Även London och Bologna säger nej till ryska samlingsmontrar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det kommer inte att finnas några ryska samlingsmontrar på bokmässorna i London och Bologna, meddelar de båda arrangörerna.

Som Boktugg tidigare berättat har Frankfurt hörsammat ett upprop från baltiska förlags- och författarorganisationer och meddelat att det inte blir någon statlig rysk samlingsmonter i år.

Nu rapporterar Publishing Perspectives att även London och Bologna fördömer den ryska invasionen av Ukraina och inte kommer att ha någon rysk monter på årets mässor.

”Bologna Children’s Book Fair bekräftar att med omedelbar effekt avbryts allt samarbete med ryska statliga institutioner kring en rysk samlingsmonter vid den kommande bokmässan.”

Bologna meddelar även att mässan kommer att stötta den ukrainska förläggarföreningen och fortsätta marknadsföra dess böcker, illustratörer och författare även om de inte kan närvara på årets mässa (som äger rum 21-24 mars).

Arrangörerna av Bokmässan i London (5-7 april) har en lite knepigare situation då Reed Exhibitions (med 400 mässor i 22 länder) även arrangerar mässor i Ryssland (i Sankt Petersburg och Moskva).

Företaget skriver i ett uttalande: ”Vi står i solidaritet med folket i Ukraina, särskilt med våra anställda runtom i världen som har familj och vänner i Ukraina. Vi står även i solidaritet med våra ryska anställda som arbetar under utmanande förhållanden. I en snabbt föränderlig miljö följer RX regeringars sanktioner och policyer i varje territorium där vi är verksamma.”

Och gällande Londonmässan meddelar arrangören att ”Enligt en ömsesidig överenskommelse kommer det inte att finnas någon rysk paviljong på London Book Fair 2022”.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …