Bokmässan i London ska genomföras som planerat är senaste beskedet från arrangörerna, men nu börjar även svenska deltagare avboka. Flera andra internationella bokmässor är i farozonen efter Coronavirusets spridning i Europa. Foto/illustration: iStock. Montage: Boktugg.

Svenska agenter drar sig ur Bokmässan i London

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Många svenska förlag och agenter tvekar just nu kring sitt deltagande vid Bokmässan i London. På Enberg Agency har man tagit beslut om att avboka.

– Det var ett trist och tungt beslut att fatta, men vi bestämde oss redan i torsdags för att boka av och meddelade då alla författarna. Imorgon (måndag) fortsätter vi kontakta de vi skulle träffat. Många har redan kontaktat oss och bokat av, säger Maria Enberg till Boktugg. 

Hon menar att oavsett vad som sker kommer mässan att präglas av virusångest.

– Det är olustigt att resa till ett event med deltagare från hela världen. Vi undrar om den verkligen blir av? Det är faktiskt första gången vi inte reser på en inbokad mässa. Inga pengar tillbaka från mässan. Men väldigt trist för London är en så rolig mässa, säger Maria Enberg.

Flera förlag som Boktugg varit i kontakt med har ännu inte fattat beslut om de ska åka som planerat eller ej. Många inväntar ytterligare besked från London Book Fair som dock på söndagen vidhöll att mässan ska genomföras som planerat trots ett ökat antal avbokningar framför allt från amerikanska deltagare.

The Guardian rapporterade på söndagskvällen att ytterligare 13 personer testat positivt för Coronavirus Covid-19 i UK, vilket gör att de har 36 bekräftade fall varav två inte hade rest utomlands utan smittats i landet.

– Jag vill inte gå in på vilken sorts åtgärder som kanske blir nödvändiga. Det kommer att finnas frågor vi måste överväga när det gäller väldigt stora publika evenemang, sa den brittiske premiärministern Boris Johnson enligt The Guardian på söndagskvällen.

Ska du till Bokmässan i London? Har du bestämt dig för att åka eller avboka? Mejla Boktugg på tips@boktugg.se och dela med dig.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL