Bookbeat: De äldre ljudbokslyssnarna blir allt fler

Under våren och sommaren 2020 har många nya användare över 65 år strömmat till hos boktjänsten Bookbeat. Foto: Istock

I en kartläggning framgår en stor ökning av nya användare av streamingtjänsten Bookbeat i åldersgruppen 65+. Även fler män hittar till tjänsten.

Ljudboksformatets tillväxt har i många delar av världen ökat under den pågående coronapandemin. I syfte att förstå mer om vilka nya användare som under perioden mars–augusti 2020 lockats till att prova formatet har Bookbeat analyserat data om de svenska användarna samt jämfört med motsvarande period 2019. 

Av analysen framgår en stor ökning av andelen nya användare i åldersgruppen 18 till 24 år, men framförallt i gruppen över 65 år. Det har även skett en ökning av andelen män som registrerat sig för tjänsten.

– Det är alltid positivt att fler grupper hittar till ljudboken, särskilt glädjande är det att vi nästan dubblerat andelen över 65 år som provat vår tjänst under de senaste sex månaderna. Förmodligen är det en grupp som mest behövt fylla sin vardag med andra berättelser och blivit mer digitala i sitt beteende, säger Niclas Sandin, vd på Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar att åldersgruppen 25 till 34 år är den fortsatt största bland nya användare med 29,4 procents andel. Den visar även att kvinnor, trots minskad andel, fortsatt står för majoriteten av de nya användarna med 63,9 procents andel. Efter användarna över 65 år är det gruppen 18 till 24 år som ökar sin andel mest.

– Även om vi ökar mest i den äldre gruppen är det inte något problem med återväxten när även de yngre går starkt fram. En hypotes är att det beror på färre sociala aktiviteter även i den målgruppen som medfört mer tid att lyssna på ljudböcker, säger Niclas Sandin.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL