Coronaviruset: Bokmässan i Paris och London i farozonen

Hur många vågar flyga till London för Bokmässan med tanke på Coronaviruset? Flera amerikanska förlag och agenter har redan dragit sig ur. Foto: iStock.

Bokmässan i Paris kan stoppas av franska myndigheter medan Simon & Schuster och Macmillan är de första storförlagen att avboka Bokmässan i London.

Det började med Taiwans bokmässa som flyttades fram till maj på grund av Coronaviruset. Det följdes av Bokmässan i Bologna som efter ett stort virusutbrott i Italien även den flyttades fram till maj månad.

Allas blickar riktades då mot London Book Fair med alla dess internationella gäster. Flera asiatiska förlag och agenturer avbokade tidigt men sent i fredags kväll svensk tid kom beskedet att de stora amerikanska förlagen Simon & Schuster och MacMillan US väljer att inte åka till London.

– Efter noga övervägande och av omtanke för våra anställdas hälsa och säkerhet, har Simon & Schuster beslutat att inte delta i London Book Fair, säger Simon & Schusters kommunikationschef Adam Rothberg i ett uttalande som Publishing Perspectives återger.

Även tryck- och distributionsföretaget Ingram Content Group meddelade att de inte kommer till London. Även Overdrive (som distribuerar eböcker till bibliotek och återförsäljare) väljer att inte åka till London.

Penguin Random House däremot sade i fredags att de planerade att delta som planerat men att förlagshuset meddelade gällande all personal som ska flyga till London från andra delar av världen att ”om de föredrar att inte åka till London, så stödjer företaget deras beslut”. Enligt The Bookseller kommer de amerikanska agenterna från PRH inte att åka.

Samtidigt kommer rapporter om att Amazon stoppat alla flygresor för sina anställda, även inom USA, som inte är absolut nödvändiga.

På lördagen fattade den franska regeringen beslut om att stoppa alla sammankomster med över 5000 deltagare, vilket borde omfatta den stora Bokmässan i Paris, Livre Paris 20-23 mars, som lockar uppemot 150 000 besökare. De franska arrangörerna skriver på Twitter (snabböversatt från franska) som svar på detta beslut:
”Ingen avbokning har gjorts just nu. Vi har sett information från regeringen, vi följer den noga och vi kan ge er mer information på måndag.”

The New Publishing Standard har skrivit en del om utvecklingen under helgen.

Storbritannien har 23 konstaterade fall av Coronaviruset, enligt The Guardian (söndag morgon).

Svenska förlag följer noga utvecklingen, framför allt kring Bokmässan i London som brukar locka ett stort antal svenska förlag och agenter. Även den brittiska regeringen väntas införa restriktioner kring större publika arrangemang de närmaste dagarna.

Uppdatering: London Book Fair skriver på sin hemsida under söndagen att LBF2020 ska genomföras 10-12 mars som planerat men de poängterar att mässan ”löpande bevakar läget kring Coronaviruset Covid-19, i enlighet med rekommendationer från Public Health England och WHO. Om råden från brittiska myndigheter förändras kommer vi att agera och omedelbart informera (bok)branschen”.

Nyhetssajten Indian Printer & Publisher skriver att Bokmässan i Bryssel 5-8 mars troligen kommer att genomföras som planerat eftersom den mest lockar franska och nederländska förlag och de internationella gästerna begränsas till en handfull deltagare från Afrika och Mellanöstern. Däremot förväntar de sig att Leipzig 12-15 mars med 400 internationella utställare kommer att ställas in helt med tanke på många andra mässor i Tyskland och Schweiz under mars månad redan har ställts in.

Bokmässan i Madrid 24-27 mars har krympt från fem till fyra hallar efter att de flesta asiatiska utställare avbokat sitt deltagande och enligt Indian Printer & Publisher kommer mässan sannolikt att krympa ytterligare och kanske ställas in helt eftersom en tredjedel av mässans utställare kommer från Asien och Stillahavsområdet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL