Svenska agenter drar sig ur Bokmässan i London

Bokmässan i London ska genomföras som planerat är senaste beskedet från arrangörerna, men nu börjar även svenska deltagare avboka. Flera andra internationella bokmässor är i farozonen efter Coronavirusets spridning i Europa. Foto/illustration: iStock. Montage: Boktugg.

Många svenska förlag och agenter tvekar just nu kring sitt deltagande vid Bokmässan i London. På Enberg Agency har man tagit beslut om att avboka.

– Det var ett trist och tungt beslut att fatta, men vi bestämde oss redan i torsdags för att boka av och meddelade då alla författarna. Imorgon (måndag) fortsätter vi kontakta de vi skulle träffat. Många har redan kontaktat oss och bokat av, säger Maria Enberg till Boktugg. 

Hon menar att oavsett vad som sker kommer mässan att präglas av virusångest.

– Det är olustigt att resa till ett event med deltagare från hela världen. Vi undrar om den verkligen blir av? Det är faktiskt första gången vi inte reser på en inbokad mässa. Inga pengar tillbaka från mässan. Men väldigt trist för London är en så rolig mässa, säger Maria Enberg.

Flera förlag som Boktugg varit i kontakt med har ännu inte fattat beslut om de ska åka som planerat eller ej. Många inväntar ytterligare besked från London Book Fair som dock på söndagen vidhöll att mässan ska genomföras som planerat trots ett ökat antal avbokningar framför allt från amerikanska deltagare.

The Guardian rapporterade på söndagskvällen att ytterligare 13 personer testat positivt för Coronavirus Covid-19 i UK, vilket gör att de har 36 bekräftade fall varav två inte hade rest utomlands utan smittats i landet.

– Jag vill inte gå in på vilken sorts åtgärder som kanske blir nödvändiga. Det kommer att finnas frågor vi måste överväga när det gäller väldigt stora publika evenemang, sa den brittiske premiärministern Boris Johnson enligt The Guardian på söndagskvällen.

Ska du till Bokmässan i London? Har du bestämt dig för att åka eller avboka? Mejla Boktugg på tips@boktugg.se och dela med dig.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL