makaber och fängslande pärla med svartvita illustrationer.

Den vinnande boken

Hamnet

Hamnet

  • Förlag: ETTA
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-23
  • ISBN: 9789188979223
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta om priset

Women’s Prize for Fiction är ett av Storbritanniens mest prestigefyllda litterära priser. Det delades ut första gången 1996, då under namnet Orange Prize for Fiction. Priset tilldelas en roman skriven på engelska av en kvinnlig författare. Förra året gick priset till Tayari Jones för romanen An American Marriage (Ett amerikanskt äktenskap).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se