London Book Fair 2020: Vi fortsätter som planerat

Håll dig uppdaterad om de internationella bokmässorna med Boktugg. Foto/illustration: iStock. Montage och anpassning: Boktugg.

Bokmässan i London kommer att genomföras som planerat. Det är beskedet från arrangören på tisdagsförmiddagen en vecka innan öppning. Men det kan ändras om myndigheterna ändrar sig. Ännu fler förlag har nu hoppat av, inklusive hela PRH.

Allt fler internationella gäster avbokar sina Londonresor, inte bara de från USA och Asien utan även svenskar förlag och agenter. Strax före kl 12 (svensk tid) började brittiska myndigheter presentera sin plan för att hantera Coronaviruset i UK, men den förväntas inte innehålla något stopp för stora publika sammankomster likt det i Frankrike som ledde till att Bokmässan i Paris ställdes in.

Det finns de som tycker att även London borde ställa in redan nu, innan man börjat bygga montrar. Flera mässfester, bland annat Amazons, har ställts in. Även i bokmässans eget Advisory Board har det höjts röster för att ställa in.

– Jag kan bekräfta att ett konfidentiellt samtal med vårt advisory board ägde run igår och att skiftande åsikter framfördes. Vi väntar på en absolut bekräftelse i samband med att (regeringens) actionplan presenteras med (hälsoministern) Matt Hancock sa på programmet ’Today’ idag på morgonen att regeringen i nuläget inte rekommenderar att stora evenemang ställs in. Vi har alltid sagt att vi följer regeringens position. Skulle den förändras kommer även vi att göra det, säger Jack Thomas, director för London Book Fair, till The Bookseller.

Samtidigt drabbas mässan av ytterligare avhopp: förlaget Canongate skulle ha arrangerat sin årliga fest onsdagen den 11 mars men kommer nu inte att synas på mässan överhuvudtaget.

Agenter rapporterar om ett stort antal avbokade möten inte bara förlagsrepresentanter från Italien, USA och Asien utan även Spanien, Frankrike, Norge, Israel och Sverige. Samtidigt finns det många som tycker att oron är överdriven och menar att Londonmässan är för viktig för att hoppa över om man inte är tvungen.

Uppdatering 12.40: De brittiska myndigheterna har publicerat dokumentet Corona virus: Action plan och sammanfattar sin strategi till tre faser: Contain, Delay och Mitigate där man nu befinner sig i första fasen men planerar för nästa. ”Om utbrottet förvärras eller en allvarlig förlängd pandemi kommer responsen att eskaleras och fokus kommer att skifta från Contain till Delay, och vidare till Mitigate.”

Först i fasen Delay blir det aktuellt att exempelvis reducera antalet stora publika samlingar (exempelvis mässor och fotbollsmatcher) för att bromsa smittans spridning.

Uppdatering kl 19: Ett tungt avhopp var när Penguin Random House tagit beslut om att inte heller personal från UK kommer till mässan, i ett uttalande till The Bookseller säger förlagsgruppen: ”London Book Fair är ett viktigt moment i den förlagens globala kalender men med tanke på den snabba utvecklingen kring coronaviruset har Penguin Random House kommit till det svåra beslutet att dra sig ur mässan med hänsyn till våra medarbetares, författares och partners hälsa och välbefinnande”.

Under dagen har även Norstedts förlagsgrupp meddelat att de inte åker till Bokmässan i London, något SvB var först med att rapportera.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,