För att fira 5000 publicerade artiklar på Boktugg hyrde vi lite stortavlor på stan. Nej, det hade vi inte klarat med vår budget men drömma kan man väl? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Detta är artikel nummer 5 000 på Boktugg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Du läser just nu den 5 000:e artikeln som publicerats på Boktugg. Dags att analysera vad vi egentligen skriver om här.

Det är snart sex år sedan Boktugg drog igång som en liten branschblogg med ett inlägg eller två i månaden. Numera publicerar vi minst en text om dagen, ibland tio. Så när vi nu konstaterar att detta är artikel nummer 5 000 på sajten kan man samtidigt konstatera att merparten av dessa publicerats de senaste två åren.

Jag får ibland frågan: Hur mycket skriver du egentligen på Boktugg? Svaret avslöjas också när jag tittar i vårt publiceringsverktyg. 1 840 artiklar. Det är en hel del faktiskt. Vågar inte ens räkna på hur många ord det är och hur många böcker det motsvarar.

Ni skriver väldigt mycket om x, kan jag ibland få höra. Exempelvis Storytel som nämns i 719 artiklar. Oj. Mycket mer än Akademibokhandeln som bara nämns i 291. Däremot nämns bokhandel i 1 044 artiklar. Boktips endast i 297 artiklar – förbättringspotential? Översättare i 251 artiklar, det borde kanske också vara fler?

Ordet författare finns med i 2 903 artiklar. Okej, kända författare då? Camilla Läckberg = 135 artiklar. Jan Guillou = 82 artiklar. JK Rowling = 101 artiklar. Fredrik Backman = 103 artiklar. Lars Kepler = 115 artiklar. Ja, jag kan förstås fortsätta i all evighet.

Svenska Akademien finns med i 256 artiklar. Då är det väl mer imponerande att Boktugg faktiskt bara nämns i två av tre artiklar. Var lite orolig för att vårt ego var större än så …

Jag roar mig med att gå in på Google Analytics, och enligt den har vi haft 2,2 miljoner unika besökare under dessa sex år. Det stämmer förstås inte riktigt, dels är unika besökare egentligen unika webbläsare, dels är en del av dessa faktiskt samma personer. Man kan egentligen inte mäta unika besökare på en längre tidsrymd än kanske en månad. Men det är ju annars en bra skrytsiffra. Var femte svensk har varit inne på Boktugg … Det var det där med lögn och statistik.

Men det som är spännande är utvecklingen just på månadsbasis. I april 2017 hade Boktugg 17 000 unika besökare. Den siffran överträffade vi på fyra dagar i april 2020.

Så hur ska Boktugg utvecklas de kommande sex åren? Ja, det finns mängder av idéer om saker vi vill göra för att göra sajten bättre. Vi jobbar hela tiden med våra nyhetsbrev och nu kör vi snart igång vårt månadsmagasin i skarpt läge. Jag hoppas att vi om några år kommer att ha dubblat antalet besökare på sajten och givetvis mångdubblat antalet betalande Business- och stödprenumeranter.

Då hoppas jag också själv kunna ta ut lön från Boktugg och ha råd med flera skribenter på heltid. Du kan tänka dig vad vi skulle kunna åstadkomma då – med tanke på hur långt vi kommit med små resurser.

Tack för att du läst åtminstone en del av våra 5 000 artiklar!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL