ANNONS

PRH-ägaren Bertelsmann intresserade av att köpa Simon & Schuster

Förlaget Simon & Schuster ingår i ViacomCBS men är nu till salu. Deras kontor ligger på Manhattan i Simon & Schuster Building, en av Rockefellers skyskrapor på 36 våningar. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Ska Simon & Schuster bli en del av Penguin Random House? Enligt Financial Times är Bertelsmann (som äger PRH) intresserade av att köpa förlagshuset.

Tyska Bertelsmann äger alltså redan Penguin Random House som ibland beskrivs som världens största förlag och åtminstone är det på allmänlitteratur. Vi har tidigare berättat att ViacomCBS vill sälja förlagshuset Simon & Schuster.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

– Vi har varit den mest aktiva spelaren i konsolideringen av bokbranschen under de senaste tio åren. Vi har kombinerat Penguin och Random House mycket framgångsrikt för att skapa det överlägset största, faktiskt det enda globala bokförlaget. Givet denna position skulle vi, självklart, vara intresserat av Simon & Schuster, säger Thomas Rabe, VD för Bertelsmann, till Financial Times.

ANNONS

Rabe förutspår en våg av konsolideringar inom mediasektorn efter att coronakrisen passerat. Han menar att Bertelsmann behöver vara aktiva när det gäller affärer inom tevebolag och bokförlag för att skydda sin position gentemot globala techplattformar som Amazon.

Enligt tidigare uppgifter i Wall Street Journal sägs ViacomCBS vilja ha 1,2 miljarder dollar för Simon & Schuster som förra året omsatte 812 miljoner dollar.

Trots att Simon & Schuster är USA:s tredje största förlag ser Rabe inga problem ur konkurrensperspektiv med hänvisning till Amazons styrka både inom egenutgivning och de egna förlag som ehandelsjätten äger.

Simon & Schuster gjorde en vinst på 57 miljoner dollar första halvåret, trots att omsättningen minskade med 3 procent (från 382 till 370 miljoner), rapporterar The Bookseller. Penguin Random House minskade sina intäkter med 1,4 procent och vinsten sjönk 8 procent (från 227 miljoner euro till 209 miljoner euro). Trots effekterna från covid-19-pandemin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se