Johanna Daehli om fransk riddarorden: Det känns som ett pris för lång och trogen tjänst

Johanna Daehli, förlagschef på Sekwa. Foto: Sekwa

Två svenska förläggare har belönats med den franska riddarorden Ordre des arts et des lettres för sitt arbete med att sprida fransk litteratur i Sverige.

Johanna Daehli på Sekwa och Gunilla Sondell på Norstedts har blivit utnämnda till Chevalier de l’Ordre des arts et des lettres (ungefär ”riddare av konst och kultur”) för sitt arbete med att föra ut fransk litteratur i världen.

– Jag är jätteglad och stolt att personer i Frankrike har sett hur vi har jobbat med fransk litteratur, säger Johanna Daehli. Det känns som ett pris för lång och trogen tjänst, det är ju inte lätt med översatt.

En dag låg det bara där i brevlådan, ett stort kuvert nertryckt under en tidning. Men det var inte reklam från franska institutet, som Johanna först trodde, utan ett brev från franska ambassaden i Stockholm som innehöll ett fint diplom signerat av Frankrikes kulturminister.

– Jag har förstått det som att det är väldigt få som får den här utmärkelsen, det är inget som delas ut varje år eller så, utan det är helt upp till om det finns någon värdig kandidat, säger Johanna.

Hon har samarbetat mycket med Gunilla Sondell kring olika evenemang med franskt tema genom åren och tycker det är jättekul att få dela priset med en branschkollega. Vem som nominerade dem vet hon inte, men någon har uppmärksammat deras arbete och fört dem på tal.

Någon gång efter årsskiftet väntas en ceremoni på franska ambassaden i Stockholm då de nyutnämnda riddarna ska ”krönas” med varsin medalj.

– Det är verkligen en stor ära, och det är så kul att se hur våra läsare har hurrat för medaljen.

På Sekwa rullar verksamheten på som vanligt.

– Det är naturligtvis jättetufft, men vi kämpar på och fortsätter med det som i stort sett ingen gör längre. Vi har anställt Karin Porshage som marknadsansvarig och hon kör hårt nu med marknadsföring och PR. Snart får vi besök av Holly Ringland från Australien, vars debutroman Berättelsen om Alice Hart som har sålts till över 30 länder släpps nu i dagarna på svenska. Och vi har en jättefin vårlista på gång, säger Johanna.

Elva svenskar har tidigare mottagit Arts et Lettres-orden, däribland Astrid Lindgren, Ivar Lo-Johansson och Jan Myrdahl.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL