Niclas Sandin, vd BookBeat. Foto: Andreas Carlfors

Bookbeat sänker priset till 99 kr per månad för begränsad lyssning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storförlaget PRH förklarar krig mot prenumerationstjänster med obegränsad lyssning. Bookbeat lanserar nu en ny prismodell med begränsad lyssning för 99 kr per månad och 199 kr för obegränsad.

– Det nya kunderbjudandet, som BookBeat erbjudit en likvärdig variant av sedan ett år tillbaka i Tyskland, är mer rättvist. De som lyssnar över hundra timmar per månad får här betala lite mer, vilket skapar utrymme för att sänka priset för de som lyssnar lite mindre. Det säkerställer även att ersättningsnivåer till förlag och författare kan ligga kvar där de är idag även om användarna ökar sin lyssning. Vi är samtidigt övertygade om att vi med nya instegspriset kommer locka fler unga människor att läsa och lyssna på böcker, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Sedan Storytel slog igenom har det inte hänt mycket med prissättningen på prenumerationstjänster om man bortser från introduktionen av familjeabonnemang. Samtidigt har förlagen hela tiden suckat över att värdet på böcker urholkas och royaltyn per lyssnad bok pressas neråt.

Bookbeats prisförändringar sker i ljuset av detta och av Penguin Random Houses tydliga besked om att de inte vill se sina böcker i prenumerationstjänster som erbjuder obegränsad lyssning/läsning för en fast månadsavgift.

”BookBeat uppdaterar sitt kunderbjudande och lanserar nya prisnivåer. Syftet är att skapa förutsättningar för fler att läsa och lyssna på böcker, samt att säkerställa långsiktigt hållbara ersättningsnivåer till förlag och författare. Användarna kan nu, baserat på hur mycket de lyssnar eller läser per månad, välja mellan BookBeat Basic, BookBeat Standard eller BookBeat Premium. Användarna kan sedan enkelt och flexibelt ändra paket om de börjar lyssna/läsa mer eller mindre”, skriver Bookbeat i ett pressmeddelande och vidareutvecklar upplägget:

Användare på BookBeat kan nu välja mellan tre olika paket som bäst passar deras lyssning och läsning. Oavsett vilket paket de väljer får de tillgång till hela utbudet på över 100 000 e- och ljudböcker. 

ANNONS
  • För den som lyssnar eller läser lite mindre introduceras BookBeat Basic, för 99 kronor per månad får användaren här läsa och lyssna på böcker i upp till 20 timmar per månad. 
  • BookBeats nuvarande användare kommer övergå till BookBeat Standard som passar de flesta lyssnare eller läsare, för 149 kronor per månad får användaren här läsa och lyssna på böcker i upp till 100 timmar per månad.
  • För den som inte kan sluta lyssna eller läsa introduceras BookBeat Premium, för 199 kronor per månad får användaren här läsa och lyssna på böcker i obegränsat antal timmar per månad. 

Bookbeat erbjuder även att lägga till fler familjemedlemmar på samma konto för 49 kr per person. Varje familjemedlem får då samma begränsning som huvudkontot, dvs 20 timmar med Basic-konto osv. Detta går ihop sig genom att det oftast är någon i familjen som inte lyssnar lika mycket som de andra.

Nu återstår att se ifall marknadsledaren Storytel kommer att följa efter eller hålla fast vid sin modell med obegränsad lyssning för 169 kronor och uppåt. Liksom hur Bokus Play ska svara, de är fortfarande billigast på den svenska marknaden med sin 79 kr per månad – men där ingår endast en ljudbok oavsett längd. Väljer man en riktigt lång ljudbok är det mer prisvärt än Bookbeat Basic.

Vi passade på att följa upp pressmeddelandet med ett par snabba frågor till Niclas Sandin.

Kommer ni att kunna betala förlagen högre ersättning, eller är det rentav en förutsättning för att kunna behålla nuvarande nivåer?
Vi ser det här som ett sätt att långsiktigt säkra nuvarande nivåer i det fall lyssningen ökar över tid. Detta genom att de som lyssnar mycket får betala lite mer. Som det varit hittills har denna grupp växt i de olika tjänsterna och notan har skickats till förlag och författare som fått lägre snittersättningar samtidigt som användare som lyssnar lite mindre fått betala mycket mer per bok. Fram till nu, vid priset 149 kr per månad, har en användare som lyssnat 20 timmar per månad betalat 74,50 kr per bok i snitt (snittlängden är 10 timmar per bok), en användare som lyssnar över 100 timmar har betalat mindre än 14,90 kr per bok i snitt vilket tyder på en inbyggd orättvisa.

Har ni diskuterat med Penguin Random House om detta är en modell som de kan acceptera eller ser de detta som prenumerationstjänst med obegränsad lyssning?
– På sikt kan det eventuellt bli något vi utforskar, i takt med tiden går kommer de förhoppningsvis bli mer pragmatiska om alternativ till Audible-modellen.

Kommer ni att införa denna nya pristrappa/modell i alla länder samtidigt?
– Vi har haft en likvärdig variant i Tyskland sedan mer än ett år tillbaka och tittar på möjligheterna att köra den i fler länder. Sverige var dock först på tur.

Hur ser utvecklingen ut på kundsidan, ser ni fortfarande att den växer eller finns det en stor grupp som inte är beredd att betala mer än en hundralapp per månad?
– Den ser bra ut och vi fortsätter växa, däremot ser vi via vår data att det främst i yngre målgrupperna finns potential att öka marknaden via en instegsnivå under hundralappen. För vana lyssnare och äldre målgrupper är betalningsviljan högre och då kommer de förmodligen köra vårt standarderbjudande på 149 kronor direkt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …