Oskar Källner landar på barnboksimperiet Rabén & Sjögren med ny serie äventyrsböcker i rymden

Illustratören Karl Johnsson och författaren Oskar-Källner ligger bakom nya barnboksserien Imperiets arvingar. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Han startade eget förlag tidigt och gillar egenutgivning. Men nu sitter Oskar Källner med både agent och traditionellt förlagsavtal med Rabén & Sjögren för sin nya barnboksserie Imperiets arvingar.

– Jag har ända sedan 2011 då jag släppte min första bok Drakhornet varit öppen för att arbeta med större förlag. Det är sant att jag via Fafner själv har lagt upp strukturer och skapat kontaktnät, så jag kan sköta allt från skrivande, till redaktion, sättning, illustrationer, grafisk formgivning, e-boksproduktion, ljudboksproduktion etc. Och jag tycker dessutom att det är riktigt roligt att vara spindeln i nätet, säger Oskar Källner.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Han konstaterar dock att det finns vissa fördelar som bara ett riktigt stort förlag kan ge.

För det första får man vara med i ett större sammanhang, en större gemenskap av författare och förlagsfolk som tillsammans bär på erfarenhet och kunskap som det är oerhört roligt och nyttigt att få lära sig av. För det andra, och lite mer konkret, så har jag via Rabén fått den stora ynnesten att jobba med en erfaren och väldigt duktig redaktör, som lyft texten det där extra, så det sitter som ett smäck. För det tredje, så har ett stort förlag som Rabén kontaktnät och ekonomiska muskler att verkligen satsa på ens bok, och de har distributionsnät att få ut pappersböckerna till fysiska bokhandlare och till storköpens bokavdelningar. Det är inget jag kan fixa själv.

Vägen till Rabén och Sjögren gick för övrigt via agenturen Grand Agency.

– Egentligen var det Kalle [illustratören Karl Johnsson] som sedan tidigare hade jobbat med både Grand och Rabén, så vi pitchade materialet för Grand som omedelbart reagerade mycket positivt, varefter de pitchade för Rabén. Och sedan gick allt väldigt snabbt.

Började som egenutgivare

Vi backar bandet lite för dem som kanske inte hört talas om Oskar Källner tidigare. Han berättar att han skrivit i mer än femton år nu och håller sig för det mesta inom fantastiken, dvs fantasy, science fiction och skräck.

– Det är de genrer som jag finner mest underhållande, både att läsa och själv skriva. Jag har skrivit ett antal fantasyböcker, några bilderböcker för mindre barn, samt ett stort antal noveller för vuxna. Har även vunnit ett antal novelltävlingar och blivit publicerad i bland annat Kanada och USA.

Sedan 2011 har han även drivit sitt eget förlag, Fafner förlag, genom vilket han gett ut merparten av sina böcker efter debuten Drakhornet. På förlaget har han även gett ut en del andra författare.

– Under senare år har jag lagt mycket fokus på e-böcker och ljudböcker då streaming och lättillgänglighet är framtiden. Det som är på gång just nu är dock släppet av min nya rymdäventyrsserie: Imperiets arvingar. Det är en serie böcker som jag skapar tillsammans med den extremt talangfulle illustratören Karl Johnsson. Serien ges ut av Rabén och Sjögren! Vilket är extremt roligt!

Imperiets arvingar är ett rymdäventyr

Imperiets arvingar handlar om Alice och Elias, två kids från Uppsala vars mamma försvinner. Deras pappa grips av polisen, misstänkt för att vara inblandad, och barnen måste själva försöka ta reda på vad som hänt. Spåret leder ut i rymden där de upptäcker att mamma är en utomjording, och dessutom har varit framgångsrik kapten och prisjägare. De följer med mammas gamla besättning ut i galaxen på jakt efter hennes kidnappare.

– Det är alltså ett rymdäventyr med fokus på spänning, aktion och sköna karaktärer. Vintergatan myllrar av olika intelligenta arter, alla med sina distinkta utseenden, unika kulturer, biologi och teknologi. Det är ett universum som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier. Här finns fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända, säger Oskar Källner och fortsätter entusiastiskt:

– Varje bok innehåller mer än tjugo av Kalles briljanta illustrationer samt persongalleri, rymdskeppsritningar och fakta om olika arter och objekt. Målgruppen är barn 9-12 år. Böckerna är dock skrivna i flera lager så att de även ska kunna uppskattas av vuxna. Planen är en serie på tio böcker, det kommer att bli episkt! Det här är ett projekt som jag och Kalle brinner mycket för. Vi delar samma arv från de tv-spel, serietidningar, böcker och japansk anime som vi växte upp med. Det här är böckerna vi själva skulle ha slukat när vi var barn.

Boken släpptes i fredags, men är redan såld till flera länder?
– Ja, de fantastiska människorna på Grand Agency råkade tydligen nämna böckerna för några bekanta i Finland och Norge över en fika. De hade inte ens börjat marknadsföra dem internationellt ännu. Men det räckte för att de skulle bli intresserade. De fick läsa manuset och plötsligt var det sålt till Finland, Norge och strax därefter även Danmark. Det är fantastiskt kul.

Så vad händer nu, skriver du på heltid eller driver du förlag eller vad gör du på dagarna?
– Skrivandet är fortfarande en bisyssla. Annars är jag programmerare och arbetar främst med integrationer. Ett arbete jag trivs mycket bra med, då det är kreativt och precis som när man skriver böcker så får man vara med och skapa något. Jag vet att det kanske låter lite märkligt, men att få skapa ren och funktionell kod, det är något vackert. Vad gäller Fafner förlag så har jag dragit ner på tempot och tar inte längre in några nya manus från andra författare. Det finns tillräckligt att göra ändå, säger Oskar Källner.

Böckerna som nämns i artikeln:

Bortförda

Bortförda

Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. Läs mer »

Järnrosen

Järnrosen

Alice och Elias färdas genom galaxen tillsammans med besättningen på rymdskeppet Stillheten. De jagar efter skeppet där deras mamma hålls fången. Målet för resan är rymdstationen Järnrosen.

Väl framme lyckas de hitta och identifiera fiendeskeppet. Problemet är bara att det är fullt med kraokrigare. Läs mer »

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.