Förlaget Simon & Schuster ingår i ViacomCBS men är nu till salu. Deras kontor ligger på Manhattan i Simon & Schuster Building, en av Rockefellers skyskrapor på 36 våningar. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

ViacomCBS vill sälja bokförlaget Simon & Schuster – skulle Storytel mäkta med att köpa?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett av USA:s största förlag, Simon & Schuster, är till salu. En möjlig affär skulle kunna göra det till en del av HarperCollins. Storytel skulle teoretiskt kunna köpa. Det är en femtio gånger större deal än Norstedtsaffären.

Det var vid ett investerarmöte som Bob Bakish, VD för ViacomCBS, sa att förlagshuset inte är en kärnverksamhet och att andra företag visat intresse för att köpa S&S tidigare. Han förklarade att när marknaden stabiliserats kommer de att inleda en process för att sälja förlagshuset.


ANNONS


Simon & Schusters VD Carolyn Reidy skriver i ett brev till personalen idag att ”Vad än utgången blir av denna process så förändrar det inte vad vi vet om Simon & Schuster. Vi är ett fantastiskt förlagshus och ett av världens mest välkända varumärken med ett otroligt arv och en ljus framtid.”

ViacomCBS har ett tydligt fokus på film och tv, vilket gjort att det redan tidigare spekulerats i att Simon & Schuster skulle säljas när det stod klart att Viacom och CBS återförenades i ett bolag förra året.

ANNONS

Så frågan är vem som kan köpa Simon & Schuster som räknas in i Big Five, de fem största förlagen i USA. Kommer något av de andra fyra att köpa för att konsolidera? Så sent som 2013 gick Penguin och Random House samman.

Publishers Weekly menar att en het kandidat att köpa Simon & Schuster är News Corp, Rupert Murdochs mediaimperium, som äger HarperCollins och redan har köpt flera förlag (Thomas Nelson 2012 och Harlequin 2014).

Hachette Book Group är en del av Lagardère Group och har förstås muskler att köpa även Simon & Schuster för att ta nästa steg i förvandlingen av det som för åtta år sedan var Big Six till Big Four, menar PW.

Simon & Schuster rapporterade för 2019 minskad försäljning med 1 procent, till 825 miljoner dollar (motsvarande 8 miljarder kronor) och ett rörelseresultat EBITDA på 143 (153) miljoner dollar för 2019.

Vad kan en försäljning av Simon & Schuster betyda för den svenska bokbranschen? Skulle exempelvis Storytel kunna köpa förlaget för att bryta in i USA? Det skulle vara som att köpa Norstedts förlagsgrupp. Med den skillnaden att värderingen på Simon & Schuster sannolikt är minst 750 miljoner. Dollar. Storytel hade behövt låna eller tillföra mer än sju miljarder kronor i nytt kapital för en sådan affär. Kanske inte högsta prioritet? Å andra sidan är det inte varje dag ett av världens största förlag är till salu …

Uppdatering: Enligt Wall Street Journal ska ViacomCBS vilja ha minst 1,2 miljarder dollar (motsvarande runt 11,4 miljarder kronor). Kanske Storytel och Bonnier Books ska köpa Simon & Schuster tillsammans?

Simon & Schuster grundades 1924 och ger bland annat ut Stephen King och Fredrik Backman. S&S är utöver USA även etablerade i Australien, Kanada, Indien och Storbritannien och har totalt 28 imprints, varav 11 för barnböcker. S&S äger även två ljudboksförlag och är en av de största ljudboksutgivarna i USA. Förlagsgruppen ger ut runt 2 000 titlar per år.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL