Bokmässan i Lepizig ställs in på grund av Coronaviruset

Bokmässan i Leipzig 2017. Nu ser det ut som om 2020 års mässa ställs in på grund av Coronaviruset. Foto: <a href="https://de.wikipedia.org/wiki/Leipziger_Buchmesse#/media/Datei:Leipziger_Buchmesse_2017.jpg"Wikimedia, (CC BY-SA 3.0)

Bokmässan i Leipzig är den senaste bokmässan att falla offer för Coronaviruset. Lepiziger Volkzeitung rapporterar att mässan har ställts in, vilket inte bekräftats officiellt av mässan själva.

Det var Reuters som först gick ut med uppgiften och hänvisar till Focus Magazine. Bokmässan i Leipzig skulle ha ägt rum 12-15 mars 2020.

Leipzigs borgmästare Burkhard Jung tog beslutet tillsammans med hälsomyndigheter och ansvariga för bokmässan vid ett möte i rådhuset, rapporterar Lepiziger Volkzeitung. De tyska myndigheterna har inte infört något generellt stopp för stora evenemang med många besökare men däremot sagt att en regional riskbedömning måste ske.

På måndagen bekräftades det första fallet av Coronavirus i Sachsen (där Leipzig ligger). Det var en pensionär som rest med buss från Italien till Tyskland tillsammans med en coronasmittad person från Hannover. Totalt har Tyskland över 190 bekräftade fall.

Uppdaterat 13:29. På mässans hemsida finns nu ett kortfattat meddelande som säger att Bokmässan i Leipzig 2020 inte kommer att äga rum och att mer information följer inom kort.

Leipziger Buchmesse är den näst största bokmässan i Tyskland efter Frankfurt som är betydligt mer känd för den svenska bokbranschen. Förra året lockade Leipzig 286 000 besökare, varav 104 000 kom för Manga Comic Con-delen. Mässan hade då drygt 2 500 utställare.

Aktuellt läge bland de internationella bokmässorna. Taipei och Bologna har skjutits upp till maj månad medan Leipzig och Paris har ställts in helt på grund av Coronaviruset.

Tidigare har Bokmässan i Paris ställts in och Barnboksmässan i Bologna flyttats fram. Däremot vidhåller arrangörerna i London att bokmässan där ska genomföras som planerat.

Skulle du ha besökt Leipzig? Mejla oss på tips@boktugg.se och berätta vad beslutet innebär för dig.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,