Osäkerheten kring Bokmässan i London ökar – även Hachette stannar i USA

Håll dig uppdaterad om de internationella bokmässorna med Boktugg. Foto/illustration: iStock. Montage och anpassning: Boktugg.

Efter att Bokmässan i Paris ställts in ökar nu pressen på Bokmässan i London. På måndagen meddelade HarperCollins och Hachette att deras personal i USA inte kommer till mässan. Även Amazon drar sig ur.

Det är The Bookseller som löpande uppdaterar kring utvecklingen. Förutom de besked Boktugg tidigare skrivit om (Simon & Schuster, Macmillan och Penguin Random House) meddelar nu även HarperCollins och Hachette i USA att de inte kommer att resa till London Book Fair.

Flera av de amerikanska förlagen har dock kontor även i UK och än så länge är beskedet att de kommer att delta i mässan som planerat. HarperCollins och Hachette har dock inte tagit beslut om hur de gör med sin brittiska personal, enligt The Bookseller.

På torsdag denna vecka påbörjas bygget av mässmontrar i London om inga nya besked kommer från brittiska myndigheter. Arrangörerna av London Book Fair, Reed Exhibitions, är även inblandade i Bokmässan i Paris som ställts in efter ett beslut från franska regeringen.

Även bland svenska förlag och agenter är man på helspänn kring besked om utvecklingen i Storbritannien. En av dem som redan tagit beslut om att inte åka är Enberg Agency.

Polaris Förlag däremot har inte avbokat några biljetter ännu.

– Vi planerar att åka. Men vi följer givetvis utvecklingen, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris, till Boktugg på måndagsförmiddagen.

Uppdatering: Vid lunchtid bekräftade Amazon att de inte kommer att delta vid Bokmässan i London. Det gäller hela Amazon, inklusive Kindle Direct Publishing, skriver The Bookseller. Det var väntat efter att Amazon, som Boktugg tidigare rapporterat, infört flygrestriktioner för alla anställda inom koncernen med anledning av Coronaviruset.

Uppdatering: Ingram USA har tidigare meddelat att de inte kommer till Bokmässan i London. Men enligt uppgifter till Boktugg så kommer inte heller Ingrams brittiska personal att delta utan har börjat avboka alla sina möten.

Uppdatering 15:45: Brittiska myndigheter väntas presentera en plan för hantering av Coronaviruset under tisdagen. Om det innehåller några begränsningar för större publika evenemang återstår att se. Ytterligare fyra bekräftade fall i UK, totalt 40, enligt The Guardian.

Uppdatering kl 20: Bonnierförlagen åker inte till Bokmässan i London. För övriga förlag inom Bonnier Books tas beslut av respektive förlag i de olika länderna, skriver Svensk Bokhandel.

– Vi kommer ställa in Londonmässan med anledning av coronaviruset. Det sker av två anledningar: För att vi såklart månar om våra anställdas hälsa och trygghet och efter de senaste dagarnas avbokningar har årets mässa förlorat i värde som mötesplats, säger Sara Börsvik till SvB.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL