Blir det en Bokmässa 2020 och hur många utställare och besökare kommer den att få? På bilden Norstedts monter 2019 som oftast var mer välbesökt än så här. Foto: Boktugg.

Norstedts drar sig ur Bokmässan i Göteborg 2020 – fler förlag kan följa

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Norstedts förlagsgrupp har avbokat sitt deltagande i Bokmässan 2020. Fler förlag kan följa, enligt uppgifter till Boktugg.

– Mässan ska vara en plats av glädje och möten där boken och litteraturen står i centrum och vi bedömer tyvärr att en sådan mässa kommer vara omöjlig att genomföra i höst. Vi siktar på att komma tillbaka 2021, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlagsgrupp till Boktugg.

Idag har Förläggareföreningen och NOFF möte för att diskutera frågan om Bokmässan 2020 och förlagens deltagande efter att mässan offentliggjorde plan A och plan B. De har efter förra veckans besked från Bokmässan bett sina medlemmar att inkomma med synpunkter.


ANNONS


Många förlag har till Boktugg och i andra sammanhang uttryckt tveksamhet inför det kloka att gå vidare och lägga mer tid på planering när det i dagsläget inte går att genomföra en bokmässa (eftersom sammankomster med mer än 50 deltagare inte är tillåtna och det gäller tills vidare och eventuellt året ut).

Norstedts har informerat medarbetare, författare och mässan att de inte kommer delta på bokmässan i september. ”Vi tror inte att det går att genomföra en mässa som är trygg och säker för författare, besökare och anställda”, skriver Norstedts till författare.

NOFF och Förläggareföreningen har nu skickat ett nytt brev till Bokmässan där de bland annat skriver:

”Vi menar att ingenting tyder på att pandemin, eller risken för en andra våg, inte skulle existera i september. Tvärt om talar mycket för att Coronaviruset kommer att påverka samhället under lång tid. Den absolut övervägande delen av våra medlemmar tror därför inte att det är möjligt att genomföra en mässa enligt ert alternativ A och säger därför nej till det.”

Föreningarna betonar att förlagen inte kan vänta en månad till på besked och det är tydligt att de inte anser att alternativ A är genomförbart.

”Sammanfattningsvis uppfattar vi att våra medlemmar inte anser att det finns rimliga förutsättningar för dem att kunna medverka i Bokmässan i år. Detta gäller såväl stora som mindre och små förlag. Ett alternativ C krävs och vi menar att det är, hur smärtsamt och tråkigt det än är, att helt ställa in Bokmässan 2020.”

De kräver besked senast den 4 maj och avslutar:

”Vår förhoppning och tro är att Bokmässan 2021 i stora drag kan genomföras på det sätt vi är vana vid och våra medlemmar kommer då med all sannolikhet att lägga stor kraft och energi på den. Vi tror att läget då kommer att vara betydligt gynnsammare, pandemin dämpad, restriktioner hävda och lusten och längtan efter möten med författare och förläggare, boksamtal och seminarier, bokförsäljning etc. åter ska finnas och vara möjliga.”

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Bonnierförlagen har imorgon (29 april) ett möte med Bokmässan där mässan ska presentera ett konkret förslag på hur de tänker att någon eller några delar av mässans program skulle kunna genomföras. Efter att ha lyssnat till det förslaget kommer Bonnierförlagen att fatta beslut inom kort.

– Vi ser positivt på att Bokmässan presenterar alternativa förslag på hur aktuella författare och böcker och frågan om läsning generellt kan uppmärksammas i slutet av september. Detta utan att våra författare, medarbetare och mässans besökare ska behöva vara oroliga för sin egen och andras hälsa, säger Sara Börsvik, VD på Bonnierförlagen till Boktugg.

Vi har sökt Bokmässan för en kommentar kring Norstedts besked. Per mejl låter Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, hälsa:

”Bokmässan arbetar nu intensivt med att konkretisera Plan B. Vi har tyvärr inte tid att kommentera enskilda kommentarer [från förlag] i media. Vårt fokus är nu att genom dialog med respektive förlag och andra samarbetspartners landa en fin satsning på läsning och litteratur i slutet av september 2020. Hur en sådan satsning kommer att se ut får vi be om att få återkomma till senast i slutet av maj.”

Boktuggs kommentar: Efter dagens besked från Norstedts och de båda förlagsföreningarna är det knappast något tvivel om att Bokmässan 2020 kommer att ställas in, eller möjligen ersättas av något mindre evenemang där fokus ligger helt på de digitala arenorna. Det blir därmed ingen mässa eller utställning, utan snarare en online-konferens.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL