Ingen filmatisering av Stjärnklart-serien för Lars Wilderäng denna gång

Författaren Lars Wilderäng. Foto: Sören Håkanlind.

Det skrivs ofta om sålda optioner för filmatisering av böcker. Mer sällan skrivs det om rättigheter som återgår till författaren. Men Lars Wilderäng gick ut på Facebook och berättade att det inte blir någon film- eller tv-serie av Stjärnklart.

– Jag publicerade Facebookinlägget då jag ständigt får frågor om hur det går med filmen eller teveserien. Svaret är sedan en kortare tid tillbaka alltså att det inte blir någon filmatisering och att rättigheterna återgått till mig och hittas nu hos Norstedts Agency, säger Lars Wilderäng till Boktugg.

Han berättar utförligt om det som många glömmer – den komplexa processen från option till färdig film:

”Ganska direkt hösten 2014 såldes film- och teverättigheterna till Stjärnklart, inklusive att handlingen i de efterföljande delgavs köparen, vilket bara blev ännu mer uppskattat. Sedan dess har ett antal detaljerade beskrivningar (ej att blanda ihop med manus) tagits fram, demonregissörer har knutits till projektet, finansiärer har hoppat på. Och hoppat av. Vilket lett till att demonregissörer måste gå vidare till något annat på grund av förseningar, och så vidare.”

– När man som författare säljer ett manus till ett förlag så innebär det nästan i alla fall en hundraprocentig garanti för att den kommer att ges ut som bok. Så är det inte när man säljer option på filmrättigheter, säger Wilderäng.

Visst finns det enstaka undantag där förlag efter att ha fått manus valt att inte ge ut boken. Men det är inte ens en gång på hundra. För filmoptioner gäller nästan omvänd fördelning och i de allra flesta fall faller projektet någonstans på vägen.

— Det är så mycket som ska falla på plats från finansiärer, regissör och casting till distributionskanaler och inspelning. Det finns exempel på filmer som kommit väldigt långt men sedan ändå avbrutits och projektet lagts ner.

Sedan optionen först tecknades har också filmlandskapet förändrats. Det pumpas in mer pengar i filmproduktioner än någonsin tidigare – men nu är det de stora streamingtjänsterna med Netflix i spetsen, men även aktörer som Amazon Prime och Apple TV, som står för investeringarna. Men det är inte ”bara” att pitcha synopsis till dem.

– Det är internationella aktörer och helt andra kontaktvägar. Det är klart att jag drömmer om att trilogin ska filmatiseras någon gång, vi får väl se vad som händer framöver, säger Lars Wilderäng.

Han berättar att Stjärnklartböckerna sålt runt 250 000 exemplar sedan 2014, enbart i Sverige. Böckerna finns även utgivna i Polen, Finland och den första boken är även släppt i Danmark, med Stjärnfall ute snart. Totalt räknade han i våras ut att han, redan innan Redovisningsavdelning Marviken släpptes, hade sålt över 500 000 böcker totalt.

En faktor vid filmatiseringar som produktionsbolag och andra inblandade brukar titta på är försäljningssiffror för böckerna. Det är enklare att få igenom ett projekt med filmatisering av en storsäljare än en okänd bok. Vilket borde tala för att Netflix & Co borde titta på Stjärnklart-serien.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL