Även London och Bologna säger nej till ryska samlingsmontrar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det kommer inte att finnas några ryska samlingsmontrar på bokmässorna i London och Bologna, meddelar de båda arrangörerna.

Som Boktugg tidigare berättat har Frankfurt hörsammat ett upprop från baltiska förlags- och författarorganisationer och meddelat att det inte blir någon statlig rysk samlingsmonter i år.

Nu rapporterar Publishing Perspectives att även London och Bologna fördömer den ryska invasionen av Ukraina och inte kommer att ha någon rysk monter på årets mässor.

”Bologna Children’s Book Fair bekräftar att med omedelbar effekt avbryts allt samarbete med ryska statliga institutioner kring en rysk samlingsmonter vid den kommande bokmässan.”

Bologna meddelar även att mässan kommer att stötta den ukrainska förläggarföreningen och fortsätta marknadsföra dess böcker, illustratörer och författare även om de inte kan närvara på årets mässa (som äger rum 21-24 mars).

Arrangörerna av Bokmässan i London (5-7 april) har en lite knepigare situation då Reed Exhibitions (med 400 mässor i 22 länder) även arrangerar mässor i Ryssland (i Sankt Petersburg och Moskva).

Företaget skriver i ett uttalande: ”Vi står i solidaritet med folket i Ukraina, särskilt med våra anställda runtom i världen som har familj och vänner i Ukraina. Vi står även i solidaritet med våra ryska anställda som arbetar under utmanande förhållanden. I en snabbt föränderlig miljö följer RX regeringars sanktioner och policyer i varje territorium där vi är verksamma.”

Och gällande Londonmässan meddelar arrangören att ”Enligt en ömsesidig överenskommelse kommer det inte att finnas någon rysk paviljong på London Book Fair 2022”.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.