Katapultpriset 2020 för bästa debutroman går till Kayo Mpoyi

Författaren Kayo Mpoyi vann Katapultpriset 2019. Foto: Kajsa Göransson.

Författarförbundet har utsett vinnaren av 2020 års Katapultpris. Det går till Kayo Mpoyi för romanen Mai betyder vatten.

Skönlitterära sektionen i Författarförbundet har tilldelat Kayo Mpoyi Katapultpriset för romanen Mai betyder vatten. Årets prissumma är 40 000 kr.

Juryns motivering:
En enastående stilsäker debutroman som spänner över flera generationer på den afrikanska kontinenten och i Sverige. De stora berättelserna om krig och konflikter som skär genom geografi, familj och politik, bryts mot barndomens vardagliga upplevelser i barnets blick på världen.”

Mai betyder vatten

Mai betyder vatten

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Läs mer »

I år var fem verk nominerade till priset. De övriga nominerade var:

Judith Kiros, O (Albert Bonniers förlag)

Maja Thrane, Anvisningar att konservera naturalier (Bokförlaget Lejd)

Felicia Mulinari, Det som inte kan utplånas (Albert Bonniers förlag)

Daniel Yousefi, Den åttonde kontinenten (Albert Bonniers förlag)

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta den nya litteraturen. Priset delades ut för första gången 1991.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL