ANNONS

Årets mobila bibliotek finns i Hudiksvall

Hudiksvalls mobila bibliotek. Konstverket är gjort av Samira Englund. Foto: Pressbild

Svensk biblioteksförenings pris Årets mobila bibliotek 2020 tilldelas Hudiksvall för ”ett flexibelt fordon som skapar möjligheter”.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Varje år sedan 1998 delar Svensk biblioteksförening ut priset Årets mobila bibliotek. I år går priset till det mobila biblioteket i Hudiksvalls kommun.

Motiveringen lyder:

ANNONS

”Med utökad kulturverksamhet i samverkan med andra aktörer ges invånare möjlighet att uppleva teater, föreläsningar och film där de bor. Med ett fördjupat demokratiperspektiv fungerar det mobila biblioteket även som en resurs för samhällsinformation och samhällsservice utanför centralorten. Den som besöker det mobila biblioteket ska erbjudas ett utbud som tål att jämföras med huvudbiblioteket och filialerna. Det har vinnaren av Svensk biblioteksförenings utmärkelse Årets mobila bibliotek lyckats med.

Hållbarhet, tillgänglighet, digital delaktighet och likvärdighet är ledord för en verksamhet med många funktioner. Bussens konstnärliga gestaltning som berör ämnen som demokrati och framtidstro är målad av konstnären Samira Englund.

Juryn har beslutat att tilldela utmärkelsen Årets mobila bibliotek 2020 till Hudiksvalls mobila bibliotek för sin genomtänkta verksamhet som är väl förankrad i samhället med ett flexibelt fordon som skapar möjligheter.”

– Det är fantastiskt att bli uppmärksammad på det här viset. Bibliotekspersonal kämpar ju dagligen i det tysta för att göra bra verksamhet och anpassa sig efter en förändrad omvärld. Att någon utanför den egna organisationen uppmärksammar och sätter strålkastarljus på ett bra arbete är såklart uppskattat och mycket roligt, säger Hudiksvalls bibliotekschef Johan Anderung i en intervju med Svensk biblioteksförening.

– Vi vill verkligen betona att det här inte är en bokbuss, utan ett mobilt bibliotek. För oss har det varit en viktig skillnad, för det Mobila biblioteket rymmer hela biblioteksverksamhetens bredd från böcker, tidskrifter och filmer till avancerad programverksamhet. Vi jobbar med demokratiutveckling på riktigt,  genom att vi når ut till alla delar i kommunen, och till de som inte kan ta del av den övriga biblioteksverksamheten. Och i Hudiksvalls kommun bor 60 % av invånarna utanför staden, säger Johan Anderung.

Årets mobila bibliotek instiftades 1998 i samband med att bokbussverksamheten i Sverige fyllde 50 år. Priset delas ut till ett mobilt bibliotek som på ett nyskapande sätt utvecklar verksamheten, samspelar med utvecklingen i samhället, har en väl förankrad verksamhet i kommunen/regionen och är inspiratör för kollegor.

Prisceremonin kommer att sändas digitalt den 12 november 2020.

Tidigare pristagare av Årets mobila bibliotek

2019 Bokbussen i Torsby kommun 
2018 Kungsbacka mobila bibliotek 
2017 Mobibblan i Sundsvall 
2016 Jönköpings bokbussverksamhet 
2015 Trollhättans bokbuss 
2014 Bodens bokbuss 
2013 Bokbussen i Arvika 
2012 Luleå Barn- och ungdomsboksbuss 
2011 Uppsalas bokbuss Barbro 
2010 Falkenbergs mobila bibliotek 
2009 Internationella bokbussen i Göteborg 
2008 Kirunas bokbuss 
2007 Värnamos mobila bibliotek 
2006 Lunds bokbuss och Bokbussen i Kungsbacka 
2005 Norrtälje bokbuss 
2004 Uppsalas bokbuss Astrid 
2003 Umeå bokbuss 
2002 Östersunds bokbuss
2001 Mölndals bokbuss 
2000 Barnbokbussen på Gotland 
1999 NÄRP Bokbussen 
1998 Linköping

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL