Det föddes som ett upprop i förlagets författargrupp på Facebook och resulterade i mängder av sålda böcker för Idus förlag. Bildmontage: Boktugg.

Idusförfattare stödköpte varandras böcker för att ge bort till vänner

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författare på Idus förlag tog initiativ ett ”stödpaket” författare emellan i coronatider. Under en helg såldes böcker för över 10 000 kronor.

Många förlag och författare har det tufft under coronakrisen med många inställda föreläsningar, signeringar och bokhandlar som går på knäna. Men i en kris gäller det att vara kreativ, vilket är vad som hänt på Idus förlag – utan att förlaget själva behövt komma med idén.


ANNONS


En av era författare tog initiativ till ett slags stödpaket författare emellan?
– I helgen uppmuntrade en av våra författare, Jan-Erik Ullström, sina författarkollegor att stötta förlaget, eller Idusfamiljen som vi gärna kallar oss. Vi har ett tätt samarbete med våra författare och ser oss ofta som en liten familj, eller en ganska stor familj vid det här laget med ca 200 aktiva författare, säger Åsa Norén på Idus förlag.

”Utan er inga vi ”, skriver Jan-Erik i ett inlägg i förlagets interna Facebookgrupp Idus författare & illustratörer, ”Vi är en familj! I vått och torrt tycker jag att vi bör hjälpa varandra. Idus Förlag gör att våra böcker lever, men vi gör också så att förlaget överlever.”

ANNONS

Jan-Erik berättade att han hade beställt en av sina kollegors böcker som en present till två flickor. Han förtydligade att han inte ville att någon skulle känna sig tvingad till något: ”Jag vill bara starta upp denna tråd för att det kanske finns fler som vill haka på. Om alla gör det blir det ju en underbart sluten cirkel där alla är vinnare i slutändan. Mår förlaget bra mår vi bra. Nu bevisar vi en gång för alla att Idus Förlag har den varmaste familjen på denna sidan månen!”

”Efter 10 års hårt arbete med att bygga upp Idus förlag står vi nu, som många andra, inför stora svårigheter. Att då få så mycket kärlek och energi av våra helt underbara författare och illustratörer, efter ett initiativ av Jan-Erik Ullström, betyder mer än vad som går att uttrycka med ord. Det gör att vi orkar fortsätta kämpa”, skriver Ulrika Slottner, VD för Idus förlag, på Facebook där hon delade Jan-Eriks inlägg.

– Responsen från författarna har gjort oss på förlaget tårögda av tacksamhet. På en helg köpte våra författare och illustratörer böcker av varandra för över 10 000 kronor! Under början på veckan har dessutom fler beställningar kommit in, säger Åsa Norén. 

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Hur har coronakrisen påverkat Idus förlag och era författare så här långt?
– Det har påverkat oss en hel del. Vi har väldigt aktiva författare och nu när alla signeringar, mässor, marknader och andra event är inställda gäller det att komma på nya kreativa lösningar. Som till exempel boksläpp på cykel, utomhussigneringar, digitala signeringar med mera. I vår Facebookgrupp delas tips och idéer med varandra och alla peppar och hejar på.

Hur går det rent allmänt för förlaget ekonomiskt?
– 2019 gick jättebra, även inledningen på 2020. Men vi har tappat mycket av försäljningen av fysiska böcker jämfört med samma period förra året, säger Åsa Norén.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL