Stora releasefesten brinner inne när Anna Granlund själv debuterar som författare

Författaren Anna Granlund. Foto: Stefan Tell.

Anna Granlund är en veteran i bokbranschen och debuterar nästa vecka som författare. Hon hade sett fram emot releasefesten. Men coronakrisen gör att antalet fysiska gäster begränsas till ett minimum.

– Releasen har ju varit planerad länge, innan viruset fick ordentlig fart, framförallt i Europa. Ett sextiotal gäster hade tackat ja, men ju närmare datumet vi närmat oss, desto mer osannolikt har det känts som att detta går att genomföra. Och det var ett enkelt, men väldigt tråkigt beslut att fatta att inte genomföra detta på plats och samla så pass många människor på en begränsad yta, säger Anna Granlund till Boktugg.

Hur kommer ni att lösa direktsändning från arrangemanget på webben rent tekniskt?
– Vi kommer att livesända eventet via Facebook, då sparas ju även det hela. Vi har enkla hjälpmedel som stativ och mikrofoner till vårt förfogande, och en plan för hur vi ska lägga upp sändningen som blir ca 30 minuter lång.

Anna Granlund arbetar till vardags på Bonnierförlagen Lära men har även drivit eget förlag och jobbat inom Liber i många år.

– Jag har arbetat hela mitt liv inom såväl bok- som reklambranschen, och haft nästan alla roller man kan ha i båda branscherna, jag har även drivit eget förlag en tid. Men nu kliver jag för första gången in i en helt ny roll, och det är ruskigt nervöst, säger hon med tanke på debuten som författare.

Hon har skrivit en spänningsroman, Den röde hanen, som utspelar sig på Östermalms brandstation i Stockholm, en miljö hon känner väl.

– Om jag ska beskriva den lite kort skulle jag säga att det är en relationstät och actionspäckad bok som utspelar sig i en annorlunda miljö. Man får följa en grupp på stationen, främst brandmästaren och så en kvinnlig brandorsaksutredare, som hamnar mitt i det drama som drabbar dem. Och detta är den första boken i en tänkt serie, så fortsättning följer hoppas jag.

Hon har spelat in en kort video där hon berättar om den inställda publika releasefesten. Där syns hon också dricka ett visst ölmärke.

Kommer ni att servera Corona på festen?
– Ha ha, nej. Vi kommer att ha någon flaska bubbel och säkert ett par öl också, av någon annan sort. Vi blir ju bara en handfull personer som kommer att befinna oss på plats. Men vi hoppas få skåla med många andra via nätet och de får dricka vad de vill, säger Anna Granlund.

Till den virtuella releasefesten (31 mars) finns dock inga begränsningar på antalet deltagare och Anna bjuder in alla att anmäla sig via Facebooksidan Annathewriter.

Hon är inte ensam om denna utmaning. Runt om i bok-Sverige finns det författare som sett fram emot utgivningsdagen i flera månader och som nu tvingas boka av releasefester eller kraftigt begränsa antalet deltagare. Ekonomiskt är det sällan långt ifrån alltid som releasen är en kassako, men framför allt är det ett tillfälle för författare att möta läsare och att fira långt hårt arbete med teamet bakom boken. Ett team som ofta bara kommunicerar via mejl och telefon under arbetet.

Anna Granlund – debutboken

Den röde hanen

Den röde hanen

Märkliga och många gånger livsfarliga händelser drabbar utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation i Stockholm. Särskilt utsatt tycks ledaren för gruppen, brandmästare Stefan Berg, vara. Är någon ute efter att skada just honom? Eller är hela gruppen i fara?

Brandingenjör Jessica Frank hamnar mitt i dramat i sin roll som brandorsaksutredare. Läs mer »


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL