Stories by Storytel läggs ner – ingen succé för svensk chatt-litteratur

Den 12 november går Stories by Storytel i graven, appen för "tap stories" eller chatt-litteratur läggs ner. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Internationellt finns flera framgångsrika aktörer inom chatt-litteraturen med berättelser i sms-liknande form. Appen Stories by Storytel blev dock ingen succé och den 12 november läggs den ner.

— Som pionjär och ledande tjänst i Sverige ligger det i Storytels dna att hela tiden driva innovation och att ständigt utmana oss själva i utveckling av användarupplevelsen såväl som att utforska gränserna för storytelling. Gratisappen har gett oss massor av svar på frågor som vi hade när vi drog igång projektet för tre år sedan, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Vilken typ av frågor har ni fått svar på och vad har ni lärt er?
– Allt från ny teknik som vi fick chansen att testa inom ramen för projektet till att driva intraprenörskap. Och inte minst att det skapade nya former för författare och tekniker att tillsammans utveckla berättandet helt prestigelöst.

Det var 2017 som Storytel hoppade på trenden med chatt-noveller eller berättelser i ett format som påminner om sms/chat. Karaktärer pratar med varandra i meddelanden.

Sedan dess har Storytel försökt väcka liv i projektet, bland annat genom att låta kända författare som Jonas Gardell skriva nya berättelser i formatet så sent som för ett år sedan.

Men uppenbarligen har resultatet uteblivit. Antingen för att svenskarna inte blivit tillräckligt attraherade eller att man inte nått rätt målgrupp.

På Google Play har appen bara 5000+ installationer. Som jämförelse har den vanliga Storytel-appen över 10 miljoner nedladdningar. En viss skillnad. Och för att motivera sin existens skulle Stories by Storytel behöva locka nya kunder att sedan också bli abonnenter på ”riktiga” Storytel.

Kanske är det också förklaringen. Konkurrenterna (läs föregångarna) har arbetat mer med att hitta affärsmodeller kring chatt-litteraturen där man fått läsa inledningen på en berättelse gratis men sedan behövt betala. Olika former av billiga månadsabonnemang.

En av de stora på marknaden, Hooked, har över 10 miljoner nedladdningar på Google Play. Men de har även börjat glida över mot video och tv i sin app. Dessutom finns en rad olika liknande tap stories-appar, några av dem liknar mer tecknade serier med pratbubblor och möjlighet att själv påverka handlingen. Boktugg har även skrivit om det svenska riskkapitalbackade projektet Snicks.

Är det ett misslyckande att behöva lägga ner?
– Det är svårt att kalla en gratisapp för ett misslyckande när den under åren fått skribenter som Jonas Gardell, Sandra Beijer, Linda Skugge, Babben Larsson, Bob Hansson, Jonas Karlsson, Mats Strandberg, Sara Kadefors, Sören Olsson, Anders Jacobsson och många fler att leka med ett nytt format och skapa engagemang hos läsare. Vi måste våga fortsätta testa gränserna, säger Dan Panas.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL