ANNONS

Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 2 (mar-apr)

Vilka var de stora händelserna i bokbranschen under 2020? Vi letar bland rubrikerna från alla månader som passerat och minns. Foto: iStock.

Vi går vidare i vår sammanfattning av bokåret 2020. När vi går in i mars handlar mycket om inställda bokmässor runtom i Europa. Men även aprilskämt.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är ruggigt många artiklar vi skriver på ett år! Så det är bara att köra igång. Du har väl redan läst sammanfattningen av januari och februari?

Mars 2020

Bokrean hann med nöd och näppe genomföras. Adlibris ser ökad efterfrågan på bokrean var en rubrik den 2 mars.

ANNONS

När coronapandemin drog in över Sverige märktes det för de fysiska butikerna. I slutet av mars kom beskedet att Akademibokhandeln korttidspermitterar – försäljningen 35 procent lägre än normalt. Vart tog försäljningen vägen? Adlibris ser ökad försäljning av böcker under coronakrisen.

Några som också gynnades var prenumerationstjänsterna. Nextory plockade in 60 Mkr i nytt kapital för fortsatt utlandsexpansion. Efter nyhetern Bokus Play utökar med eböcker inom kort gav vi Bokus Play rådet att rita om spelplanen för digitala böcker – med en egen dedikerad läsplatta. Och vi granskade ett fenomen som blir nästa stora fråga i branschen: De bygger en guldgruva – snart kan förlagen få ta del av data från Storytel, Bookbeat och Nextory.

Bookbeat sänker priset till 99 kr per månad för begränsad lyssning vilket var ett tecken på att prenumerationstjänsterna dels behöver sätta tak för extrem konsumtion och dels nå kunder som inte lyssnar så mycket.

ANNONS

Zoom blev plötsligt något som alla kände till: NOFF tvingas köra årsmötet online – coronakrisen tuff för de mindre förlagen. Samtidigt som Branschföreningar föreslog ekonomiskt stöd till förlag, bokhandel och författare.

Vad gör man när man sitter hemma? Karantänsyssla för bokälskare: bygg din egen bokhandel – i Lego.

Var det några som drabbades under året var det reseböcker. Vi hittade en bok och två författare med sällsynt dålig timing: 3 frågor till en författare som precis släppt en reseguide om Italien.

Ett genomgående tema var också att skjuta på evenemang i hopp om bättre läge längre fram med rubriker som Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2020 flyttas fram till sommaren. Men även omvänt som Snabbutgivning av coronabok före påsk på Mondial – författaren skänker royalties och Förlaget Whip Media tidigarelägger utgivning av feelgood på grund av coronakrisen.

Allra störst konsekvenser fick corona för de stora aktörerna, redan i mars kom beskedet att Svenska Mässan Gothia Towers varslar 300 av 900 anställda – flera mässor flyttas från vår till höst medan Sigtuna Litteraturfestival flyttades fram till 2021. För bokhandeln var det oundvikligt att Världsbokveckan 2020 inställd – skolklassbesök skjuts upp till 2021.

Internationellt avlöste larmrapporterna varandra. Bokhandelskedjan Barnes & Noble stängde 400 butiker pga corona medan Waterstones och Blackwell’s stänger sina butiker på obestämd tid och de fem största förlagen drog sig ur BookExpo America. Bokhandlar tvingades vara kreativa – Amerikansk bokhandelskedja stänger dörrarna till 126 butiker – erbjuder drive- through.

Till skillnad från Book Expo (som flyttade fram två månader och planerade för juli) fanns det även de som tog konsekvenserna direkt: Amerikanska bibliotekskonferensen ställs in – för första gången på 75 år. London kämpade på fram till de sista dagarna men när vi skrev Osäkerheten kring Bokmässan i London ökar – även Hachette stannar i USA och Svenska agenter drar sig ur Bokmässan i London anade vi vad som väntade. En lång rad inställt:

Vi gjorde till och med en illustration till alla de där artiklarna i början av mars:

London Book Fair 2020 cancelled. Så här är aktuell status för de stora internationella bokmässorna i skrivande stund. Illustration: iStock/Boktugg.

Hur gör man med releasefesten när det avråds från att umgås? Jo, det fanns många kreativa lösningarsom när författarna skickade ut bubbel och böcker till gästerna för online-fest. För debutanter är det extra trist: Stora releasefesten brinner inne när Anna Granlund själv debuterar som författare.

Till och med stora författare drabbades: Utgivningen av Jeff Kinney-bok flyttas till augusti pga coronaviruset. Kan man tala om bra eller dålig timing för Daniel Åbergs ljudboksserie om dödligt virus?

I mitten av mars pratade vi med författare som förlorar viktiga inkomster på avbokade framträdanden i coronakrisen. Sen fanns det de som klarade sig bra på enbart bokförsäljning, även böcker som inte är färdiga: David Lagercrantz nya trilogi såld till 20 länder. Förmodligen var hans avtal ändå inte riktigt på samma nivå som Janet Evanovichs 50 miljoner dollar för fyra böcker.

Priser delades det ut såklart – ett av de största: Sydkoreanska illustratören Baek Heena får Alma-priset 2020. Här är några till:

En rekrytering: Sofia Brattselius Thunfors ny förläggare på Bokförlaget Polaris och beskedet Pekå Englund lämnar Svensk Bokhandel. På tal om rekrytering gick en författare ut med en mer ovanlig sådan: Sökes: Deckarläsare. Finnes: En deckarserie. Sofie Sarenbrant vill kartlägga sina karaktärer.

Egenutgivaren Oskar Källner landade på barnboksimperiet Rabén & Sjögren med ny serie äventyrsböcker i rymden. (När du läser artikeln inser du hur bra rubriken är). Mer traditionellt förlagsbyte Thomas Engström går från Bonniers till Bokfabriken – skriver ny romantrilogi med Margit Richert.

Debutanterna blir både yngre och äldre kan man konstarera under 2020. Herdis Molinder debuterade med klokbok om sina första 94 år.

Bibliotekens framtid diskuterades under året. Sedan 1995 har mer än en fjärdedel av landets folkbibliotek och filialer försvunnit, vilket fick Författarförbundet att dundra: ”En skam för Sverige”.

Minns ni hur alla i karantän belastade internet? Boktugg kunde tipsa om sätt att spara bandbredd: 1 timme film eller 175 timmar ljudbok – så mycket data drar Netflix, Storytel och Spotify.

Studenter gör podcast om bokbranschen berättade vi om. Hur står sig boken? 132 miljoner amerikaner läser böcker. Och så lite mer udda saker som 42-årsjubileum för Liftarens guide till galaxen eller varför inte rubriken USA: Ex-borgmästare får 3 års fängelse för barnboksbedrägeri.

Långläsning: Rookie 15 med Anna Jansson: ”Attityden till deckare har förändrats över tid”.

Spännande statistik fanns i den här topplistan: Topp 50 – de mest sålda och mest lönsamma böckerna i Sverige 2019 alla format.

Lite ekonomi: Egmont ökade omsättningen till 17,8 miljarder kronor 2019 efter nytt rekordår. Det kan förklara hur de hade råd att göra affärer som Saga Egmont största ljudboksförlaget i Spanien efter köp av Audiomols katalog och skriva avtal med Jeffrey Archer på elva språk. Kanske borde vi nämnt Egmont i artikeln ViacomCBS vill sälja bokförlaget Simon & Schuster – skulle Storytel mäkta med att köpa?

I skuggan av corona fick klimatet också lite plats: Bokförlag planterar träd och tryckeri inför klimatkalkyl.

Digitalisering handlar inte enbart om eböcker och ljudböcker. Ester Bonnier och Gustav Johansson lanserade vegansk receptapp.

Vi lanserade och testade som vanligt många projekt. Premiär för Boktuggs egen Youtube-kanal – nu kan du se första videon. Sen har det inte blivit fler videos i år och det var väl fel år att göra videointervjuer om man inte kört zoom förstås. Men det var en bra start – kanske läge för en nystart 2021?

April 2020

Fortsatt mycket corona. Författare, förlag och bokhandlare kämpade nu med kreativa lösningar. 3 frågor till Caroline Engvall som ska signera böcker digitalt från Thailand på söndag och Idusförfattare stödköpte varandras böcker för att ge bort till vänner. Ytterligare ett exempel: Alfabeta ger bort gratis barnbok om coronaviruset – har laddats ner 1 miljon gånger och Fredrik Backman och Forum skänkte 1 500 ex av En man som heter Ove till personer i hemkarantän.

Rop på hjälp. Vill ha 200 Mkr i stöd till bokhandlarna: ”Om de försvinner nu så kommer de inte tillbaka” samtidigt som Svenska Akademien avsätter 5 miljoner extra till coronastöd. Det togs även andra initiativ Sveriges Författarförbund inrättar tillfällig krisfond och Fredrik Backman skänkte 100 000 kronor medan Deckarförfattaren Dag Öhrlund auktionerar ut sitt redigerade manus för välgörenhet.

Tyvärr var inte Postnord lika alerta som sina kollegor: Irländska posten erbjuder bokhandlare billig frakt på böcker.

Det dök upp coronaböcker eller angränsande ämnen: Tio år gamla boken Pandemi av Björn Olsen blev bästsäljare på nytt som POD och Pelle Svanslös lär barnen om virus i ny bok på flera språk. Eller varför inte Erotik i karantän den senaste litterära trenden – när kommer den första svenska? Vi rapporterade även att Coronakrisen föder experimenterande med nya bokformat.

Bonnierförlagen satsar på digitala live-event även efter coronakrisen var ett exempel på en ny våg av digitalisering i branschen.

Efter att (nästan) alla vårens mässor ställts in började turerna kring Göteborg: Bokmässan har en plan A och en plan B – utställare får halverad monterhyra 2020 men sedan kom beskedet Norstedts drar sig ur Bokmässan i Göteborg 2020 – fler förlag kan följa och det kändes som att Bokmässan i Göteborg 2020 är (nästan) inställd – dags att skapa plan 2021 även om arrangören själv kommunicerade ”Att ställa in hela Bokmässan är i dagsläget inte ett scenario vi arbetar efter”.

Dessutom: Oktoberfesten 2020 i München ställs in – vad innebär det för Bokmässan i Frankfurt? Det kändes som en underdrift när vi skrev Bokmässor hösten 2020 kommer inte att bli ”som vanligt”.

En av årets mest lästa artiklar på sajten var Karin Smirnoff i intervju om sista delen i trilogin: ”Känns inte helt avslutat”.

En mil(jon)stolpe: Ninni Schulmans böcker har nu sålt över 1 miljon exemplar. På liknande tema: Ny milstolpe för Bookbeat: passerar 300 000 betalande användare. Boktugg nådde för övrigt en egen milstolpe i april: Detta är artikel nummer 5 000 på Boktugg.

Förköpsrekord? Nya Emelie Schepp-deckaren Nio liv går att beställa redan sju månader före utgivning.

Bookbeat är marknadsledare i Finland – men nu kommer en Ny prenumerationstjänst för ljudböcker i Finland – Sanoma utmanar svenskarna med Supla+. Ett annat intressant trendbrott: Intresset för digitala barnböcker ökar – går om deckare på Nextory. Samtidigt på Riddarholmen: Mofibo-grundaren Morten Strunge lämnar Storytels styrelse – fd Spotifychef föreslås.

Prenumerationstjänster är viktiga idag och det har hittills varit minst sagt bökigt för små förlag och egenutgivare att komma in där. Publit: Nu kan småförlag distribuera via oss till Storytel och Bookbeat utan egna avtal.

Ljudböcker blir pappersböcker. Oväntat samarbete: Strawberry ger ut Storytel-ljudböcker för barn som pappersböcker.

Många stora författare lämnade oss under 2020, Författaren Maj Sjöwall är död föranledde många hyllningar från andra författare: ”Går inte att överskatta Maj Sjöwalls betydelse för den svenska kriminalromanen”. En annan tungviktare: Författaren och dramatikern PO Enquist är död som givetvis sörjdes: Vänner om minnena av PO Enquist: ”Han var en slags litterär fyr”.

En affär i bokbranschen: Schibsted investerar 11,4 Mkr i nätbokhandeln Bookis – satsar på tillväxt. Och från biblioteksfronten: Axiell Media vann upphandling – får leverera till Bibblix som hoppas expandera. Vi kunde även konstatera att Svensk litteraturexport 2019 innebar fler kontrakt men mindre pengar.

Lite statistik: Nationalbibliografin: Färre tryckta böcker 2019 – men tusentals ljudböcker saknas i statistiken och Bokprovning 2020: Den fysiska utgivningen av barnböcker minskar för andra året i rad. Och var det bra eller dåligt med Ny Novus-undersökning: Var fjärde svensk läser böcker varje dag. Sen fick vi även i en annan rapport veta Allt färre unga läser böcker.

En återkommande rubrik vi skulle få se många varianter på under året: Fortsatt ras för fysisk bokhandel – men nätbokhandeln ökar kraftigt.

Olika stöd- och krispaket skulle vi få se. I april kom besked om 10 Mkr till Författarfonden och 370 Mkr till Kulturrådet – oklart för förlag och bokhandlar. Oron var närvarande och förlagschegen Pelle Andersson menade att ”utslagningen i branschen kanske blir större än vi trott”.

Lite prisade författare (och andra bokmänniskor) under april:

Två tunga rekryteringar med samma förnamn: Mattias Boström blir ny ljudboksförläggare på Lind & Co och Mattias Fyrenius ny förlagschef för Bonnier Carlsen.

På tal om rekrytering så förklarade författaren Mats Billmark: Vi valde mellan tre stora förlag och gick på magkänslan som bakgrund till nyheten Egenutgivna succéboken ”Lär dig leva” får uppföljare – ges ut på Bookmark förlag. Förlagsbyten blir det för många författare under ett år, Kajsa Ingemarsson valde LB Förlag för nya romanen ”Att landa som en trana”. Men ett annat förlag slog till med en handfull värvningar: Fem författare går till Polaris – nya böcker av Åsa Linderborg och Klas Östergren i höst.

Teknikutveckling brukar kanske inte få rubriker i bokbranschen, men det är nya tider: PocketBook Color – ny läsplatta med färgskärm från Schweiz lanseras i juni 2020. Dessutom Microsoft rullar ut nytt AI-verktyg för grammatik, stavning och stil.

Aprilskämt är en kär tradition på Boktugg. Många ställde in sina skämt i år med hänvisning till corona och ökande fake news. Vi körde en dubbel: Ljudboksfestivalen på Friends Arena hoppas på minst 65 000 åskådare och sedan uppföljaren Upprörda ljudboksfans rasar mot 1 april-skämt: ”Sånt får man inte skämta om”. Ett dubbelskämt. Och vi var inte helt ensamma: Vågar bokbranschen skämta på 1 april i år? Jo, här är några..

Det får sätta punkt för april. Härnäst maj och juni …

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL