ANNONS

Författaren Kayo Mpoyi vann Katapultpriset 2019. Foto: Kajsa Göransson.

Katapultpriset 2020 för bästa debutroman går till Kayo Mpoyi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författarförbundet har utsett vinnaren av 2020 års Katapultpris. Det går till Kayo Mpoyi för romanen Mai betyder vatten.

Skönlitterära sektionen i Författarförbundet har tilldelat Kayo Mpoyi Katapultpriset för romanen Mai betyder vatten. Årets prissumma är 40 000 kr.

Juryns motivering:
En enastående stilsäker debutroman som spänner över flera generationer på den afrikanska kontinenten och i Sverige. De stora berättelserna om krig och konflikter som skär genom geografi, familj och politik, bryts mot barndomens vardagliga upplevelser i barnets blick på världen.”

Mai betyder vatten

Mai betyder vatten

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Läs mer »

I år var fem verk nominerade till priset. De övriga nominerade var:

Judith Kiros, O (Albert Bonniers förlag)

Maja Thrane, Anvisningar att konservera naturalier (Bokförlaget Lejd)

Felicia Mulinari, Det som inte kan utplånas (Albert Bonniers förlag)

Daniel Yousefi, Den åttonde kontinenten (Albert Bonniers förlag)

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta den nya litteraturen. Priset delades ut för första gången 1991.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL