Bookbeat sänker priset till 99 kr per månad för begränsad lyssning

Niclas Sandin, vd BookBeat. Foto: Andreas Carlfors

Storförlaget PRH förklarar krig mot prenumerationstjänster med obegränsad lyssning. Bookbeat lanserar nu en ny prismodell med begränsad lyssning för 99 kr per månad och 199 kr för obegränsad.

– Det nya kunderbjudandet, som BookBeat erbjudit en likvärdig variant av sedan ett år tillbaka i Tyskland, är mer rättvist. De som lyssnar över hundra timmar per månad får här betala lite mer, vilket skapar utrymme för att sänka priset för de som lyssnar lite mindre. Det säkerställer även att ersättningsnivåer till förlag och författare kan ligga kvar där de är idag även om användarna ökar sin lyssning. Vi är samtidigt övertygade om att vi med nya instegspriset kommer locka fler unga människor att läsa och lyssna på böcker, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Sedan Storytel slog igenom har det inte hänt mycket med prissättningen på prenumerationstjänster om man bortser från introduktionen av familjeabonnemang. Samtidigt har förlagen hela tiden suckat över att värdet på böcker urholkas och royaltyn per lyssnad bok pressas neråt.

Bookbeats prisförändringar sker i ljuset av detta och av Penguin Random Houses tydliga besked om att de inte vill se sina böcker i prenumerationstjänster som erbjuder obegränsad lyssning/läsning för en fast månadsavgift.

”BookBeat uppdaterar sitt kunderbjudande och lanserar nya prisnivåer. Syftet är att skapa förutsättningar för fler att läsa och lyssna på böcker, samt att säkerställa långsiktigt hållbara ersättningsnivåer till förlag och författare. Användarna kan nu, baserat på hur mycket de lyssnar eller läser per månad, välja mellan BookBeat Basic, BookBeat Standard eller BookBeat Premium. Användarna kan sedan enkelt och flexibelt ändra paket om de börjar lyssna/läsa mer eller mindre”, skriver Bookbeat i ett pressmeddelande och vidareutvecklar upplägget:

Användare på BookBeat kan nu välja mellan tre olika paket som bäst passar deras lyssning och läsning. Oavsett vilket paket de väljer får de tillgång till hela utbudet på över 100 000 e- och ljudböcker. 

  • För den som lyssnar eller läser lite mindre introduceras BookBeat Basic, för 99 kronor per månad får användaren här läsa och lyssna på böcker i upp till 20 timmar per månad. 
  • BookBeats nuvarande användare kommer övergå till BookBeat Standard som passar de flesta lyssnare eller läsare, för 149 kronor per månad får användaren här läsa och lyssna på böcker i upp till 100 timmar per månad.
  • För den som inte kan sluta lyssna eller läsa introduceras BookBeat Premium, för 199 kronor per månad får användaren här läsa och lyssna på böcker i obegränsat antal timmar per månad. 

Bookbeat erbjuder även att lägga till fler familjemedlemmar på samma konto för 49 kr per person. Varje familjemedlem får då samma begränsning som huvudkontot, dvs 20 timmar med Basic-konto osv. Detta går ihop sig genom att det oftast är någon i familjen som inte lyssnar lika mycket som de andra.

Nu återstår att se ifall marknadsledaren Storytel kommer att följa efter eller hålla fast vid sin modell med obegränsad lyssning för 169 kronor och uppåt. Liksom hur Bokus Play ska svara, de är fortfarande billigast på den svenska marknaden med sin 79 kr per månad – men där ingår endast en ljudbok oavsett längd. Väljer man en riktigt lång ljudbok är det mer prisvärt än Bookbeat Basic.

Vi passade på att följa upp pressmeddelandet med ett par snabba frågor till Niclas Sandin.

Kommer ni att kunna betala förlagen högre ersättning, eller är det rentav en förutsättning för att kunna behålla nuvarande nivåer?
Vi ser det här som ett sätt att långsiktigt säkra nuvarande nivåer i det fall lyssningen ökar över tid. Detta genom att de som lyssnar mycket får betala lite mer. Som det varit hittills har denna grupp växt i de olika tjänsterna och notan har skickats till förlag och författare som fått lägre snittersättningar samtidigt som användare som lyssnar lite mindre fått betala mycket mer per bok. Fram till nu, vid priset 149 kr per månad, har en användare som lyssnat 20 timmar per månad betalat 74,50 kr per bok i snitt (snittlängden är 10 timmar per bok), en användare som lyssnar över 100 timmar har betalat mindre än 14,90 kr per bok i snitt vilket tyder på en inbyggd orättvisa.

Har ni diskuterat med Penguin Random House om detta är en modell som de kan acceptera eller ser de detta som prenumerationstjänst med obegränsad lyssning?
– På sikt kan det eventuellt bli något vi utforskar, i takt med tiden går kommer de förhoppningsvis bli mer pragmatiska om alternativ till Audible-modellen.

Kommer ni att införa denna nya pristrappa/modell i alla länder samtidigt?
– Vi har haft en likvärdig variant i Tyskland sedan mer än ett år tillbaka och tittar på möjligheterna att köra den i fler länder. Sverige var dock först på tur.

Hur ser utvecklingen ut på kundsidan, ser ni fortfarande att den växer eller finns det en stor grupp som inte är beredd att betala mer än en hundralapp per månad?
– Den ser bra ut och vi fortsätter växa, däremot ser vi via vår data att det främst i yngre målgrupperna finns potential att öka marknaden via en instegsnivå under hundralappen. För vana lyssnare och äldre målgrupper är betalningsviljan högre och då kommer de förmodligen köra vårt standarderbjudande på 149 kronor direkt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL