ANNONS

Stories by Storytel läggs ner – ingen succé för svensk chatt-litteratur

Den 12 november går Stories by Storytel i graven, appen för "tap stories" eller chatt-litteratur läggs ner. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Internationellt finns flera framgångsrika aktörer inom chatt-litteraturen med berättelser i sms-liknande form. Appen Stories by Storytel blev dock ingen succé och den 12 november läggs den ner.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

— Som pionjär och ledande tjänst i Sverige ligger det i Storytels dna att hela tiden driva innovation och att ständigt utmana oss själva i utveckling av användarupplevelsen såväl som att utforska gränserna för storytelling. Gratisappen har gett oss massor av svar på frågor som vi hade när vi drog igång projektet för tre år sedan, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Vilken typ av frågor har ni fått svar på och vad har ni lärt er?
– Allt från ny teknik som vi fick chansen att testa inom ramen för projektet till att driva intraprenörskap. Och inte minst att det skapade nya former för författare och tekniker att tillsammans utveckla berättandet helt prestigelöst.

ANNONS

Det var 2017 som Storytel hoppade på trenden med chatt-noveller eller berättelser i ett format som påminner om sms/chat. Karaktärer pratar med varandra i meddelanden.

Sedan dess har Storytel försökt väcka liv i projektet, bland annat genom att låta kända författare som Jonas Gardell skriva nya berättelser i formatet så sent som för ett år sedan.

Men uppenbarligen har resultatet uteblivit. Antingen för att svenskarna inte blivit tillräckligt attraherade eller att man inte nått rätt målgrupp.

På Google Play har appen bara 5000+ installationer. Som jämförelse har den vanliga Storytel-appen över 10 miljoner nedladdningar. En viss skillnad. Och för att motivera sin existens skulle Stories by Storytel behöva locka nya kunder att sedan också bli abonnenter på ”riktiga” Storytel.

Kanske är det också förklaringen. Konkurrenterna (läs föregångarna) har arbetat mer med att hitta affärsmodeller kring chatt-litteraturen där man fått läsa inledningen på en berättelse gratis men sedan behövt betala. Olika former av billiga månadsabonnemang.

En av de stora på marknaden, Hooked, har över 10 miljoner nedladdningar på Google Play. Men de har även börjat glida över mot video och tv i sin app. Dessutom finns en rad olika liknande tap stories-appar, några av dem liknar mer tecknade serier med pratbubblor och möjlighet att själv påverka handlingen. Boktugg har även skrivit om det svenska riskkapitalbackade projektet Snicks.

Är det ett misslyckande att behöva lägga ner?
– Det är svårt att kalla en gratisapp för ett misslyckande när den under åren fått skribenter som Jonas Gardell, Sandra Beijer, Linda Skugge, Babben Larsson, Bob Hansson, Jonas Karlsson, Mats Strandberg, Sara Kadefors, Sören Olsson, Anders Jacobsson och många fler att leka med ett nytt format och skapa engagemang hos läsare. Vi måste våga fortsätta testa gränserna, säger Dan Panas.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL